Συνάντηση Καραμανλή-Σαρκοζί στο Παρίσι

Συνάντηση Καραμανλή-Σαρκοζί στο Παρίσι
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία στην είσοδο των Ηλυσίων ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώ στη συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας.

Για μια σημαντική συνάντηση με τον φίλο πρόεδρο της Γαλλίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η στενή συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο, στο πολιτιστικό επίπεδο και στην οικονομία.

“Η Γαλλία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας και σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμα στενότερης επ’ αμοιβαίο όφελος συνεργασίας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής. “Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι σχέσεις εμπιστοσύνης και με προοπτικές χωρίς όρια, πέρα από το διμερές πλαίσιο”, τόνισε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα των πυρκαγιών και ήταν κοινή άποψη ότι υπάρχει περιθώριο για στενή συνεργασία, πιθανώς και μεταξύ άλλων χωρών, στο επίπεδο της αντιμετώπισης του φαινομένου, ενδεχομένως μέχρι το σημείο να υπάρχει κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

Συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να στηρίξουν μορφές συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

Σε ό,τι αφορά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, συμφώνησαν υπέρ της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών εντός της πορτογαλικής προεδρίας δηλαδή έως το τέλος του 2007. Τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων, την οποία χαρακτήρισαν ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Γάλλο ομόλογό του το θέμα της ΠΓΔΜ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πλευρά  έκανε τα βήματα που έπρεπε να κάνει. “Περιμένουμε τώρα την ανταπόκριση της άλλης πλευράς”, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής. Τέλος, έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρωπαϊκή της προοπτική και ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση “πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη”.

Νωρίτερα, προηγήθηκε συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας  Ζισκάρ ντ΄ Εστέν. Και στις δύο συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο και Γάλλο τον πρωθυπουργό  ήταν παρούσα και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία συνόδεψε τον κ. Καραμανλή στο Παρίσι.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα