Οι πυρκαγιές φεύγουν, ο καύσωνας έρχεται

Οι πυρκαγιές φεύγουν, ο καύσωνας έρχεται
Καυτή ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα

Θερμοκρασίες που θα αγγίξουν έως και τους 44 βαθμούς αναμένονται μέχρι την Τετάρτη, ενώ ευχάριστα είναι τα νέα από τα πύρινα μέτωπα

Θερμοκρασίες που θα αγγίξουν έως και τους 44 βαθμούς αναμένονται μέχρι και την Τετάρτη σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του νέου κύματος καύσωνα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε όλες τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Από την Κυριακή μπαίνει σε εφαρμογή  το σχέδιο “Περσέας” του υπουργείου Υγείας. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και πάλι η ΔΕΗ, καθώς το νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να φέρει νέα ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Τη Δευτέρα, θερμοκρασίες 42 και 43 βαθμών Κελσίου αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο. Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 41. Ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί από την Πέμπτη.

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Ύφεση παρουσιάζουν τα μέτωπα των πυρκαγιών σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από το πρωί υπάρχει ύφεση στο Δομοκό. Η φωτιά τη νύχτα κατευθυνόταν προς το χωριό Πετρωτό, αφού έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής μεγάλη έκταση με πουρνάρια και άλλη βλάστηση σε δύσβατη περιοχή. Στην περιοχή παραμένουν 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο ελικόπτερα για να την θέσουν υπό έλεγχο.

Επίσης, παρουσιάζουν ύφεση οι πυρκαγιές στον Αμάραντο Κονίτσης, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, που ξέσπασε την Κυριακή στις 15.50 το απόγευμα και καίει δάσος μαύρης πεύκης καθώς και στην Κεφαλονιά στην περιοχή Θίνια Τετρικάτα, που καίει δασική περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης στην Κόνιτσα παίρνουν μέρος 55 πυροσβέστες με 13 οχήματα , 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο, ενώ στην Κεφαλονιά 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 4 αεροπλάνα.

Η φωτιά στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκε στις 11  το βράδυ της Κυριακής , ενώ λίγο νωρίτερα είχαν εκδηλωθεί άλλες δύο φωτιές στο νησί στην περιοχή Άγιος Γεώργιος στο Καπανδρίτι και στην περιοχή Θίσια Λιβαθούς, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο στις 2 τα ξημερώματα.

Επίσης, από την Κυριακή παρουσιάζουν ύφεση η πυρκαγιά στον Ελικώνα, στη Μάνη, στην Αγία Θέκλα της Ζακύνθου , ενώ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η φωτιά της Ναυπάκτου. Ωστόσο και σε αυτές τις πυρκαγιές παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις για τον πλήρη έλεγχό τους. 

Για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς τη Δευτέρα στις περιοχές Αθηνών – Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Λευκάδος, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Κορινθίας, Αργολίδος, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, προειδοποιεί με ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα