Κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ στη βουλή για τις αρχαιότητες

default image

Διαμάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργήθηκε σήμερα στη βουλή με αφορμή τη δημοσιότητα που δίνεται στην επιστροφή αρχαιο...

Διαμάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε σήμερα στη βουλή με αφορμή τη δημοσιότητα που δίνεται στην επιστροφή αρχαιοτήτων στην Ελλάδα από το εξωτερικό και την πρόσφατη απεργία των αρχαιοφυλάκων.

Τι γίνεται με την επιστροφή των αρχαιοτήτων; Βλέπω κάθε φορά όταν επιστρέφεται κάτι εδώ, το δημοσιοποιείτε, γίνεται μια διαφήμιση. Αυτό ως πολιτική ωφελεί;” ρώτησε τον υπουργό Πολιτισμού, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. ” Γιατί απ’ ό,τι γνωρίζω και γνωρίζω καλώς, και στο παρελθόν είχαμε επιστροφές αρχαίων αλλά δεν βγαίναμε να το δημοσιοποιήσουμε, γιατί είχαμε την εκτίμηση ότι αυτή η πλειοδοσία και αυτή η διαφήμιση ίσως βλάπτει και τη μεγάλη υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων” ανέφερε.

Η δημοσιότητα που δίνεται για την επιστροφή αρχαίων πολιτιστικών κειμηλίων στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα για την διεκδίκηση και επιστροφή ελληνικών αρχαιοτήτων από το εξωτερικό, αλλά και για την προστασία των αρχαιοτήτων στην ίδια μας τη χώρα“, απάντησε ο υπουργός πολιτισμού. Ακόμα, πρόσθεσε ότι “α υτή η δημοσιότητα η οποία ακολουθείται κάθε φορά που υπάρχει μια επιστροφή, έχει βοηθήσει πάρα πολύ και οι πληροφορίες που έρχονται καθημερινά στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι πάρα πολλές, για αρχαιότητες που είναι στο εξωτερικό, για τεκμήρια τα οποία αποδεικνύουν ότι μπορούμε να τις διεκδικήσουμε“.

Ακόμα, ο κος Παπαϊωάννου, έψεξε τον υπουργό Πολιτισμού, για το ότι δεν εξεδήλωσε με σαφήνεια την αντίθεσή του στον “διαγωνισμό για τα επτά σύγχρονα θαύματα” και τη συμμετοχή του Παρθενώνα σ’ αυτόν, λέγοντας χαρακτηριστικά: ” αφήσατε την Ακρόπολη να μπει σε πασαρέλα, να μπει σε μία διαδικασία καλλιστείων. Η UNESCO ήταν ουσιαστικά αντίθετη και το ίδιο θα έπρεπε να είμαστε κι εμείς, όπως ήταν και οι Αιγύπτιοι“.

Ο υπουργός πολιτισμού απάτησε πως είχε κάνει δήλωση μαζί με τον γενικό διευθυντή της UNESCO, τον κο Μασούρα, ότι δε συμμετέχει η Ελλάδα σε τέτοιες διαδικασίες. και πρόσθεσε ότι ” Καμία άλλη χώρα δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, καμία άλλη χώρα δεν συμμετείχε, ουδείς υπουργός πολιτισμού καμίας χώρας δεν πανηγύρισε“.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση δια του εισηγητή του, Μάρκου Μπόλαρη, για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι είχαν προβεί και σε απεργία τις προηγούμενες μέρες.

Δεν τιμά το υπουργείο, η πολιτική του να επιρρίπτει στους αρχαιοφύλακες την ευθύνη για τους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους” ανέφερε ο κος Μπόλαρης. ” Όταν ξέρει κανείς ότι υπάρχουν 1000-1500 κενά στις θέσεις των αρχαιοφυλάκων, όταν αυτοί οι άνθρωποί επί 3-3,5 χρόνια δεν έχουν πάρει καμία αύξηση για την υπερωριακή εργασία, επί 4 χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση, όταν δεν τους δίνετε το νυχτερινό και όταν δεν τους έχουν καταβληθεί και τα χρήματα για το ειδικό πολιτιστικό επίδομα, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να μεταφέρουμε σ’ αυτούς την ευθύνη για την απεργία, σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο“.

Δηλαδή η άποψη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι το δικαίωμα της απεργίας ταυτίζεται με το δικαίωμα να κλείνουμε τον Παρθενώνα σαν να ήταν σπίτι του πατέρα μας;” απάντησε ο κος Βουλγαράκης.

Στο σχόλιο του υπουργού πολιτισμού ανταπάντησε ο Μ. Παπαϊωάννου αναφέροντας πως ” Εμείς είπαμε ότι θέλουμε ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, διότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διασύρει τη χώρα μας. Αυτό όμως, δεν σας απαλλάσσει για το ότι έφθασαν τα πράγματα μέχρις εδώ και δεν τα λύσατε πριν από έναν ή δύο μήνες. Κάποια στιγμή να αναλαμβάνετε και τις ευθύνες των χειρισμών σας” .

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα