Συνάντηση υπουργών παιδείας Ελλάδας – Κύπρου

default image

Στην Κύπρο βρίσκεται από χτες η Ελληνίδα υπουργός παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, εκπροσωπόντας την ελληνική κυβέρνηση τις εκδηλώσεις μνήμης για την 33η επέτειο από την τουρκική εισβολή στο νησί. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η υπουργός συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο  Παπαδόπουλο και είχε διήμερες συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Άκη Κλεάνθους. Οι συνομιλίες έγιναν με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές και ολοκληρώθηακν σήμερα.

Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές και από της δύο πλευρές. Σύμφωνα με την κα Γιαννάκου τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τις συνομιλίες ήταν ο στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον μέσα στην παγκοσμιότητα, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, η παρακολούθηση των εξελίξεων, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης, οι αλλαγές, που πρέπει να γίνουν και η ανταλλαγή καλών πρακτικών τόσο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας όσο και με τρίτες χώρες.

Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου, και κυρίως για τα θέματα που συνδέουν τον κοινωνικό χώρο με την απόδοση των μαθητών, όπως η ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα σχολεία και οι μαθησιακές δυσκολίες.

Επίσης υπογράμμισε τη σημασία μεγιστοποίησης της επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο, “δηλαδή της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και της συνεχούς παρακολούθησης με τον καθορισμό μετρήσιμων στόχων, ώστε να παράγονται συγκεκριμένα αποτελέσματα”.

Η κα Γιαννάκου δήλωσε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει και μπορούν να γίνουν καλύτερα, λέγοντας χαρακτηριστικά “Έχουμε πολύ έξυπνους και καλούς φοιτητές και πολύ καλούς καθηγητές. Το αποδεικνύουν με την παρουσία τους στο εξωτερικό. Αυτό που μας λείπει και αυτό επιδιώκουμε με τη μεταρρύθμιση είναι να μεταβάλουμε την ατομική ευθύνη και την ποιότητα των ατόμων σε συλλογική δράση με συγκεκριμένα αποτελέσματα”.

Η υπουργός  ρωτήθηκε ακόμα για το βιβλίο της ιστορίας της Στ’ Δημοτικού. Η κυρία Γιαννάκου απάντησε ότι διορθώνεται με βάση τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών, προσθέτοντας ότι “όλα τα βιβλία θα κριθούν και θα αξιολογηθούν στα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου από παιδιά και δασκάλους”. Από τη μεριά του ο Κύπριος υπουργός παιδείας ανέφερε ότι έχει λάβει τη διαβεβαίωση της κας Γιαννάκου ότι όλες οι αλλαγές που έχει ζητήσει η Κύπρος έχουν γίνει και το βιβλίο, που θα διατεθεί την επόμενη σχολική χρονιά, θα περιλαμβάνει αυτές τις αλλαγές.

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι στις συνομιλίες έγινε μια αλληλοενημέρωση για τους σχεδιασμούς των δύο Υπουργείων στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ειδικότερα για το θέμα του ενιαίου λυκείου, ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου είπε ότι “διαπιστώθηκε ένας κοινός προβληματισμός και συμφωνήθηκε ότι χρήζει περαιτέρω συζήτησης και εμβάθυνσης όσον αφορά στις αδυναμίες και τα σημεία, όπου πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις”.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός παιδείας στήριξε την Ελληνίδα ομόλογό του, αφού της ευχήθηκε “ό,τι καλύτερο για την υλοποίηση του φιλόδοξου εκπαιδευτικού προγράμματος”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα