Η ορκωμοσία των 300

Η ορκωμοσία των 300
Ορκίζονται την Τετάρτη οι 300

Ξεκίνησε την Τετάρτη η νέα κοινοβουλευτική περίοδος μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, με την ορκωμοσία των βουλευτών

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα διεξήχθη στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής η ορκωμοσία των βουλευτών, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Α` συνόδου της Η’ Αναθεωρητικής Βουλής (ΙΒ’ περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας), που καθυστέρησε λόγω της προηγηθείσας συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Οι αντιπρόσωποι του Έθνους ορκίστηκαν “στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας, να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους”. 

Τον ίδιο όρκο “στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ” έδωσαν και οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).

Θρησκευτικό όρκο δεν έδωσαν οι βουλευτές της Αριστεράς, πλην της κ. Λιάνας Κανέλλη. Με γραπτή δήλωσή της, προς το προεδρείο της Βουλής, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε τη θέση του κόμματος για πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας και κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, “όπου κι αν αυτός προβλέπεται”. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εισήλθαν στην αίθουσα της ολομέλειας μετά τη δοξολογία, κατέθεσαν στο προεδρείο του σώματος γραπτή πρόταση για αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών από πολιτικό.

Υπέρ της αντικατάστασης του θρησκευτικού όρκου από διαβεβαίωση στο όνομα του λαού και του έθνους τάχθηκε και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης.Την πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και Β` αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Γ. Σούρλας.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, που ανέγνωσε ο κ. Σούρλας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α` Θεσσαλονίκης (είχε εκλεγεί και στη Β’ Πειραιώς), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου την έδρα της Αχαΐας (είχε εκλεγεί και στην Α’ Θεσσαλονίκης), η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Β’ Αθηνών (είχε εκλεγεί και στην Α’ Θεσσαλονίκης), και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατέλθει μόνο στο νομό Ηρακλείου.

Οι βουλευτές των κομμάτων κατέλαβαν τα έδρανα που παραδοσιακά κατείχαν ενώ οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κάθισαν αριστερά από αυτά της ΝΔ και πίσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο πριν την ορκωμοσία, της οποίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, οι “300” παρέλαβαν από ένα χαρτοφύλακα που περιείχε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, την έκδοση της Βουλής “Ο Επιτάφιος του Περικλέους” και ενημερωτικά φυλλάδια για τους χώρους και τις υπηρεσίες του κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη, η ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκ νέου με μοναδικό θέμα την εκλογή του Προέδρου του σώματος. Το αξίωμα αυτό διεκδικεί ο βουλευτής Καρδίτσας Δημήτρης Σιούφας τον οποίο έχει ήδη προτείνει ο αρχηγός της πλειοψηφίας Κώστας Καραμανλής. Το απόγευμα της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής, οι οποίες κατανέμονται στα τρία πρώτα κόμματα, ως εξής: Ο πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδρος θα ανήκει στο κυβερνών κόμμα (ΝΔ), ο τέταρτος στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ο πέμπτος στο ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου αρχίζει τη τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τις οποίες θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Ανανεωμένη η νέα Βουλή

Ανανεωμένη κατά το ένα τρίτο είναι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2004. Ενενήντα πέντε από τους 300 δεν συμμετείχαν στις εργασίες της προηγούμενης Βουλής, ωστόσο, εννέα εξ αυτών είχαν διατελέσει βουλευτές στο παρελθόν. Επίσης, 15 μέλη της προηγούμενης Βουλής δεν κατήλθαν στις εκλογές της 16/9, είτε αποσυρόμενοι από την πολιτική είτε λόγω μη συμπερίληψής τους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Από τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ, φαίνεται πως ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών είναι 52-53 ετών, ενώ ως προς την επαγγελματική τους ιδιότητα πλειοψηφούν οι γιατροί (36) και οι δικηγόροι (65), ενώ ισχυρές “ομάδες” αποτελούν οι οικονομολόγοι (32), οι δημοσιογράφοι (23) και οι πανεπιστημιακοί (19).

Η Βουλή κυριαρχείται από άνδρες κατά τα 5/6. Μόλις 49 γυναίκες εξελέγησαν στο κοινοβούλιο, ωστόσο εξελέγησαν περισσότερες από το 2004 (37) και ακόμα περισσότερες από το 2000 (24). Από τη ΝΔ εξελέγησαν 17 γυναίκες σε σύνολο 152 βουλευτών, από το ΠΑΣΟΚ 21 (Σ=102), από το ΚΚΕ επτά (Σ=22), από το ΣΥΡΙΖΑ δύο (Σ=14), και από το ΛΑΟΣ μία (Σ=10).

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνύπαρξη στη βουλή ανθρώπων με άκρως αντίθετες απόψεις και ιδεολογία, καθώς οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, θα έχουν πολλά να πουν με τους συναδέλφους τους στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τώρα που θα βρίσκονται στα έδρανα βουλευτές όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Περικλής Κοροβέσης(ΣΥΡΙΖΑ) ή ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θανάσης Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ.

Το σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξουμε. Πέρα από τη σύνθεση της νέας Βουλής, η ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης και η κοινοβουλευτική συμπεριφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα δημιουργούν συνθήκες εκρηκτικές και οι συνεδριάσεις του σώματος θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες  σε σχέση με το παρελθόν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ) 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα