Sea Diamond: 11 χρόνια από το ναυάγιο που συγκλόνισε τη Σαντορίνη

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond προσέκρουσε σε χαρτογραφημένη ξέρα μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να χάσουν τη ζωή τους δυο άνθρωποι. Στις 5 Απριλίου του 2007 ήταν και τότε Μεγάλη Πέμπτη
- 05 Απριλίου 2018 13:40
Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης 5 Απριλίου 2007, το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond της πλοιοκτήτριας εταιρείας Louis Hellenic Cruises, που μετέφερε 1163 επιβάτες και 391 μέλη πληρώματος, προσέκρουσε σε ξέρα λίγο έξω από τη Σαντορίνη και άρχισε σιγά σιγά να βυθίζεται. Όλοι οι επιβάτες βγήκαν σώοι, εκτός από ένα Γάλλο πατέρα και τη κόρη του, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Μετά από μια περιπετειώδη επιχείρηση, το πλοίο ρυμουλκείται δύο ναυτικά μίλια νοτιότερα, 500 μέτρα από το λιμάνι του Αθηνιού, όπου και εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να βυθιστεί 14 ώρες αργότερα.
Μια σειρά από παραβάσεις οδήγησαν στην τραγωδία
Κανείς από τους επιβάτες του πλοίου δεν φανταζόταν την περιπέτεια που επρόκειτο να ζήσει, όταν το Sea Diamond απέπλευσε από το Ηράκλειο στις 12 το μεσημέρι με προορισμό τη Σαντορίνη. Οι τέσσερις ώρες που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει αυτό το ταξίδι αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν αρκετές για να πάνε πολλά πράγματα στραβά και η κρουαζιέρα να έχει μοιραία κατάληξη.
Μετά τον απόπλου από το Ηράκλειο, η αντλία πετρελαίου μίας εκ των τεσσάρων κεντρικών μηχανών παρουσίασε βλάβη, με αποτέλεσμα η μηχανή να τεθεί εκτός λειτουργίας. Δίχως να ενημερώσει κανέναν, ως όφειλε, ο πλοίαρχος αποφάσισε να συνεχιστεί το ταξίδι και η επισκευή να γίνει εν πλω. Η μηχανή άρχισε να λειτουργεί κανονικά, όταν το πλοίο βρισκόταν πλέον στον κόλπο της Σαντορίνης. Στα 15 λεπτά που έμεινε σε πλήρη λειτουργία, το κρουαζιερόπλοιο παρέκκλινε συστηματικά της πορείας πρόσδεσης. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί δύο ναυτικά στάδια νοτιότερα, προς το ακρωτήριο Αλωνάκι, όπου και η δεξιά πλευρά του προσέκρουσε σε ξέρα στις 15:30. Το Sea Diamond άρχισε αμέσως να “μπάζει” νερά.
Μετά την πρόσκρουση, ο πλοίαρχος έδωσε εντολή να κλείσουν οι 19 υδατοσταγείς πόρτες των στεγανών φρακτών που παρέμεναν κατά παράβαση ανοιχτές στη διάρκεια του ταξιδιού. Όμως αυτό δεν ήταν πλέον εφικτό… Τα νερά που έμπαιναν στο πλοίο προκάλεσαν βραχυκύκλωμα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. Το Sea Diamond έχει μείνει ακυβέρνητο ενώ εισέρχεται με μεγάλη ταχύτητα στον κόλπο των Φηρών. Στις 15:40 δίνεται εντολή εκκένωσης, αφού το πλοίο έχει πάρει πλέον μεγάλη κλήση.
Επεισοδιακή επιχείρηση διάσωσης
Το Λιμεναρχείο του νησιού ενημερώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (17 λεπτών) για το τι συνέβαινε στο πλοίο, ενώ ο πλοίαρχος δεν απαντούσε για αρκετή ώρα στις επανειλημμένες προσπάθειες για επικοινωνία μέσω VHF.
Στο σημείο έσπευσαν ντόπιοι ψαράδες και με τις βάρκες και τα καΐκια τους και πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ οι βάρκες του πλοίου κατέβαιναν με καθυστέρηση στη θάλασσα, αφού δεν λειτουργούσαν τα ηλεκτρικά βίντσια.
“Υγρός τάφος” για τρεις
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, λόγω των συνεχών παραβάσεων και όχι του καιρού που ήταν ήπιος, τα χειρότερα αποφεύγονται και όλοι σχεδόν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου βγαίνουν σώοι από αυτό. Εκτός από δύο. Το 45χρονο Γάλλο υπήκοο Ζαν Κριστόφ Αλέν και τη 16χρονη κόρη του Μόντ. Παρά τις συνεχείς έρευνες, οι σοροί τους δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Μερικούς μήνες αργότερα, τη ζωή του θα χάσει και ένας 44χρονος δύτης που πραγματοποιούσε καταδύσεις στο κουφάρι του πλοίου, στο πλαίσιο ερευνών, από τη νόσο των δυτών.
Δίκες και καταδίκες
Παρά τις προσπάθειες της πλοιοκτήτριας να ρίξει τις ευθύνες στον… “αχαρτογράφητο”, όπως υποστήριζε, όρμο, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το ναυάγιο του Sea Diamond σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά σε αμέλεια του καπετάνιου του πλοίου.
Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά καταδίκασε τον Πλοίαρχο, τον γενικό διευθυντή της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τον ανθυποπλοίαρχο που είχε υπηρεσία στην γέφυρα του πλοίου. Ύστερα από έφεση και των τριών, ο Άρειος Πάγος παρέπεμψε ξανά την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά, και οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν εκ νέου, με μικρότερες ποινές. Ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και ο ανθυποπλοίαρχος αξιωματικός Γέφυρας σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών. Ο Άρειος Πάγος ακολούθως, επικύρωσε τις ποινές του Πλοιάρχου και του γενικού διευθυντή, ενώ αναίρεσε την ποινή του ανθυποπλοιάρχου.
“Τοξική βόμβα” στο Αιγαίο
Έντεκα χρόνια μετά, το Sea Diamond παραμένει βυθισμένο στη Σαντορίνη, με τους κατοίκους και τους ειδικούς να κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για οικολογική καταστροφή. Όπως επισημαίνουν, ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο προχωρά η διαδικασία αποσύνθεσης του “κουφαριού” του πλοίου. Εκτός από το πετρέλαιο, τοξικές ουσίες, αμίαντος, υδράργυρος και μόλυβδος συνθέτουν ένα τοξικό “κοκτέιλ” που θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή. Την άμεση ανέλκυση του πλοίου έχει ζητήσει από 2016 και ο Άρειος Πάγος.
Σε ανακοίνωσή της για την 11η επέτειο του ναυαγίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών αναφέρει: “Όλοι οι κάτοικοι του νησιού, αυτού του πρώτου παγκοσμίως τουριστικού προορισμού, της Σαντορίνης που κοσμεί την κορωνίδα της τουριστικής βιτρίνας και βιομηχανίας της Ελλάδας μας, της Σαντορίνης που αποφέρει σημαντικά μεγάλο μέρος στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας μας, ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να προστατεύσει με σθένος το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου απέναντι σε αυτούς που τον καταπατούν, τον αψηφούν και τον φτύνουν κατάμουτρα μπροστά στα μάτια των απλών πολιτών που αγωνίζονται για το σήμερα και για ένα καλύτερο αύριο. Ύστερα από τον εντεκαετή αγώνα του Θηραϊκού λαού, για άλλη μία φορά ζητάμε την πολιτική παρέμβαση και την ενεργό δράση των αρμοδίων Υπουργών αλλά και του ιδίου του Πρωθυπουργού της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης στο θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond. Ζητάμε να ληφθούν επιτέλους οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις προκειμένου να ανελκυθεί το Sea Diamond και να απομακρυνθεί αυτή η οικολογική βόμβα που απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή την καλντέρα μας, το Αιγαίο μας αλλά και την εικόνα της πατρίδας μας σε όλο τον κόσμο”.