Κορυδαλλός: Σφραγίζεται το γηροκομείο-κολαστήριο

Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό μεταφέρονται σε άλλες κρατικές δομές ενώ εντός της ημέρας το ίδρυμα αναμένεται να σφραγιστεί. Όσα αποκάλυψε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.
- 17 Φεβρουαρίου 2023 09:58
Ξεκίνησε η μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο-κολαστήριο του Κορυδαλλού σε άλλες κρατικές δομές, καθώς εντός της ημέρας, το ίδρυμα αναμένεται να σφραγιστεί με βάση την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.
Την ίδια στιγμή, σοκαριστικό είναι το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το γηροκομείο, στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, το πόρισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες ότι σε κάποιους από τους ελέγχους που είχαν γίνει, οκτώ τον αριθμό, από την Περιφέρεια, “βρέθηκαν οι ηλικιωμένοι πραγματικά σε άθλια κατάσταση”.
Συγκεκριμένα, κρατικός έλεγχος, ο οποίος είχε γίνει το 2020 αιφνιδιαστικά, έδειξε ότι οι φιλοξενούμενοι στη δομή δεν φορούσαν τα ρούχα, τα οποία τους είχαν δώσει οι συγγενείς τους, ήταν λερωμένοι και πολλοί από αυτούς ήταν ασίτιστοι.
Διαπιστώθηκαν παρατυπίες ακόμα και στις μερίδες του φαγητού. Όπως αναφέρεται, ενώ θα έπρεπε να ήταν 56 μερίδες για 56 άτομα, βρέθηκε ότι είχαν προμηθευτεί 35, που σημαίνει, ότι μοίραζαν το φαγητό σε ακόμα μικρότερες ποσότητες.
Αυτό το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι το γεγονός ότι φαίνεται να υπήρχε αριθμός ηλικιωμένων, οι οποίοι στη συνέχεια “εξαφανίστηκαν” χωρίς κανείς να γνωρίζει την τύχη τους. Δεν υπάρχει δηλαδή αναφορά εάν διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, αν απεβίωσαν ή αν τους πήραν οι συγγενείς τους από εκεί.
Λειτουργούσε παρά τα πρόστιμα, τους ελέγχους και τις παραβάσεις
Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, που από το πρωί βρισκόταν έξω από το γηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό για να επιβλέψει τις διαδικασίες σφραγίσματος της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε πώς το γηροκομείο παρέμενε σε λειτουργία, παρά τις αλλεπάληλες καταγγελίες και τα τσουχτερά πρόστιμα, περιγράφοντας το πώς οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να καθυστερήσουν το κλείσιμο της δομής.
“Κάναμε συστηματικούς ελέγχους. Από την αρχή των ελέγχων βρίσκαμε παραβάσεις. Εντός του 2019 και του 2020 επιβάλαμε μεγάλο πρόστιμο. Ως αρμόδια αντιπεριφερειάρχης δίνω εντολή και υπογράφω αφαίρεση αδείας και σφραγίσης. Στους επόμενους μήνες, η εταιρεία προσφεύγει στο Διοικητικό Εφετείο, όπου και αναστέλλει την απόφαση της Περιφέρειας έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. Η διαδικασία τράβηξε πάνω από ένα χρόνο”, δήλωσε.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κώστα Παπαδόπουλο, δήλωσε ότι “ως περιφέρεια, έχουμε επιβάλει πάνω από 375.000 ευρώ πρόστιμα και εχουμε διενεργήσει πάνω από 25 ελέγχους. Πάντα ενημερώναμε και ζητούσαμε τη συνδρομή και των αρμόδιων φορέων και της Εισαγγελίας και φτάσαμε στο 2022 όπου ένας νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίστηκε. Έκανε νέο αίτημα άδειας ίδρυσης, το οποίο και η Περιφέρεια απέρριψε”. Σύμφωνα με την κ. Αντωνάκου, κατόπιν δύο νέων καταγγελιών οι οποίες έγιναν στο τέλος του ’22 η Περιφέρεια Πειραιά τις κοινοποίησεστις δικαστικές αρχές και την Εισαγγελία και μετέπειτα έγινε και η παρέμβαση του “Συνηγόρου του Πολίτη”.
Ερωτώμενη για το ποιος φέρει την ευθύνη για το αργοπορημένο σφράγισμα της δομής όπου είχαν εντοπιστεί 38 ηλικιωμένοι με ψώρα και σημάδια αφυδάτωσης υποστήριξε ότι “η Περιφέρεια Αττικής κατ αρχήν αδειοδοτεί, ελέγχει, επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα. Αρμόδιοι, όταν η εταιρεία δεν προσκομίζει τα στοιχεία των τροφίμων, ιατρικούς φακέλους και τα στοιχεία των οικείων τους, τα οποία εμείς επιτακτικά ζητούσαμε, αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές“.
Όπως τόνισε ως περιφέρεια έκαναν συνεχείς ελέγχους ακόμα και όταν εκκρεμούσε η απόφαση του δικαστηρίου. “Κάναμε οκτώ ελέγχους, τους οποίους κιόλας αποστείλαμε στην Εισαγγελία και στο Εφετείο και μάλιστα με εντολή του Περιφερειάρχη και δικιά μου, η Νομική υπηρεσία πήγε και προσέβαλε αυτή την απόφαση για να επισπευσθεί”.
Αναφερόμενη στο πόρισμα του “Συνηγόρου του Πολίτη” που έκανε ενδελεχή έρευνα, σημείωσε ότι αναφέρει ότι “η Περιφέρεια Αττικής έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εντός νόμου”.
Απαντώντας στο ερώτημα αν ενδιαφέρθηκαν οι συγγενείς των ηλικιωμένων τόνισε ότι “είμαστε εδώ πέρα με κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής και μισθωμένα ασθενοφόρα για να παραλάβουμε τους ανθρώπους και να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια σε μη κερδοσκοπικό γηροκομείο της Αττικής. Είναι οι ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν οι δικοί τους στο κάλεσμα της αστυνομίας τις προηγούμενες ημέρες”, σημείωσε η κ. Αντωνάκου.
“Το ό,τι σήμερα, μετά τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, το ότι έχουμε να μεταφέρουμε τόσους ανθρώπους των οποίων οι οικείοι δεν εμφανίστηκαν στο κάλεσμα της αστυνομίας είναι προβληματικό”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνάκου.
Το χρονικό
Υπενθυμίζεται ότι το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται την Παρασκευή (10/2), όταν Κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής μετά από καταγγελία κατέφτασε στο γηροκομείο και βρήκε τις πόρτες σφραγισμένες με λουκέτα. Οι ελεγκτές της Περιφέρειας έσπασαν τα λουκέτα και αντίκρισαν τους 38 ηλικιωμένους – με τους μισούς από αυτούς να είναι κατάκοιτοι– να είναι αφυδατωμένοι, λιποβαρείς και παραμελημένοι.
Ζητήθηκε βοήθεια από το υπουργείο Υγείας και λίγο αργότερα έφτασαν από το Γενικό Νοκοκομείο της Νίκαιας γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι πρότειναν τη μεταφορά των υπερηλίκων σε νοσοκομεία για να αναταχθεί η κατάσταση της υγείας τους και να παραμείνουν για νοσηλεία, εάν χρειάζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το ιδιωτικό γηροκομείο είχαν υπάρξει καταγγελίες και στο παρελθόν και μάλιστα είχαν επιβληθεί πρόστιμα.
Το γαϊτανάκι ευθυνών και η γραφειοκρατία επί οκτώ χρόνια
Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε καθεστώς “Νταχάου”, παρατημένοι από το κράτος, την Δικαιοσύνη και σε μεγάλο βαθμό και από τους συγγενείς τους. Σύμμαχος σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης ηλικιωμένων ανθρώπων στάθηκε η ελληνική γραφειοκρατία με τα «παραθυράκια» των αναστολών σφράγισης που κέρδιζε συνεχώς ο ιδιοκτήτης.
Από το 2015 που ιδρύθηκε το συγκεκριμένο γηροκομείο με άδεια ίδρυσης και όχι λειτουργίας, φιλοξενούσε ηλικιωμένους.
Για δύο περιπτώσεις εκ των οποίων υπήρξαν καταγγελίες ξυλοδαρμού στην Αστυνομία την περίοδο 2016-17 και το 2019, έγινε δικογραφία, ενημερώθηκε η εισαγγελία και έκτοτε παύση ασυρμάτου, χωρίς να λάβει απάντηση ποτέ το Αστυνομικό Τμήμα από την Εισαγγελία και η κατάσταση συνεχιζόταν έτσι, εκτός από τις διαρκείς εντολές σφράγισης που εκδίδονταν από την Περιφέρεια και τις αναστολές εκτέλεσης που κατάφερνε να πάρει ο ιδιοκτήτης.
Ενδεικτικό του παραλόγου της ελληνικής πραγματικότητας είναι ότι ενώ εκκρεμούσαν καταγγελίες σε βάρος του ιδιοκτήτη και εντολές σφράγισης, το 2018 εκδόθηκε άδεια λειτουργίας, η οποία με παρέμβαση της Περιφέρειας ανεστάλη αφού εκκρεμούσαν όλα αυτά σε βάρος της ιδιοκτησίας.
Από την Αστυνομία, επισημαίνουν ότι το 2015 από μόνοι τους στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα είχαν κάνει ελέγχους και είχαν ενημερώσει τη Περιφέρεια για όσα εκτυλίσσονταν εκεί. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που οδήγησε την κατάσταση αυτή να «τρενάρει» έτσι επί μία 8ετία. Οι ίδιοι οι συγγενείς των ηλικιωμένων, καθώς σύμφωνα με το πρωτόκολλο για να εφαρμοστεί η σφράγιση και να μεταφερθούν αλλού οι ηλικιωμένοι πρέπει να εμφανιστούν και να συμφωνήσουν και οι συγγενείς τους, που δυστυχώς για αρκετούς από τους άτυχους γέροντες ήταν άφαντοι…
Εκμεταλλευόμενη όπως όλα δείχνουν λοιπόν η ιδιοκτησία τις καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που εμφανίζονταν, τα αργά αντανακλαστικά, τις πιο αργές ταχύτητες και τις ακόμα πιο εξωπραγματικές αποφάσεις αναστολών της ελληνικής Δικαιοσύνης και όλου του γραφειοκρατικού συρφετού, οδήγησαν στο σήμερα.
Την Τρίτη που λήγει η καραντίνα στο γηροκομείο ενδεχομένως να επιστρέψει η Περιφέρεια σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς για την απομάκρυνση και των υπολοίπων ηλικιωμένων.
Πλέον ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, φαίνεται να θέλει να μπει ένα τέλος και να γίνουν όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν και αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να υπάρξουν εξελίξεις για την τύχη αυτών των ανθρώπων και αυτού του …«ιδρύματος».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις