Ομάδες εργασίας για την Πάρνηθα
Ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Πάρνηθα συνέστησαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος
- 05 Ιουλίου 2007 10:24
Δύο ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής στην Πάρνηθα συνέστησαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος την Τετάρτη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Οι ομάδες θα εισηγηθούν μέτρα σχετικά με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Πάρνηθα και την αναδάσωση του βουνού. Οπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε νέα σύσκεψη το Σάββατο θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα τα πρώτα μέτρα για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, τη φύλαξη της περιοχής και την προστασία της πανίδας. Πρόθεση του κ. Σουφλιά είναι τα αντιπλημμυρικά έργα να προχωρήσουν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, προτού έρθουν οι μεγάλες βροχές.
Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαθέσει όλα τα κονδύλια που χρειάζονται για την Πάρνηθα. “Η αποστολή μας είναι δύσκολη, πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε και θα δώσουμε ένα καλό δείγμα γραφής”, είπε ο Γ. Σουφλιάς. “Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό”.
Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε ο κ. Σουφλιάς, με τη δήλωσή του ότι όλοι οι δρόμοι προς την Πάρνηθα ήταν ανοικτοί και βγάζοντας έτσι “στη σέντρα” την πυροσβεστική και τον αρχηγό της κ. Κόη. Άλλωστε ο κ. Σουφλιάς έχει ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν πολιτικές, αλλά κυρίως επιχειρησιακές ευθύνες.
Κινητοποίηση για την αναδάσωση
Με ανακοίνωσή του την Τετάρτη ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές και ζητά την άμεση λήψη μέτρων. Επισημαίνει ελλείψεις των περισσότερων δασικών υπηρεσιών και δασαρχείων σε στελέχωση και μηχανοργάνωση και χαρακτηρίζει “τραγικά επίκαιρες” τις ετήσιες εκθέσεις της αρχής που θίγουν τα θέματα αυτά. Ο Συνήγορος επισημαίνει ότι μετά την καταστροφή στην Πάρνηθα και τα άλλα δάση της επικράτειας επιβάλλεται η άμεση καταγραφή – αποτίμηση της καταστροφής, η λήψη μέτρων αναδάσωσης και η ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, ώστε να διαφυλαχθεί αποτελεσματικά ο δασικός χαρακτήρας των καμένων περιοχών.
Δέκα νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος πρότειναν την Τετάρτη οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και οι δικαστικές ενώσεις. Σε συνέντευξή τους στο ΔΣΑ επισημαίνουν ότι η αδιαφορία και οι εγκληματικές παραλείψεις δεκαετιών “δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από τον νόμο και από τους εφαρμοστές του ως απλό ‘σημείο των καιρών’ ή ως ‘αναπότρεπτη κατάσταση’ “.
Ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ προσφέρει το Regency Casino Mont Parnes για την αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Το κονδύλι θα διατεθεί επιπλέον του ποσού των 300 χιλιάδων ευρώ που καταβάλει κάθε χρόνο η εταιρία στο Δασαρχείο της Πάρνηθας για την ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού.
Η ΚΕΔΚΕ, αφού εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή της για την τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε στον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου του Λεκανοπεδίου, τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, αποφάσισε να διαθέσε 300 χιλιάδες ευρώι μέσω των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων για έργα αποκατάστασης των δασών στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Δηλώσεις Πολύδωρα στη βουλή
Τα πρώτα στοιχεία για τις καταστροφές από τη πυρκαγιά στη Πάρνηθα, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, αμφισβητώντας τα όσα υποστηρίζονται για το μέγεθος των ζημιών, και αποδίδοντας την έκταση τους, τόσο στα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά όσο και στην αδυναμία να γίνει σωστή κατάταξη των πυροσβεστικών δυνάμεων, λόγω των 350 ταυτόχρονων εστιών φωτιάς που υπήρχαν σε όλη τη χώρα.
Όπως τόνισε ο κ Πολύδωρας, η τελική και πλήρης εικόνα θα υπάρχει μετά την αεροφωτογράφιση που θα γίνει, αλλά πάντως, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση και καταμέτρηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι απόλυτη η καταστροφή στη Πάρνηθα.
“Ο συνολικός δασικός όγκος της Πάρνηθας είναι 300.000 στρέμματα ,από αυτά κάηκαν τα 25000 στρέμματα ενώ σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Δρυμό κάηκαν 10.000 στρέμματα από τα 38.000 στρέμματα”, ανέφερε ο κ Πολύδωρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, και πρόσθεσε: “Πρέπει να εκτιμήσουμε την έννοια της θεομηνίας. Είχαμε ρεκόρ θερμοκρασίας, 46,5 βαθμούς υπό σκιά και με ανέμους 6 – 7 μποφώρ να πνέουν. Αυτά προκάλεσαν την καταστροφή στη Πάρνηθα. Η Πολιτεία έδωσε τη μάχη της και με το επικαιροποιημένο σχέδιο και με συντονισμένη δράση. Δεν μπορούσε λόγω ανώτερης βίας, να αποφευχθεί η καταστροφή”
Από την πλευρά του, ο κ Βρεττός κατηγόρησε τον υπουργό ότι αποδίδει τη μεγάλη καταστροφή στη Πάρνηθα σε θεομηνία και δεν αναλαμβάνει για μια ακόμα φορά τις ευθύνες του. “Γιατί δεν αναλάβατε αμέσως τις ευθύνες σας; Γιατί αφήσατε να καεί ο Δρυμός της Πάρνηθας και κάψατε την αναπνοή της πρωτεύουσας; Γιατί είστε ακόμα υπουργός; Εγώ στη θέση σας θα είχα παραιτηθεί. Η φράση σας την πατήσαμε δείχνει το μέγεθος της ανικανότητας της κυβέρνησης”, τόνισε ο κ Βρεττός.
Οι αναφορές αυτές του βουλευτή, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης που κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για ένδεια επιχειρημάτων.
“Το 1998 κάηκαν στη Πάρνηθα 39000 στρέμματα και δεν είδα το δάκρυ σας ούτε την παραίτηση σας τότε. Για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται συνεννόηση και όχι λογοπαίγνια. Η λέξη την πατήσαμε αφορούσε το κακό συνδυασμό του αέρα με την κάθοδο της φωτιάς στη Φυλή και την κακοδαιμονική ύπαρξη των πυλώνων στη περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Πολύδωρας και πρόσθεσε: ” Εμείς παλαίψαμε, δώσαμε μια μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Εσείς παριστάνετε τους οδηγούς του πίσω καθίσματος που λέει στρίψε από δω και στρίψε από εκεί όχι κατόπιν δράσεως αλλά εκ του ασφαλούς“.