Μετά τις εκλογές το ασφαλιστικό
Εθνικό ζήτημα, που εναπόκειται στην αρμοδιότητα της χώρας χαρακτήρισε το ασφαλιστικό, ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας
- 18 Ιουλίου 2007 13:41
Τα ασφαλιστικά ζητήματα είναι εθνικά ζητήματα και η ρύθμισή τους εναπόκειται στην αρμοδιότητα της χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας μετά τη σημερινή του συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, σχετικά με την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διαφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.
Ο κ. Μαγγίνας έκανε λόγο για ταύτιση με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για την υπερασπιστική γραμμή στην υπόθεση και επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό θα αντιμετωπιστεί μετά τις εκλογές με γνώμονα τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και μετά από κοινωνικό διάλογο. Πάντως, ο κ. Μαγγίνας σημείωσε ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα είναι ψηλά στη σχετική κλίμακα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ζήτησε να εξαντληθούν όλες οι ενέργειες -νομικές αλλά και πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – αλλιώς είπε, οι επιπτώσεις στα όρια ηλικίας θα είναι σημαντικές. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι το κύριο ζήτημα είναι η απόπειρα αλλαγής του χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο από κοινωνική όπως είναι σήμερα σε επαγγελματική. Αν κάτι τέτοιο συμβεί είπε, θα επιφέρει δραματικές ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στο επίπεδο των συντάξεων.
Ο κ. Παπασπύρος κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιαίτερα τις γυναίκες να μην καταφεύγουν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που οδηγούν σε πολύ χαμηλή σύνταξη, υπογραμμίζοντας ότι η ΑΔΕΔΥ θα αντιμετωπίσει το θέμα και σε κάθε περίπτωση θα ενημερώσει έγκαιρα τους ασφαλισμένους. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες στους κυβερνητικούς χειρισμούς και σημείωσε ότι δεν αξιοποιήθηκε η διάθεση των συνδικάτων να βοηθήσουν.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε να αναπροσαρμόσει πλήρως η χώρα την επιχειρηματολογία της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με στόχο να αποδείξει ότι η ασφάλιση στο δημόσιο έχει κοινωνικό και όχι επαγγελματικό χαρακτήρα. Σε αυτή τη βάση υπογράμμισε τον έλεγχο στις ασφαλιστικές αποφάσεις θα έχει η χώρα και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε τους ασφαλισμένους να αποφεύγουν συμβουλές δικηγόρων ιδίως από τα τηλεοπτικά παράθυρα που δημιουργούν κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης στο δημόσιο και ιδιαίτερα των γυναικών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για έλλειψη υπευθυνότητας, αν τα αρμόδια όργανα δεν γνώριζαν την παραπομπή της χώρας και κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει πριν τις εκλογές τις απόψεις της για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας ότι ασφαλιστική πολιτική με κρυφές ατζέντες δεν είναι εφικτή.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης δήλωσε, ότι οι συνδικαλιστές δεν πήραν σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τον κοινωνικό και όχι επαγγελματικό χαρακτήρα της ασφάλισης στο δημόσιο, σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών και για τα όρια ηλικίας και σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το εύρος των αλλαγών μετά τις εκλογές.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να τεθούν σε αγωνιστική επιφυλακή, καθώς προέβλεψε ότι προετοιμάζεται αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και αμφισβήτηση άλλων δικαιωμάτων.
(Πηγή: ΑΠΕ)