Η απάντηση της Louis Cruises για το Sea Diamond

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η Louis Cruises σχετικά με τις ευθύνες για το ναυάγιο του Sea Diamond
- 03 Φεβρουαρίου 2012 17:57
Με αφορμή το αφιέρωμα του NEWS 247 στα ναυάγια που συγκλόνισαν την Ελλάδα , η εταιρεία Louis Cruises σε επιστολή της υποστηρίζει ότι το ατύχημα του Sea Diamond το 2007 στη Σαντορίνη οφείλεται στην λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής από την Υδρογραφική Υπηρεσία.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της εταιρείας
“Με έκπληξη, λόγω της σωρείας των ανακριβειών αλλά και τη μονόπλευρη ενημέρωση που περιείχε, διαβάσαμε αφιέρωμά σας σχετικό με τα ναυάγια όπου συμπεριλαμβάνεται και το ατύχημα του Sea Diamond.
Είναι δε χαρακτηριστικό της έλλειψης στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ότι αγνοήσατε καταφανώς αδιάσειστα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί και καταδεικνύουν την έλλειψη ευθύνης της πλοιοκτήτριας και του Πλοιάρχου του πλοίου. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι το ατύχημα του Sea Diamond προκλήθηκε λόγω της λανθασμένης χαρτογράφησης της περιοχής από την Υδρογραφική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, η Υδρογραφική Υπηρεσία έχει παραδεχτεί τη λανθασμένη αποτύπωση στον επίσημο χάρτη του υφάλου στον οποίο προσέκρουσε το πλοίο (o οποίος βρίσκεται σε απόσταση 131 μέτρων από την ακτή κι όχι μόνο 57 μέτρα, όπως εσφαλμένα εμφανιζόταν στο χάρτη, καθώς και ότι ενώ το βάθος της θάλασσας στο σημείο εκείνο παρουσιαζόταν να είναι 18 έως 22 μέτρα, στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο από 5 μέτρα).
Για το λόγο αυτό εξέδωσε νέο, επικαιροποιημένο, χάρτη καθώς και σχετικές οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους. Βάση της διόρθωσης αυτής, προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι το αβαθές εκτείνεται επιπλέον 73 μέτρα δυτικότερα του αποτυπωμένου στον υφιστάμενο χάρτη. Επιπλέον, οι πραγματογνώμονες που διερεύνησαν την υπόθεση κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Νάξου και εξέδωσαν πόρισμα, το οποίο έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαίωσαν ότι το μοναδικό αίτιο του ατυχήματος ήταν ο λανθασμένος χάρτης και δεν επέρριψαν οποιαδήποτε ευθύνη στον Πλοίαρχο του Sea Diamond ή στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Ο δε Πλοίαρχος και τα στελέχη της εταιρείας έχουν απαλλαγεί οποιασδήποτε κατηγορίας από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού.
Σχετικά με τις αιτιάσεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα που προβάλλονται στο άρθρο όπως π.χ., ότι προκάλεσε την πρόσκρουση και το ναυάγιο η μηχανική βλάβη, μάλλον δεν θα σας είναι γνωστό ή τουλάχιστον δεν διασταυρώσατε την πληροφορία ως οφείλατε, ότι τα πλοία αυτού του τύπου και των ιδίων τεχνικών χαρακτηριστικών μπορούν να κινηθούν ακόμη και να ελιχθούν και με 2 μηχανές. Να σας ενημερώσουμε λοιπόν ότι η προσωρινή μη λειτουργία της μίας εκ των τεσσάρων μηχανών δεν επηρεάζει ούτε και επηρέασε στο παραμικρό την πλεύση. Επίσης σχετικά με την προσόρμιση του πλοίου, απλά να σας θέσουμε υπόψη επειδή προφανώς και αυτό το αγνοείτε, ότι το ακρωτήριο Αλωνάκι δεν φαίνεται στο χάρτη της Σαντορίνης, υπάρχει μόνο η Άκρα Αλωνική.
Η δε προσέγγιση που αναφέρετε δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα και υποδηλώνει άγνοια στοιχειωδών κανόνων ναυσιπλοΐας. Σχετικά δε με την επικοινωνία του πλοίου με το Λιμεναρχείο και το ΕΚΣΕΔ (“θάλαμος επιχειρήσεων”), οι επανειλημμένες συνομιλίες που έχουν καταγραφεί σε επίσημα/δημόσια έγγραφα, αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία της έλλειψης βασιμότητας των περί του αντιθέτου αναφερομένων στο άρθρο σας. Επιπλέον είναι απόλυτα λογικό οι επικοινωνίες αυτές να μην γίνονται συνέχεια με τον Πλοίαρχο του πλοίου -πρώτο μέλημα του οποίου είναι η εκτίμηση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων για τις ενέργειες που απαιτείται να γίνουν- αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που είναι επιφορτισμένα με τα σχετικά καθήκοντα.
Σχετικά με την εκκένωση του πλοίου, η οποία ήταν παραδειγματική, χωρίς πανικό, τηρώντας όλες τις διαδικασίες– αν μάλιστα το συγκρίνει κανείς με τις εικόνες που είδαμε στο πρόσφατο ατύχημα στην Ιταλία, υποδηλώνει την πολύ καλή εκπαίδευση του πληρώματος αλλά και την άμεση προτεραιότητα στην ασφαλή αποβίβαση και των επιβατών.
Η εταιρεία επίσης μερίμνησε για την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους καθώς και η σχετική αποζημίωσή τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός των εκατοντάδων θετικών σχολίων και συμπαράστασης που έλαβε η εταιρεία από τους επιβάτες του Sea Diamond, αλλά και την επιλογή να ταξιδέψουν και πάλι με κρουαζιερόπλοια της εταιρείας.
Λόγω δε του γεγονότος ότι η νομική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, τηρώντας τις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο Νόμος και σεβόμενες την ελληνική δικαιοσύνη, η πλοιοκτήτρια και η διαχειρίστρια του “SEA DIAMOND”, επιφυλάσσονται να απαντήσουν διεξοδικά στις λοιπές αιτιάσεις σας. Παρακαλούμε πολύ να δημοσιευτεί αυτούσια η παρούσα επιστολή μας, για την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας στο σχετικό αφιέρωμά σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση”.
Με εκτίμηση, Γεώργιος Κουμπενάς Πλοίαρχος Ε.Ν. Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Louis Cruises