Λαγουδάκης: Η Χρυσή Αυγή πίσω από τις κινήσεις πολιτών για το Σχιστό. Εμείς λέμε ‘ναι’ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Λαγουδάκης: Η Χρυσή Αυγή πίσω από τις κινήσεις πολιτών για το Σχιστό. Εμείς λέμε ‘ναι’ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Οι υποκινούμενες από τη Χρυσή Αυγή κινήσεις πολιτών, που διαμαρτύρονται για την δημιουργία κέντρου στο Σχιστό. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η διεθνής δέσμευση της κυβέρνησης και οι πρόσφυγες που φτάνουν κατά εκατοντάδες. Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, μιλά στο NEWS 247

Για τις διαδηλώσεις κατά της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του Σχιστού, τους πρωτοκλασάτους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που υποκινούν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα λειτουργήσει το κέντρο, στο – ανενεργό σήμερα – πρώην Στρατόπεδο Πυροβολικού μιλά στο NEWS 247 ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης.

Τη Δευτέρα, οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά συνέταξαν κοινή δήλωση αφενός παραδοχής της μείζονος σημασίας του προσφυγικού και αφετέρου αποδοχής της ευθύνης που αναλογεί στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τον χειρισμό της κρίσης.

Πραγματοποιηθηκε σημεα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας του Πειραιά ευρεία σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, σε μια προσπάθεια συντονισμού των τοπικών φορέων. Στη σύσκεψη πάραν μέρος οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

(Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης)

“Ο τρόπος καλέσματος είναι αυτός που χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή”

Μιλώντας για τις συγκεντρώσεις στην περιοχή του Κερατσινίου, ο κ. Λαγουδάκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ως προς το ποιος κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρόμενες κινήσεις πολιτών, μιλώντας ξεκάθαρα για τη Χρυσή Αυγή.

“Αυτό αποδείχτηκε και στην συγκέντρωση που έγινε. Πρωτοστάτησαν όλοι οι πρωτοκλασάτοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Και ο τρόπος καλέσματος ήταν ο τρόπος που χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή, η περιγραφή είναι ακριβής. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, για να αποδειχθεί ότι είναι η Χρυσή Αυγή πίσω από τις κινήσεις αυτές”, σημειώνει ο κ. Λαγουδάκης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Σχιστό την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

 

(Φωτογραφία από τη συγκέντρωση στο Κερατσίνι)

Οι ανησυχίες των κατοίκων και το προσφυγικό ως εθνική υπόθεση. Όταν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας

Ανεξάρτητα ωστόσο, από τις υποκινούμενες αυτές κινήσεις πολιτών, όπως λέει και ο δήμαρχος, πώς βλέπουν οι κάτοικοι τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή;

Το πέραμα είναι μία κατεξοχήν προσφυγική περιοχή. Έχει ζήσει στο πετσί της και τη μετανάστευση Μικρασιατών και Ποντίων και την εσωτερική μετανάστευση της δεκαετίας του 1970. Υπάρχουν όντως κάτοικοι, που ανησυχούν, που δεν ξέρουν τι θα συμβεί και ποια θα είναι η εξέλιξη, γιατί υπάρχει ακόμη ένα θέμα σε επίπεδο ενημέρωσης. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε μέχρι τώρα, δεν έχουμε ενημερωθεί όσο θα έπρεπε, ώστε να μάθουν και οι πολίτες για τα πράγματα για τα οποία ανησυχούν και τα οποία είναι υπαρκτά. Εμείς ήρθαμε σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία και με την Αντιπεριφέρεια, εχθές βγάλαμε όλοι οι δήμαρχοι του Πειραιά βγάλαμε μία κοινή ανακοίνωση υπέρ της λειτουργίας του Κέντρου στην περιοχή μας“, λέει ο κ. Λαγουδάκης.

“Κέντρο φιλοξενίας, όχι στρατόπεδο συγκέντρωσης”

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Περάματος, όλοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικό, αλλά όταν τίθεται κανείς ενώπιον των όποιων ευθυνών του, δύσκολα μπαίνει στην ουσία.

Ο κ. Λαγουδάκης περιγράφει μάλιστα τους όρους και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίας:

“Όλοι βγαίνουν και λένε, ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί εθνική μας υπόθεση, αλλά όταν τοποθετούμαστε επί της ουσίας, δεν ξεκαθαρίζουμε τι είναι αυτό. Εμείς λέμε λοιπόν, ότι αυτή η συμφωνία που υπογράφτηκε και περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε hot spots και δύο relocation centers, ένα στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη, παρά τις όποιες επιφυλάξεις εκφράζονται από μερίδες κατοίκων, εμείς θα στηρίξουμε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Θα τη στηρίξουμε και είμαστε εδώ, για να περιφρουρήσουμε όσα δημόσια, ως δέσμευση υπάρχουν. Πρώτον, οι χώροι αυτοί δεν θα είναι κέντρα τύπου Αμυγδαλέζας, δηλαδή στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα είναι ανοιχτά αλλά θα φυλάσσονται από την Αστυνομία. Δεύτερον, θα υπάρχει πλήρης σίτιση στα πρότυπα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ύπατης Αρμοστείας. Θα υπάρχει δηλαδή catering, αλλά ταυτόχρονα φτιάχνονται και σύγχρονα μαγειρεία μέσα στους χώρους αυτούς. Θα υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους πρόσφυγες, που θα υπάρχουν μέσα σε αυτό. Θα υπάρχει ειδική μέριμνα, κλιμάκια αποτελούμενα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για τα παιδιά, γιατί αυτό το κύμα μετανάστευσης έχει πάρα πολλά παιδιά. Έχει αλλάξει και τη σύνθεση του προσφυγικού κινήματος, παλιά είχαμε πολλά νέα παιδιά από 18 ετών, σήμερα φεύγουν ολόκληρες οικογένειες με παιδιά μικρά. Και βέβαια, υπάρχει μία ειδική ομάδα, τα ασυνόδευτα παιδιά, που πρέπει να τα προστατεύσουμε, να τα βοηθήσουμε. Γι΄αυτά τα παιδιά υπάρχει ειδική μέριμνα της Πολιτείας”.

Eurokinissi

 

“Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δεν είμαστε χώρα προορισμού”

Ο κ. Λαγουδάκης μιλά ακόμη για τη μάχη με τον χρόνο, που δίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού, για την ολοκλήρωση των εργασιών πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα.

“Η ευθύνη σε αυτή τη φάση ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο παραχωρεί τα στρατόπεδα, που έχουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται με βάση πάντα τη συμφωνία. Είναι εκτός οικιστικού ιστού, αλλά κοντά σε αυτόν. Έχει τη δυνατότητα να φτιαχτούν, μέσα στον χρόνο που χρειάζεται, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δουλεύουν νύχτα μέρα οι υπηρεσίες του στρατού, για να επισκευάσουν και να συντηρήσουν τους χώρους, σύμφωνα με τα πρότυπα που χρειάζονται. Ο χώρος στο Σχιστό είναι το πρώην Στρατόπεδο Πυροβολικού, ήταν χώρος φυλασσόμενος αλλά ανενεργό στρατόπεδο και σήμερα η Πολιτεία το αλλάζει και το διαμορφώνει ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο οποίο θα μένουν μέσα οι πρόσφυγες 48 έως 72 ώρες, ώσπου φύγουν για όπου επιθυμούν. Άλλωστε, οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας. Δεν είναι χώρα προορισμού η Ελλάδα, είναι χώρα διέλευσης. Κι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αυτός, να ελέγξει και να εγγυηθεί, ότι όσα δημόσια λέμε και έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, θα τηρηθούν. Αυτός είναι ο ρόλος μας κι αυτό προσπαθούμε να κοινωνήσουμε προς όλους τους κατοίκους της περιοχής”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, υπάρχει ήδη κέντρο που λειτουργεί ως χώρος προσωρινής παραμονής των προσφύγων, που φτάνουν στη χώρα μας, πριν αποχωρήσουν για τη χώρα προορισμού τους. Ειδικότερα αναφερόμενος στο κέντρο του Ελαιώνα, λέει:

“Ο τρόπος που λειτουργεί ο Ελαιώνας, δεν δημιουργεί κανένα μα κανένα πρόβλημα στους κατοίκους της περιοχής, ούτε επιβαρύνει κανέναν. Αυτός ο χώρος θα είναι πολύ πιο σύγχρονος, με πολύ πιο οργανωμένες συνθήκες, ελεγχόμενος και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Κι αν προκύψουν προβλήματα, εδώ είμαστε εμείς, όλοι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των περιοχών του ευρύτερου Πειραιά, γιατί όπως σας είπα, υπάρχει κοινή δήλωση των Δημάρχων Πειραιά, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Νίκαιας, Ρέντη, Κορυδαλλού και Περάματος, όλοι έχουμε προσυπογράψει ένα κείμενο, που αποδεχόμαστε τη συνλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων”.

Υπενθυμίζεται, ότι στην κοινή ανακοίνωση των δημάρχων αναφέρεται, ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αποφασίστηκε να στηριχθεί η δομή στο Σχιστό, με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Ο αριθμός των προσφύγων, που θα φιλοξενούνται εκεί θα είναι τόσος ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

2. Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην διαμόρφωση σχεδίου διασποράς προσφύγων στο Λεκανοπέδιο και σε όλη την χώρα με τη μεταφορά τους με τα πλοία από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά ώστε να είναι διαχειρίσιμο το θέμα και σε ακραίες συνθήκες.

3. Να υπάρξει ενημερωτική εκστρατεία των τοπικών κοινωνιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα