Ναυάγιο Πύλου: “Το δικαστήριο είναι αναρμόδιο” – Ελεύθεροι οι 9 κατηγορούμενοι

Διαβάζεται σε 6'
Δίκη για το ναυάγιο στην Πύλο
Δίκη για το ναυάγιο στην Πύλο ΙΝΤΙΜΕ

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η τραγωδία σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα. Χειροκροτήματα και δάκρυα στο ακροατήριο.

Το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έκρινε το μεσημέρι της Τρίτης (21/05) ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, κάνοντας δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, οι εννιά Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν, μεταξύ άλλων, για διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά. Στο άκουσμα της απόφασης, το ακροατήριο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ισογείου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα, το ίδιο και οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας.

Το δικαστήριο – με θετική εισαγγελική πρόταση – έκανε δεκτή τη βασική ένταση των συνηγόρων υπεράσπισης περί μη δικαιοδοσίας των ελληνικών αρχών να διώξουν και να δικάσουν την υπόθεση ενός ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε 47 ναυτικά μίλια ΝΔ της Πύλου, δηλαδή χωρίς αμφιβολία σε διεθνή ύδατα. Κατόπιν τούτου, κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πρόκλησης ναυαγίου, κι έπειτα έκρινε τους εννέα Αιγύπτιους αθώους για τη μεταφορά μεταναστών και την παράνομη είσοδο στη χώρα.

Δίκη για το ναυάγιο στην Πύλο ΙΝΤΙΜΕ

Το ζήτημα της αρμοδιότητας είχε τεθεί από το NEWS24/7 από τα πρώτα 24ωρα μετά την τραγωδία, πέρυσι τον Ιούνιο. Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Δεν είχε ελληνική σημαία κι επίσης σε κανένα σημείο του μοιραίου ταξιδιού δεν προσπάθησε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το κρίσιμο, όπως προέβαλαν στην ένσταση οι συνήγοροι υπεράσπισης, είναι η ακριβής κατηγορία που αποδόθηκε στους κατηγορούμενους. Αυτό διότι, σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο, οι ελληνικές αρχές μπορούν να επέμβουν σε διεθνή ύδατα μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα, μεταξύ άλλων για εσχάτη προδοσία, τρομοκρατικές πράξεις, πειρατεία, εμπόριο ναρκωτικών κ.α. Στα παραπάνω εγκλήματα περιλαμβάνεται και η εμπορία ανθρώπων, όχι όμως η παράνομη μεταφορά μεταναστών, για την οποία κατηγορούνταν οι εννέα Αιγύπτιοι του ναυαγίου της Πύλου. «Δεν θα γίνει η Ελλάδα διεθνής τιμωρός», σχολίασε χαρακτηριστικά συνήγορος υπεράσπισης.

Δίκη για το ναυάγιο στην Πύλο ΙΝΤΙΜΕ

Οι δικηγόροι κατέθεσαν στο δικαστήριο τρεις αντίστοιχες αποφάσεις δικαστηρίων της Κρήτης και της Ρόδου. Το Εφετείο της Καλαμάτας, μετά από διακοπή μισής ώρας και ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, χρειάστηκε να κάνει μία μικρή «δίκη», χωρίς να περάσει στην αποδεικτική διαδικασία. Πιο ειδικά, εξέτασε μάρτυρες, ανέγνωσε έγγραφα του φακέλου και επίσης εξέτασε τους κατηγορούμενους, με μοναδικό ζητούμενο τη θέση του σκάφους.

«Έλαβα εντολή να πλεύσω ως πρώτο στίγμα στα 50 ν.μ. ΝΔ της Πύλου. Αργότερα έμαθα ότι το σκάφος είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ και πήγαινε στην Ιταλία. Δεν φάνηκε να θέλει να μπει στην Ελλάδα, δεν προέκυψε αυτό. Το περιστατικό έγινε σε διεθνή ύδατα», κατέθεσε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού που είχε εμπλακεί στο περιστατικό – σημ. στο ναυτοδικείο Πειραιά εκκρεμεί ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των λιμενικών και τις συνθήκες βύθισης του σκάφους. Από τη θάλασσα διασώθηκαν 104 άτομα και περισυνελέγησαν 81 σοροί. Εκτιμάται, βάσει μαρτυριών, ότι στο σκάφος υπήρχαν κι άλλοι επιβάτες και τα θύματα ήταν περισσότερα – έως και 600.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NEWS24/7
ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ: ΟΙ 10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

«Δεν μου αναφέρθηκε ότι το πλοίο ήθελε να μπει στην Ελλάδα. Ο προορισμός του ήταν η Ιταλία. Ένα τέτοιο σκάφος, υπερφορτωμένο, δεν μπορούσε εύκολα να περάσει στα ελληνικά ύδατα. Δεν μπορώ να αποκλείσω ούτε όμως και να επιβεβαιώσω ότι κάποια στιγμή μπήκε σε ελληνικά ύδατα», κατέθεσε ο δεύτερος λιμενικός που υπηρετεί στην Καλαμάτα.

Το στίγμα του σκάφους, το οποίο παρέμεινε για πολλές ώρες στην ίδια θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, με προβλήματα στη μηχανή, παρά το αφήγημα του Λιμενικού ότι ήταν αξιόπλοο και ότι δήθεν ταξίδευε με σταθερή ταχύτητα στην Ιταλία, προέκυψε και από μια σειρά εγγράφων που ανέγνωσε το δικαστήριο -ενδεικτικά, το ημερολόγιο γέφυρας του λιμενικού σκάφους, η αναφορά συμβάντος διάσωσης και η εισαγγελική πρόταση για την άρση προσωρινής κράτησης.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο εξέτασε τους εννέα κατηγορούμενους, πάντοτε επί της ένστασης αρμοδιότητας. Είπαν όλοι ότι είχαν ξεκινήσει από το Τομπρούκ με προορισμό την Ιταλία.

-Είχατε πρόθεση να περάσετε από την Ελλάδα, ρωτήθηκαν και απάντησαν αρνητικά, το ίδιο και στην ερώτηση της έδρας αν είχαν κάποια στιγμή την ενημέρωση ότι το αλιευτικό θα έπιανε σε ελληνικό λιμάνι. «Όταν έγινε το ναυάγιο, νόμιζα ότι είμαι στην Ιταλία. Έχουμε πουλήσει τα πάντα για μια καλύτερη ζωή κι έχουμε αφήσει πίσω παιδιά και συζύγους. Δεν ξέρουμε γιατί είμαστε εδώ», είπαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εξέταση των κατηγορούμενων η εισαγγελέας της έδρας δεν έκανε καμία ερώτηση σε κανέναν.

Δίκη για το ναυάγιο στην Πύλο ΙΝΤΙΜΕ

Οι κατηγορούμενοι ήταν ψύχραιμοι από την πρώτη στιγμή που κάθισαν στο εδώλιο, σε τρεις σειρές, ακριβώς στις 9 το πρωί. Ένας εξ αυτών μόνο έσπασε, όταν σε ένα διάλειμμα της δίκης, τον πλησίασε η αδερφή του, μία νεαρή γυναίκα που φορούσε μαντήλα και ζει στη Γερμανία, και τον αγκάλιασε δακρυσμένη, την ώρα που οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν προσωρινά στο κρατητήριο με τους υπόλοιπους.

Το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας ήταν περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί. Λίγο μετά τις 8 σημειώθηκε ένταση μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών του ΠΑΜΕ που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο. Έγιναν δύο προσαγωγές και τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο κεφάλι από χτύπημα κλομπ. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, παρατηρητές και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα