Λέσβος – Μεταναστευτικό: Αθώοι και οι 16 ακτιβιστές ΜΚΟ για “κατασκοπεία”

Διαβάζεται σε 4'
Διάσωση στο Αιγαίο
Διάσωση στο Αιγαίο INTIME ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟ

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Σάρα Μαρντίνι που βραβεύθηκε για την ανθρωπιστική της δράση και αποτέλεσε έμπνευση για ταινία στο Netflix.

Αθώοι κηρύχθηκαν οι 16 διασώστες – εθελοντές, μέλη της ΜΚΟ ERCI, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λέσβου, έπειτα από την απαλλακτική πρόταση εισαγγελέα και τις αγορεύσεις 9 μαρτύρων υπεράσπισης. Όλοι τους κατηγορούνταν από το 2018 για δυο υποθέσεις κατασκοπείας.

Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και χθες, έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου απήλλαξε και τους 16 διωκόμενους από τις κατηγορίες. Στην ανάγνωση της ετυμηγορίας έξι εκ των κατηγορούμενων ήταν παρόντες και 10 απόντες. Όλοι είχαν υποστηρίξει ότι δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να βοηθήσουν ανθρώπους των οποίων η ζωή ήταν σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Ανάμεσα σε εκείνους κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία είναι και η Σάρα Μαρντίνι, πρόσφυγας πρωταθλήτρια κολύμβησης από την Συρία που έφτασε στο νησί μαζί με την αδερφή της Γιούσρα Μαρντίνι, και έμεινε στη Λέσβο για να βοηθήσει άλλους πρόσφυγες. Η Σύρια Σάρα Μαρντίνι και ο Γερμανός Σον Μπίντερ, είχαν αθωωθεί από τις κατηγορίες για πλημμέλημα πριν από ένα χρόνο. Και οι δυο τους πέρασαν περισσότερους από τρεις μήνες στη φυλακή προτού αφεθούν ελεύθεροι.

Η 24χρονη Μαρντίνι που έχει πλέον εγκατασταθεί στη Γερμανία, κατηγορήθηκε ότι συνεργαζόταν με δίκτυα παράνομων μεταναστών. Μάλιστα η ζωή των αδερφών Μαρντίνι έγινε και ταινία στο Netflix,με τίτλο The Swimmers.

Η Σάρα και η αδερφή της Γιούσρα έγιναν διεθνή σύμβολα της προσφυγιάς, σώζοντας 18 ανθρώπους όταν αποφάσισαν να βουτήξουν στα νερά του Αιγαίου ώστε να μη βουλιάξει η βάρκα με την οποία έρχονταν στην Ελλάδα.

Όπως μεταφέρει το τοπικό site “Στο Νησί”, οι δικαστές απόρησαν σε αρκετά σημεία της ακροαματικής διαδικασίας για τους λόγους που κατηγορήθηκαν οι συγκεκριμένοι 16, με τα ενοχοποιητικά στοιχεία να βρίσκονται σε 85 σελίδες κατηγορητηρίου που χαρακτηρίστηκε πολλάκις σαθρό, ανακριβές, αλλά και παραπλανητικό.

Τα στοιχεία περιλάμβαναν τρεις συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, ακόμα και μέλη της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ το κατηγορητήριο ανέφερε πως στην κατοχή τους είχαν κιάλια και πως είχαν κάνει χρήση ασυρμάτων για τις διασώσεις. Ωστόσο, κάποιοι εξ αυτών εργάζονταν σε γραφείο.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο εισαγγελέας έδρας, κάποιοι ακριβώς επειδή ήταν διασώστες έπρεπε να κάνουν χρήση ασυρμάτου, εφόσον αποδεδειγμένα είχαν συνεχή συνεργασία με το Λιμενικό και τη Frontex. “Είμαστε αθώοι και μαζί με μας, αθώοι είναι και οι χιλιάδες εθελοντές που πέρασαν από τα νησιά σώζοντας ανθρώπινες ζωές” δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης ο αθωωθείς Νάσος Καρακίτσος πρώην επιχειρησιακός διευθυντής της ERCI ο οποίος προφυλακίστηκε επί 3,5 σχεδόν μήνες και αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση.

Πλέον εκκρεμεί ακόμα μία δίκη, η οποία δεν έχει οριστεί χρονικά, η οποία και αφορά κακουργηματικές πράξεις και βαραίνει κάποιους από τους 16, με κατηγορίες όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και η διακίνηση παράνομων μεταναστών. Και για αυτή την περίπτωση, οι δικηγόροι κάνουν λόγο για αβάσιμα στοιχεία από πλευράς ελληνικών αρχών.

Προς συμπαράσταση των κατηγορουμένων είχε δημιουργηθεί η πρωτοβουλία “Free Humanitarians” με στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων σε μια δίκαιη δίκη και να κάνει γνωστή στην Ευρώπη και στον κόσμο την υπόθεση.

“Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις ποινικοποίησης της αλληλεγγύης μέχρι σήμερα στην Ε.Ε. και θα αποτελέσει προηγούμενο για τις ανθρωπιστικές ΜΚΟ και τις μελλοντικές τους δραστηριότητες. Οι κατηγορούμενοι παραμένουν σε αβεβαιότητα εδώ και πάνω από έξι χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ιδιωτική τους ζωή. Κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών και έχουν θέσει σε αναστολή τη ζωή και τα επαγγελματικά τους σχέδια” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα