Μια μεγάλη απώλεια…

Υπήρξε εμβληματική μορφή της δημοσιογραφίας και της νεώτερης ιστορίας του τύπου και του τόπου. Ο Γιάννης Βούλτεψης έζησε όσα λίγοι και έγραψε πολλά
- 02 Ιανουαρίου 2010 21:05
Έφυγε σε ηλικία 87 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης.
Ο Γιάννης Βούλτεψης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1923. Στην ιταλική κατοχή πήρε μέρος στο Μαθητικό Κίνημα κατά της προσάρτησης των Επτανήσων και το 1943 πέρασε στη Δυτική Στερεά και κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ.
Πήρε μέρος σε μάχες εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων και προτάθηκε για το Αριστείο Απελευθερωτικού Αγώνος και για προαγωγή στον βαθμό του υπολοχαγού επ’ ανδραγαθία.
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας συνελήφθη στο Αργοστόλι με διαταγή των Αγγλων και παρέμεινε κρατούμενος χωρίς δίκη ως τον Αύγουστο του 1945 ενώ συνελήφθη και πάλι το 1946, ως διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ «Ελεύθερη Κεφαλλονιά». και καταδικάσθηκε για «αδικήματα Τύπου» σε φυλάκιση πέντε ετών και τριετή εκτόπιση.
Απολύθηκε τον Μάιο του 1952 και παρουσιάστηκε στον στρατό. Εστάλη στην Μακρόνσο.
Ως συντάκτης της εφημερίδας «Αυγή», τον Ιούνιο του 1965 βραβεύθηκε σε γενικό δημοσιογραφικό διαγωνισμό για την κάλυψη της Υπόθεσης Λαμπράκη.
Στη διάρκεια της δικτατορίας έζησε ως αυτοεξόριστος στη Ρώμη και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα υπέρ μιας πανεθνικής ενότητας για την έγκαιρη αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.
Εργάσθηκε στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Αντί», «Πολιτικά Θέματα» και στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Ελεύθερος Τύπος», «Μεσημβρινή» και «Athens News».
Από το 1984 ως το 1993 διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Διετέλεσε επί πολλές θητείες Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.
Εχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης 1941-1945 για την συμμετοχή του στην Αντίσταση του Ελληνικού Λαού κατά των στρατευμάτων Κατοχής, ενώ υπήρξε συγγραφέας πολλών βιβλίων με ιστορικό και δημοσιογραφικό περιεχόμενο.
H κηδεία του Γιάννη Βούλτεψη θα γίνει τη Δευτέρα, στις 2 μ.μ., από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.