Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Στη φυλακή παραμένει ο μεσίτης
Διαβάζεται σε 3'
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Αθ. Χορταριά για τον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου. Το σκεπτικό της απόφασης.
- 22 Ιουλίου 2025 17:02
Στην απόρριψη της νέας αίτησης αποφυλάκισης του Αθ. Χορταριά, που καταδικάστηκε για τον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου επί της οδού Γλάδστωνος, προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Αναστολών, με αποτέλεσμα ο μεσίτης να παραμείνει στη φυλακή.
Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία υιοθέτησε την πρόταση της αρμόδιας εισαγγελέως, η οποία ζήτησε να απορριφθεί η τρίτη κατά σειρά αίτηση του έγκλειστου Χορταριά.
Στο σκεπτικό της εισαγγελικής λειτουργός αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν τίθεται ζήτημα ανήκεστης βλάβης, βασικής προϋπόθεσης για να γίνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης, και γι’ αυτό το λόγο ο καταδικαστείς δεν δικαιούται να αφεθεί ελεύθερος.
Παρών στη διαδικασία ήταν και ο ίδιος ο μεσίτης, ο οποίος υποστήριξε ότι βρίσκεται άδικα στη φυλακή, ενώ κλαίγοντας δήλωσε αθώος για τα όσα τον έχει καταδικάσει σε δεύτερο βαθμό η ελληνική δικαιοσύνη. Αντίστοιχα και η υπεράσπισή του χαρακτήρισε «ιδιότυπη ομηρία» τον εγκλεισμό του καταδικασθέντος, υποστηρίζοντας ότι μοναδικό του σφάλμα ήταν πως προσπάθησε να βοηθήσει έναν γείτονα του αναφερόμενος στον υπερήλικο κοσμηματοπώλη.
Ως προς την ανήκεστη βλάβη την οποία υποστηρίζει ότι έχει υποστεί ο Αθανάσιος Χορταριάς, κατέθεσε ως μάρτυρας ξάδερφός του, ο οποίος ανέφερε πως μέλη της οικογένειας του μεσίτη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι απαραίτητη η παρουσία του. Ο μάρτυρας, ακολουθώντας τα «χνάρια» της απολογίας του ξαδέλφου του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, αναφέρθηκε στις «αλτρουιστικές διαθέσεις» του καταδικασθέντα και πρόσθεσε: «Ποσό να αντέξει μια μάνα που το ένα της παιδί είναι αθώο και είναι στη φυλακή και το άλλο με καρκίνο».
Ο Αθ. Χορταριάς έχει καταδικαστεί ομόφωνα σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, ενώ βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 11 μήνες. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα σε κάθειρξη 10 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή όπου παρέμεινε για δύο μήνες, οπότε και αποφυλακίστηκε με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Ο δεύτερος καταδικασθείς, κοσμηματοπώλης, είχε καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και τέθηκε σε κατ’οίκον έκτιση ποινής, καθώς ήταν 80 ετών.