Στα σκαριά ο διατροφικός “Τειρεσίας” του ΕΦΕΤ

Στη δημιουργία κεντρικού συστήματος ελέγχου των παραβάσεων προχωρά ο ΕΦΕΤ, για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημαντική αύξηση σε παραβάσεις σούπερ μάρκετ, "λουκέτο" σε βιοτεχνίες και εστιατόριο
- 09 Δεκεμβρίου 2011 16:55
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των φετινών ελέγχων από κλιμάκια του οργανισμού, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γ.Μίχας, ανακοίνωσε τη δημιουργία κεντρικού συστήματος καταγραφής των παραβάσεων, για τις επιχειρήσεις με τις περισσότερες παραβάσεις.
Ο κ. Μίχας ανέφερε ότι έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα (500.000 ευρώ) σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ έχει αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας δύο ακόμη επιχειρήσεων. Ανάλογη απόφαση αναμένεται και για ένα εστιατόριο των νοτίων προαστίων, στο οποίο οι έλεγχοι αποκάλυψαν κακές υγειονομικές συνθήκες και κατσαρίδες.
Σημειώνεται δε, πως από τους ελέγχους του ΕΦΕΤ, το 15% των εμφιαλωμένων νερών ήταν αλλοιωμένο , ενώ σε ποσοστό 12,5% ανιχνεύτηκαν αλλεργιογόνες ουσίες, που δεν αναγράφονται στη συσκευασία.
Από την αρχή του έτους, ο ΕΦΕΤ έχει διενεργήσει 7.720 ελέγχους σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα. Εχουν επιβληθεί 487 πρόστιμα, συνολικού ύψους 3,81 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2.600 εργαστηριακοί έλεγχοι που αφορούν τους βασικότερους μικροβιολογικούς χημικούς κινδύνους, όπως για την ύπαρξη σαλμονέλας σε κρέατα , διοξινών, ηπατίτιδας Α, φυτοπροστατευτικών ουσιών σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με έμφαση σε περιοχές που έχει διαπιστωθεί ότι υπόκεινται σε ρύπανση, όπως είναι ο Ασωπός ποταμός, και σε πολλούς ακόμη δείκτες.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχα, τα ακατάλληλα προς κατανάλωση τρόφιμα που κατασχέθηκαν φέτος από τον ΕΦΕΤ, έχουν ανέλθει στους 54,9 τόνους.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ επισήμανε ακόμη, πως ψηφίστηκε ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο καταβολής των προστίμων στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις προσφεύγουν κατά των αποφάσεων του ΕΦΕΤ και πλέον είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν μπροστά το 80% του προστίμου.
Επίσης:
– Δημιουργείται ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες, (11717), στην οποία θα απευθύνονται οι καταναλωτές για να κάνουν τις καταγγελίες τους και η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί “πιλοτικά” στην Αττική.
– Εκπονούνται διατροφικές έρευνες, όπως αυτή που πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα αναφορικά με τη γνώση, στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι.
– Εκδίδονται οδηγοί με αποδέκτες τις επιχειρήσεις, όπως ο οδηγός HACCP για μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
– Υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με αποδέκτες το προσωπικό των επιχειρήσεων, με στόχο την ενημέρωσή τους για τις διατάξεις της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.