Καύσωνας: Πού θα χτυπήσει – Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

Διαβάζεται σε 11'
Καύσωνας: Πού θα χτυπήσει – Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους
Istock

Θερμοκρασίες καύσωνα αναμένονται και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τον υδράργυρο να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο κατάλογος των μέτρων που πρέπει να πάρουν οι επιχειρήσεις για να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους.

Κλιμακώνεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία από σήμερα, Δευτέρα (07/07) στους 40+ βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 40 βαθμών) θα σημειωθούν σήμερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές μέχρι την Τετάρτη. Πιο ζεστές ημέρες προβλέπεται να είναι η Τρίτη και η Τετάρτη, καθώς το θερμόμετρο θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 41 με 42 βαθμούς. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα κατά 5 με 7 βαθμούς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

  1. Τη Δευτέρα (07-07-25) πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου και σε όλα τα ηπειρωτικά ενώ θα σημειώσει άνοδο η θερμοκρασία και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν: α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  2. Την Τρίτη (08-07-25) και την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή πτώση των υψηλών θερμοκρασιών σε Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά και μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά οι προγνώσεις

Καιρός – Δευτέρα (07/07)

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και την ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα
Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στο βόρειο Αιγαίο θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα νησιά του Ιονίου και σε όλα τα ηπειρωτικά, ενώ θα σημειώσει άνοδο και στην ανατολική νησιωτική χώρα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ορεινά, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανώς να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές -απογευματινές ώρες στα παράκτια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 στα νότια έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 με 40 τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 με 34 και στην Κρήτη τοπικά έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στις Σποράδες βόρειοι και βαθμιαία νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 40 τοπικά έως 41 βαθμούς και στις Σποράδες έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 πρόσκαιρα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε χάρτη με τις θερμοκρασίες

Καιρός – Τρίτη (08/07)

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στα ανατολικά και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα αστικά κέντρα θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός – Τετάρτη (09/07)

Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά και από το βράδυ στα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί και θα φτάσουν τοπικά τα 6 και πιθανώς τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, στην υπόλοιπη χώρα όμως θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Καιρός – Πέμπτη (10/07)

Στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στις Σποράδες νεφώσεις κατά τοπους αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και μόνο στα νοτιοανατολικά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Σχετικό Άρθρο

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

Σε έκτακτα μέτρα οφείλουν να προβούν σήμερα οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους από τον καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα.

Αυτά, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, είναι τα εξής:

Α. Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι εργοδότες λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον ενδεικτικό και όχι περιοριστικό κατάλογο της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου με τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6).

Β. Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας (WBGT) και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, τις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Σάμου, καθώς και το ανατολικό τμήμα της Ρόδου, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών την Δευτέρα 07.07.2025, κατά το χρονικό διάστημα 12.00΄-17.00΄, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery), κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στις ως άνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν. 4808/2021.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, τούτο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery, είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα, δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway) καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6), συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Γ. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας Παραρτήματος 2 της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου) και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Δ. Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ΙΣΑ: Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή το νέο θερμικό κύμα που ξεκίνησε από σήμερα και αναμένεται και τις επόμενες ημέρες  απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα πρόληψης κατά τη διάρκεια του καύσωνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα, μικρά παιδιά και εγκυμονούσες.

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία, άπνοια και παρατεταμένη ηλιοφάνεια, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, με σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς και άλλα φάρμακα, οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

“Ο καύσωνας είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών που πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη σωματική καταπόνηση τις ώρες αιχμής. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους χρόνιους πάσχοντες και όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους πιο ευάλωτους και να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο όπλο μας”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Συστάσεις προς το κοινό

  • Παραμείνετε σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους.
  • Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και παραμονή σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες υψηλής θερμοκρασίας (11:00 – 17:00).
  • Ενυδατωθείτε επαρκώς με νερό και χυμούς, αποφεύγοντας αλκοόλ, καφεΐνη και βαριά γεύματα.
  • Φορέστε ανοιχτόχρωμα, ελαφριά και φαρδιά ρούχα, καθώς και καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  • Κάντε χλιαρά ντους και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.
  • Φροντίστε για την επαρκή δροσιά και ενυδάτωση των ηλικιωμένων και ασθενών
  • Αποφύγετε τη σωματική άσκηση ή άλλες έντονες δραστηριότητες όχι μόνο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας αλλά και τις νυχτερινές, σε περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 32°C.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

  •  Πολύ υψηλή θερμοκρασία σώματος
  • Δέρμα που είναι κόκκινο και ερεθισμένο, ξηρό ή ιδρωμένο
  • Παλμοί γρήγοροι και δυνατοί
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Ζαλάδα και αίσθημα αποπροσανατολισμού
  • Ναυτία
  • Σύγχυση ή αδυναμία συγκέντρωσης
  • Πιθανή απώλεια συνείδησης

Άμεσες ενέργειες

  • Μεταφέρετε το άτομο σε δροσερό, σκιερό σημείο
  • Προσπαθήστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του, βγάζοντας περιττά ρούχα και βρέχοντας το σώμα του με δροσερό νερό ή τοποθετώντας του υγρά πανιά
  • Προσοχή: Μην του δώσετε τίποτα να πιει
  • Καλέστε άμεσα το ΕΚΑΒ.
Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα