Λύσεις στη καθημερινότητα

Λύσεις στη καθημερινότητα

Η καθημερινότητα απασχολεί τον Κ.Καραμανλή και την κυβέρνηση. Εισήγηση Μπακογιάννη και επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Η καταστροφή της Πάρνηθας, η προσπάθεια αναδάσωσης, τα προβλήματα της καθημερινότητας και η εξωτερική πολιτική και η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, απασχόλησαν το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε μετά από…οκτώ μήνες, υπό τον Κώστα Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορα βήματα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων που κάηκαν και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Πάρνηθα σημείωσε ότι με συντονιστή τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά ” προχωράμε τάχιστα σε αναδάσωση ώστε όπου ήταν δάσος να γίνει δάσος ξανά”.Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στόχος η προώθηση και η ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου και πρόσθεσε ” αυτή τη δέσμευση αναλάβαμε έναντι των πολιτών, αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας και ο κεντρικός γνώμονας της δράσης μας“. 

Εχουμε πετύχει ως τώρα πολλά και σημαντικά, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ” έχουμε πολύ ακόμη έργο μπροστά μας, είμαστε στη μέση ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα“. 

 Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι “καμιά σειρήνα δεν θα επιτρέψουμε να μας εκτρέψει από αυτό το δρόμο. Απέναντι σε όλους εκείνους που έχουν επιλέξει να γίνουν πολιτικοί εκφραστές της αντίδρασης και της συντήρησης, του μηδενισμού και της άρνησης, εμείς αντιπαραθέτουμε την αλήθεια του έργου μας. Την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας“. 

  Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι με αισιοδοξία, η οποία θεμελιώνεται στα σημαντικά που έχει επιτύχει η κυβέρνηση, ” συνεχίζουμε να ανοίγουμε νέους δρόμους για την κοινωνία και τους πολίτες. Πρέπει να δίνουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής, όλοι ιδιαίτερη έμφαση και να σκύβουμε με ευαισθησία και με φροντίδα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Και συμπλήρωσε: “Γιατί εκτός από τις μεγάλες πολιτικές επιλογές, κρίνεται κανείς και από τα θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τον κάθε πολίτη. Γιατί ένα τέτοιο θέμα μπορεί να είναι μεγάλης σημασίας για αυτόν, την οικογένειά του, τη ζωή του, τα παιδιά του. Δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τους πολίτες.” 

Η εισήγηση της Υπουργού Εξωτερικών


Εισήγηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και για το θέμα έλαβαν το λόγο και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Η κ. Μπακογιάννη στην εισήγησή της στο Υπουργικό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι η διεθνής θέση και εικόνα της χώρας είναι ισχυρή και αναβαθμίζεται συνεχώς και τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από όλους ως μια σοβαρή, αξιόπιστη και με δυναμική προοπτική χώρα. 

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε θετικό βήμα τον πρόσφατο συμβιβασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν και, όπως είπε, δεν ικανοποίησε σε απόλυτο βαθμό τις ελληνικές επιδιώξεις. Απαράβατη προϋπόθεση, είπε η κα Μπακογιάννη, για να κλείσει η παρένθεση της ευρωπαϊκής αβεβαιότητας, είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και ως προς την ουσία και ως προς τα χρονοδιαγράμματα για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης. 

Η Υπουργός σημείωσε ότι ” είμαστε καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα να περάσουμε σε ένα σχήμα ενισχυμένων συνεργασιών. Και σε κάθε περίπτωση το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.

Τουρκία-ΠΓΔΜ


Η κ.Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην Τουρκία: ” Η πορεία της Τουρκίας αποτελεί βασικό στοιχείο της συνολικότερης πολιτικής της χώρας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό, καθώς έχει επιτευχθεί η μετατροπή του συνόλου σχεδόν των ελληνοτουρκικών θεμάτων σε ευρωτουρκικά” είπε για να προσθέσει”τον περασμένο Δεκέμβριο αποφασίστηκε το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων, ενώ τα υπόλοιπα θα ανοίξουν, αλλά δεν θα κλείσουν, μέχρι η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας και ταυτόχρονα είπε “στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι στηρίζουμε την ένταξή της στην ΕΕ, όταν και εφόσον εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβειΑυτή είναι η καλύτερη απάντηση, είπε η κα Μπακογιάννη, στην κριτική που επιχειρεί κατά καιρούς η αξιωματική αντιπολίτευση για δήθεν εγκατάλειψη του Ελσίνκι“.

Για το Κυπριακό η Υπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι μέσα στο 2008 ίσως έχουμε “ένα παράθυρο ευκαιρίας”, ενώ για την ΠΔΓΜ σχολίασε: “Ακολουθείται αποφασιστική και ρεαλιστική πολιτική για να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Μια τέτοια λύση θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων, την εμπέδωση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, την χωρίς εμπόδια πορεία της γειτονικής χώρας προς την εκπλήρωση της προσδοκίας της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 

Την πολιτική αυτή θα την υπηρετήσουμε, ανέφερε, χωρίς να στερηθούμε καμιά από τις δυνατότητές μας ως μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται επιλεκτική εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας, ούτε παραβιάσεις στο γράμμα ή το πνεύμα της. 

 Σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το λεγόμενο συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Το μήνυμα είναι ισχυρό και καθαρό και το γνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, είπε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε ότι ” δεν έχουμε καμιά πρόθεση να παίξουμε με τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις του ελληνικού λαού. Δεν πρόκειται να επενδύσουμε στον εύκολο εντυπωσιασμό, αλλά στην ουσιαστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας”

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης



 Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, επέλεξε τη νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου για μια διετία θα είναι ο Βασίλης Νικόπουλος. Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου επελέγησαν οι Αρεοπαγίτες Γ. Φώσκολος, Αν. Περίδης, Ηρακλής Κωνσταντινίδης, Γιώργος Καλαμίδας, Ιωάννης Παπανικολάου, Μιχάλης Δέτσης. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη ο Παναγιώτης Πικραμμένος και αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Φλωρεντία Καλδή. Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων επελέγη ο Κ. Πετρόπουλος. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε την εισήγησή του για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι ” η επιλογή μας έγινε με γνώμονα την αξιοκρατία, με σεβασμό στην επετηρίδα και με στόχο τη συνέχιση του έργου της εξυγίανσης, του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της Δικαιοσύνης”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα