Μ. Ρεπούση: “Συντηρητικοί, δεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι αντέδρασαν”

Μ. Ρεπούση: “Συντηρητικοί, δεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι αντέδρασαν”
Ενοχλημένη από τις αντιδράσεις η κ. Ρεπούση

Σε "συντηρητικούς, δεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους, θεωρεί πως ανήκουν όσοι αντέδρασαν στο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ', η κ. Ρεπούση

Η κ. Ρεπούση, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των διορθώσεων του βιβλίου της Ιστορία της ΣΤ’ Δημοτικού, με συνέντευξή της στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” καταγγέλει όσους αντέδρασαν στο βιβλίο, της συγγραφικής ομάδας του οποίου, ήταν επικεφαλής η ίδια.  

Τι γνώμη έχει η ίδια για τις αλλαγές που υπέστη το βιβλίο;
” Αλλαγές στο βιβλίο ιστορίας της Στ’ Δημοτικού ήταν επιβεβλημένες. Οταν ένα σχολικό βιβλίο εξαντλείται -και αυτό εξαντλήθηκε- οι συγγραφείς του παραδίδουν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διορθώσεις για να συμπεριληφθούν στην επόμενη έκδοση. Στην περίπτωση μιας δημόσιας αντιπαράθεσης, όπως αυτή που αφορά στο δικό μας βιβλίο, τα πράγματα περιπλέκονται. Δεν πρόκειται μόνον για όσα οι συγγραφείς μέσω της επαφής τους με τους εκπαιδευτικούς καταγράφουν προς διόρθωση αλλά και όσα ακούγονται στο δημόσιο χώρο. Εμείς ακούσαμε όλες τις ενστάσεις και παρατηρήσεις.” σημειώνει η κ.Ρεπούση.
 
Και προσθέτει:
“Ηταν δική μας επιλογή. Αξιοποιήσαμε ακόμα και την εργασία εκείνων που έψαχναν απεγνωσμένα να βρουν μικρολάθη. Και αυτό γιατί δεν θέλαμε άλλο ένα βιβλίο στο συρτάρι. Από εκεί και πέρα προχωρήσαμε στις αλλαγές που εμείς κρίναμε σκόπιμες και συμβατές με τη φιλοσοφία του βιβλίου. Σεβόμαστε τη δουλειά μας και θα την υπερασπιστούμε όσο μπορούμε καλύτερα.”



Η επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου, υπογραμμίζει ακόμα στην συνέντευξη της, το “χρέος” που έχει ο “προοδευτικός κόσμος, να χαιρετήσει την επανέκδοση του βιβλίου, ενώ χαρακτήρισε υπεύθυνες τις πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός) που συμφώνησαν γι αυτήν:
“Ο προοδευτικός κόσμος πρέπει, κατά την άποψή μου, να χαιρετήσει αυτήν την εξέλιξη. Το βιβλίο άντεξε στις πιέσεις των ακροδεξιών κύκλων και όσων έστερξαν στη βοήθειά τους. Χαίρω ιδιαίτερα που οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αν και σπάνια συμφωνούν, συμφώνησαν στην υπόθεση της επανέκδοσης του βιβλίου.”



Η κ. Ρεπούση μάλιστα, χαρακτήρισε ως πρωταγωνιστές των αντιδράσεων κατά του συγκεκριμένου σχολικού εγχειριδίου “συντηρητικούς, δεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους”. Συγκεκριμένα η ίδια τονίζει:

 
“Οι πιέσεις ήταν σαφώς από συντηρητικούς, δεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους. Αυτοί έδωσαν το στίγμα. Αυτοί οι κύκλοι κήρυξαν τον πόλεμο και διέθεταν τα χρήματα να νοικιάζουν αίθουσες για τις εκδηλώσεις τους, να εκδίδουν προπαγανδιστικό υλικό κατά του βιβλίου, να διακινούν ερωτηματολόγια στα σχολεία. Αυτοί είχαν τους μηχανισμούς. Μ’ αυτό δεν θέλω να πω ότι δεν υπήρχαν κριτικές που προέρχονταν και από άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν σ’ αυτούς τους κύκλους.
 
Υπήρχαν, και μερικές από αυτές ήταν καλοδεχούμενες, όπως θα διαπιστώσετε και στις αλλαγές που έγιναν στο βιβλίο. Υπήρχαν και συμβολές στον ευρύτερο διάλογο που προκάλεσε αυτό το βιβλίο, γύρω από τα ζητήματα του έθνους και της υπέρβασής του, κουβέντες για να βρισκόμαστε, να συζητάμε, να γράφουμε. Υπήρχαν και αμφιβολίες επιστημονικού χαρακτήρα σχετικές με την παιδαγωγική πρόταση του βιβλίου ή την ποιότητα και την ποσότητα της αφήγησης. Αμφιβολίες γόνιμες που τροφοδοτούν τον επιστημονικό διάλογο.
 
Υπήρχαν όμως και άλλες που προφασίζονταν επιστημονικές και παιδαγωγικές ανησυχίες για να καλύψουν απόψεις που τελικά δεν κρύβονταν. Υπήρχαν και προσωπικά κίνητρα ή και προσωπικές εμπάθειες. Από τη στιγμή που το βιβλίο “πουλούσε”, βγήκαν πολλοί στα κεραμίδια για το καλό των παιδιών της Στ’ Δημοτικού. Δεν το έκαναν βεβαίως με τα άλλα βιβλία Ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά, ούτε με τα προηγούμενα βιβλία Ιστορίας. Αυτά δεν τους εξασφάλιζαν την αναμενόμενη ακροαματικότητα. “



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα