Πολεμική ατμόσφαιρα

Με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μεταφέρθηκε στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" η αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία και την Υγεία
- 30 Μαΐου 2008 13:43
Τα θέματα της Παιδείας και η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια πυροδότησαν έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, την γενική γραμματέα του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις της κ Παπαρήγα και του κ Αλαβάνου.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι “η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προτάσσοντας την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Δημόσιας εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα το νόμο πλαίσιο, με το ξεκάθαρο στόχο να γίνει το πανεπιστήμιο πραγματικά αυτοδιοικούμενο, να συνδεθεί με την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων και να πρωταγωνιστήσει ισότιμα στον ευρωπαϊκό χώρο”.
Αντίθετα, όπως είπε, η αντιπολίτευση δεν έκανε καμία πρόταση δεν πρότεινε κανένα μέτρο ούτε ανέπτυξε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του.
Στο σημείο αυτό, ο Κώστας Καραμανλής, διαχώρισε το ρόλο του ΚΚΕ απέναντι στα “ακραία μικροσύνολα που επιδιώκουν τη κατάλυση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια”, προσθέτοντας ότι “όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν κρύβεται, δεν μεταμορφώνεται και δεν δραπετεύει, όπως κάνουν άλλοι”. Ταυτόχρονα όμως χαρακτήρισε αδιανόητο τον ισχυρισμό του ΚΚΕ ότι η αξιολόγηση είναι μέτρο αντιδραστικό.
Σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός μίλησε για “έμμεση προαναγγελία εμπρηστικών καταστάσεων στα πανεπιστήμια αλλά και απόπειρα να αποδοθούν, προκαταβολικά, σε κυβερνητικές δηλώσεις αλλά και διαστρέβλωση των πραγμάτων”.
Σε ότι αφορά το άρθρο 16, επεσήμανε ότι “πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι η αναθεώρηση θα προστάτευε από το ενδεχόμενο να βρεθεί απέναντι στις ευρωπαϊκες εξελίξεις”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταδίκασε εκ νέου τη βία που παρατηρείται τελευταία στα πανεπιστήμια, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να προβληματιστεί “γιατί φτάσαμε ως εδώ”. Πώς να μην εξεγείρεται και να μην πολώνεται η νεολαία όταν την πνίγει η έλλειψη δικαιοσύνης, όταν βλέπει την κυβέρνηση να προωθεί την κουλτούρα των “κονέ”, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς, είπε ο Παπανδρέου. Κάλεσε, δε, την ακαδημαϊκή κοινότητα, “να υπερασπιστούν την αυτόνομη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου, να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία, και ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν τη δική μας πλήρη στήριξη”.
Η Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του κόμματος της για το νόμο πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της έχει κάθε δικαίωμα να παλεύει για να δημιουργήσει στην πράξη τις προϋποθέσεις ώστε να μην εφαρμοστεί να ακυρωθεί και να μείνει ανενεργός.
Ακόμα, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνουν ο μοχλός της πιο άκρατης, ανεξέλεγκτης υποταγής των δημόσιων πανεπιστημίων”, υπογράμμισε ότι “είναι εξαιρετικά βίαιη η πολιτική της κυβέρνησης και έχει βίαιο περιεχόμενο” ενώ συμπλήρωσε ότι “οι τυχοδιωκτικές ενέργειες που γίνονται στα δημόσια πανεπιστήμια είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και αυτός ο τυχοδιωκτικός πολιτισμός καταδικάζεται από το ΚΚΕ”.
Έντονα επικριτικός ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος τονίζοντας ότι, σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το φοιτητικό εκπαιδευτικό κίνημα.
“Κατανοώ ότι είχατε μόνο επαίνους για το ΚΚΕ και τις χειρότερες συκοφαντίες προς το ΣΥΡΙΖΑ”, ανέφερε ο κ Αλαβάνος, ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και επικαλούμενος σειρά δηλώσεων τόσο του ίδιου όσο και των υπουργών του. “Σας καταγγέλλω ότι εμπνευστήκατε, και είστε οι πρωταγωνιστές μιας οργανωμένης προβοκάτσιας ενάντια στο δημόσια πανεπίστημιο”,
Ο κ Αλαβάνος χαρακτήρισε συνταγματική εκτροπή την υποχρέωση των πανεπιστημίων να καταθέτουν 4ετή προγραμματισμό για την χρηματοδότηση τους, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας.
“Δεν έκλεψε κανείς από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάλπες, όπως έκανε το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, δεν υπάρχει κανείς να είναι με μαγκούρες όπως έγινε στο πανεπιστήμιο του Πειραιά πάλι με στέλεχος της παράταξης σας. Εσείς δημιουργήσατε τα επεισόδια τα οποία είναι έξω από τη δική μας κουλτούρα και τις αξίες”, υπογράμμισε ο κ Αλαβάνος ενώ κατέληξε λέγοντας:
“Μας είπατε ότι είμαστε προστάτες των κουκουλοφόρων. Όταν ο υπουργός σας ο κ Πολύδωρας έλεγε ότι είναι έκνομος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα συγκαλύπτατε. Πρέπει να ζητήσετε συγνώμη κ. πρωθυπουργέ για αυτό που έγινε και να δηλώσετε με σαφήνεια το σεβασμό σας προς το σύνταγμα και ότι η συνθήκη της ΕΕ αναθέτει το θέμα οργάνωσης των ελεύθερων κέντρων σπουδών στις χώρες μέλη της”.
Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού για όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία απάντησε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Σε ότι αφορά την υβριστική αστειότητα περί κουκουλοφόρων της κυβέρνησης και προβοκάτσιες δεν χωρά απάντηση. Ένα μόνο σχόλιο. Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης.”
Ακόμα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη για το άρθρο 16, να λέει ότι κάποιοι μπορούν να σπάνε και να δέρνουν. Παράλληλα έκανε λόγο για διγλωσσία, αντιφάσεις, ύβρεις και απίστευτα ηθελημένες, συνειδητές ανακρίβειες, αλλά και δυστοκία σε ότι αφορά την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.
Υψηλοί τόνοι και για την Υγεία
Τον άμεσο διορισμό 850 νοσηλευτών ΜΕΘ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο κ. Καραμανλής, που δέχθηκε κριτική από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για μείωση του προσωπικού στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι μέχρι το τέλος του 2009 προχωρά η πρόσληψη περίπου 4,5 χιλ. γιατρών, πέρα από τον συνήθη προγραμματισμό.
“Καλύπτουμε έτσι την αδράνεια πολλών χρόνων και την ανυπαρξία ενεργειών που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 1993” είπε ο κ. Καραμανλής, φέρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, όπου “το 2004 υπήρχαν μόνο 294 ανεπτυγμένες κλίνες, ενώ σήμερα λειτουργούν 635”.
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ασύστολα ψευδή τον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε καθοδική πορεία, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε πίσω του ένα σύστημα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, και υπογράμμισε ότι έχουν πυκνώσει οι έλεγχοι στα οικονομικά της υγείας.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ “συνεχώς και αδιαλείπτως” όλα τα χρόνια της ΝΔ, και ότι το προσωπικό που προσλαμβάνεται είναι το μισό των αποχωρούντων. Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η “κακοδιαχείριση και η διαφθορά βασιλεύουν στο ΕΣΥ” ότι ο υπουργός Υγείας κάνει δημόσιες σχέσεις και ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν εκτροχιαστεί λόγω της κατάργησης της λίστας φαρμάκων.
Ο κ. Παπανδρέου, που επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή για “γκρέμισμα” του ΕΣΥ, είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να παραδώσει την Υγεία στην “ασύδοτη” αγορά, όπως έκανε με τον ΟΤΕ, με τη σύμβαση της “ντροπής” που παρουσίασε χθες.
Εξάλλου, επισήμανε ότι επί τέσσερα χρόνια ΝΔ δεν έχουν προσληφθεί γιατροί για τις 150 ΜΕΘ που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004, ενώ για τις προμήθειες, είπε ότι γίνονται “εξωσυμβατικά” ενώ δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει το διαγωνισμό προμήθειας ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος για τα καρκινοπαθή παιδιά του νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού”.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη εισαγωγή του στο ΚΑΤ είπε ότι διαπίστωσε την απογοήτευση των γιατρών από την κυβερνητική πολιτική και σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα επειδή έχει “κακούς αφέντες στο κεφάλι του, εσάς”.
Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το δημοσίευμα της Καθημερινής αφορούσε στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών και δείχνει τί κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ:
“Δείχνει αυτά που παραλάβαμε στο ξεκίνημα και αυτά που, υπό δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να αλλάξουμε”. Ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε σε καταγγελίες υπουργού του ΠΑΣΟΚ για “πιράνχας” στην Υγεία, είπε ότι δεν ισχυρίζεται πως τα πράγματα έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο. “Αυτό που λέμε -και το δείχνουμε κάθε μέρα- είναι ότι, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα γίνονται καλύτερα”.
Διεκτραγώδησε το σύστημα που “άφησε πίσω του” το ΠΑΣΟΚ “με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και χρέη 3 δισ. ευρώ στους προμηθευτές” και θύμισε ότι επί ΝΔ εξασφαλίστηκαν κοινοτικά κονδύλια για τη νέα προγραμματική περίοδο, που φτάνουν σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι “έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, έτσι ώστε να επανασυσταθεί το Σύστημα, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στην πορεία αυτή έχουμε μαζί μας τους πολίτες “που θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν”.
(Πηγή: ΑΠΕ)