Λιβύη: Οι έρευνες για την τραγωδία και τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Διαβάζεται σε 5'
Λιβύη: Οι έρευνες για την τραγωδία και τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν
Μέλη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη The Libya Update (Twitter)

Θλίψη στο πανελλήνιο έχει σκορπίσει ο θάνατος πέντε μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής που ενεπλάκη σε σφοδρό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη. Η κατάσταση των τραυματιών και τα ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες που ψάχνουν απαντήσεις.

Συγκλονισμένη είναι η χώρα -και οι Ένοπλες Δυνάμεις- ένα 24ωρο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στη Λιβύη, όπου πέντε Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και 13 από την 19μελή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας τραυματίστηκαν, την ώρα που τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αρκετά.

Τραγικό θάνατο βρήκαν ένα στέλεχος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, δύο νοσηλεύτριες του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δύο πολίτες που εκτελούσαν χρέη διερμηνέων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των πέντε ατόμων που έχασαν τη ζωή τους συγκαταλέγονται η επισμηναγός Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και η πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου, οι οποίες συμμετείχαν στη μοιραία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευαγγελία Ανδρεαδάκη υπηρετούσε ως νοσηλεύτρια στο 251 ΓΝΑ, ενώ η Γλυκερία Μεμεκίδου εργαζόταν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Οπως μεταδίδει το creta24.gr, η επισμηναγός Ευαγγελία Ανδρεαδάκη είχε χάσει παλαιότερα τον αδελφό της σε τροχαίο, καθώς και τον θείο της, πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, εν ώρα καθήκοντος.

Σε ανάρτησή της, που έφερε στο «φως» το cretapost.gr, η επισμηναγός, αναφερόμενη στην επιλογή της να καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία έγραφε: «Ημουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ».

Σε ό,τι αφορά τους διερμηνείς που έχασαν τη ζωή τους, πρόκειται για δύο αδέλφια, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, που παρείχαν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην αποστολή.

Η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων τραυματιών

Οι τραυματίες έχουν επαναπατριστεί με τη συνδρομή ιατρικού προσωπικού που μετέβη στη Βεγγάζη και πλέον δέκα εξ αυτών νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και ένα άτομο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ορισμένοι υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις, σε όποιες περιπτώσεις κρίθηκε αυτό απαραίτητο.

Ανάμεσα στα 13 μέλη που επαναπατρίστηκαν, δύο έως τέσσερα άτομα χαρακτηρίζονται ως πολυτραυματίες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περιπτώσεις με σοβαρά κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Οι έρευνες για το δυστύχημα και τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης

Από αυτούς, όσοι είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη, θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, επειδή δεν είναι εύκολο μετά από ένα τέτοιο σοκ να αποδώσει κανείς με ακρίβεια τι έχει συμβεί, η προσπάθεια συλλογής στοιχείων θα έχει διάρκεια και δεν θα αποτελέσει για τις Ένοπλες Δυνάμεις μια υπόθεση λίγων ημερών.

Μέσα από όλο το πλαίσιο των ερευνών –στις οποίες συνδράμει και η ΕΥΠ– θα βγουν συμπεράσματα ώστε να ληφθούν, όπου απαιτηθεί, και τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της ελληνικής αποστολής βρισκόταν υπό συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων των λιβυκών δυνάμεων -ένα εμπρός κι ένα πίσω. Το διερχόμενο αυτοκίνητο που ήταν στο αντίθετο ρεύμα εξετράπη της πορείας του σε μια στροφή και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, το εν λόγω αυτοκίνητο είχε μια επιπλέον δεξαμενή με βενζίνη, καύσιμο το οποίο ανεφλέγη από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης με αποτέλεσμα να δύο οχήματα να τυλιχτούν στις φλόγες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Λιβύη είναι διαιρεμένη πολιτικά στα δύο και επικρατεί χάος σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα οι αποστολές να εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους. Εξ ου και κάποια από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής:

  • Πρώτον, ποιος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της αποστολής;
  • Δεύτερον, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα για τη μεταφορά της ελληνικής αποστολής;
  • Τρίτον, ποιος διερευνά και πρόκειται να διερευνήσει το δυστύχημα; Η Ελλάδα οφείλει να στείλει δικούς της εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, κάτι ωστόσο που κρίνεται επισφαλές δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Σημειώνεται, δε, πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν αυτοκινητιστικό δυστύχημα».

«Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων», αλλά «και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η άφιξη της αποστολής στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, λίγα λεπτά πριν από την τραγωδία

Νωρίτερα, σε ανάρτηση της ιστοσελίδας “The Libya Update” δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου της Βεγγάζης προτού επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο για να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη. Μια αποστολή που δεν ολοκληρώθηκε, καθώς λίγη ώρα μετά ενεπλάκησαν στο τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα.

«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας» έγραφε σε άρθρο του ο ιστότοπος “The Libya Update”, ενώ λίγη ώρα μετά αναρτούσε το συγκλονιστικό βίντεο που φαίνεται να καίγεται το όχημα μεταφοράς τους μετά τη σύγκρουση με ένα φορτηγό.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα