ΕΣΠ: Πρόσφυγες κρατούνται χωρίς νερό και δέχονται κάθε είδους βία στα ελληνικά σύνορα
Διαβάζεται σε 3'Τουλάχιστον 12 υποθέσεις επαναπροωθήσεων περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση για τα pushbαcks που δημοσίευσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
- 26 Νοεμβρίου 2024 19:58
Για “οργανωμένη και συστημική πολιτική επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές” κάνει λόγο το Ελληνικό Συμβούλιο για του Πρόσφυγες, στη νέα εκθεσή του. Τα νέα στοιχεία που παρέχονται από εκθέσεις του ΟΗΕ, ευρωπαϊκών και εθνικών οργανισμών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και από μαρτυρίες θυμάτων ενώ καταγράφονται λεπτομερών τουλάχιστον 12 υποθέσεις pushbacks το 2023 στην περιοχή του Έβρου.
Κρατούνται παράνομα χωρίς νερό και τροφή
Πέραν των παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στο άσυλο και την προστασία από επαναπροώθηση, οι επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων περιλαμβάνουν πάντα περιόδους αυθαίρετης κράτησης, αναφέρει η έκθεση. “Οι αιτούντες άσυλο κρατούνται παράνομα – χωρίς καταγραφή, ενημέρωση, πρόσβαση σε ένδικα μέσα και βασικά αγαθά – σε κλειστά ή ανοικτά κέντρα κράτησης, άγνωστες τοποθεσίες ή ακόμα και οχήματα χωρίς πρόσβαση σε τροφή ή νερό”.
Παράλληλα καταγράφονται και περιστατικά ρατσιστικής βίας με το ΕΣΠ να αναφέρει: “Οι επαναπροωθήσεις περιλαμβάνουν εξευτελιστική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, σωματική και ψυχική κακοποίηση, καθώς και έμφυλη βία εναντίον των θυμάτων – από σωματικούς ελέγχους έως και βίαιες πρακτικές όπως υποχρεωτική γύμνια. Επιπλέον, ασκείται βία και εναντίον παιδιών”.
Κράτηση, φυλάκιση και αλυσιδωτές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
Μετά την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, “τα θύματα κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις τουρκικές αρχές, να κρατηθούν και/ή να φυλακιστούν για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη ή για προηγούμενες πολιτικές διώξεις (στην περίπτωση Τούρκων αιτούντων άσυλο), ή ακόμα και να επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους (π.χ. στην περίπτωση Αφγανών αιτούντων άσυλο)”, αναφέρει η έκθεση.
“Περιβάλλον πλήρους ατιμωρησίας”
Παράλληλα, το ΕΣΠ κάνει λόγω για “μη συμμόρφωση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει πάνω από 80 προσωρινά μέτρα προστασίας για νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο στην περιοχή του Έβρου, οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τις αποφάσεις του Δικαστηρίου”.
“Παρά τις πολυάριθμες αναφορές για επαναπροωθήσεις χιλιάδων αιτούντων άσυλο, τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες θυμάτων, καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία βίντεο και μαρτύρων, καμία υπόθεση επαναπροώθησης δεν έχει εκδικαστεί σε ελληνικό δικαστήριο. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των ελληνικών δικαστικών ερευνών για επαναπροωθήσεις, καθώς και οι λεπτομέρειες ποινικών ερευνών από το ΕΣΠ, όπου δεν έχει ασκηθεί δίωξη κατά προσωπικού των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ή άλλων ατόμων, υπογραμμίζουν ένα συστημικό πρόβλημα αναποτελεσματικών ερευνών στην Ελλάδα που συμβάλλει σε ένα περιβάλλον πλήρους ατιμωρησίας”, καταλήγει.