Στη Βουλή οι δημοσκοπήσεις

Στη Βουλή οι δημοσκοπήσεις

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις, που ενέκρινε την Τρίτη η κυβερνητική επιτροπή και...μυρίζει εκλογές

 Άρωμα εκλογών αναδύει το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις που προβλέπει ότι μπορούν να διενεργούνται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται 15 ημέρες πριν τις εκλογές. Το σχέδιο νόμου, που κατατίθεται στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής εντός της εβδομάδας, προβλέπει επίσης ότι η συλλογή των στοιχείων της δημοσκόπησης γίνεται σε συγκεκριμένο αριθμό δείγματος, με μίνιμουμ για τις πολιτικές δημοσκοπήσεις το δείγμα χιλίων ατόμων.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποχρεούνται να αναφέρουν τα στοιχεία του δείγματος, τη μέθοδο συλλογής στοιχείων και τον τρόπο καταγραφής της πρόθεσης ψήφου ή της δήλωσης ψήφου. Δημιουργείται αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία μετέχει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων,η οποία ελέγχει σε πρώτο βαθμό δημοσκοπήσεις κατά την κρίση της ωστόσο ο τελικός λόγος ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Τέλος, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποχρεούνται να δίνουν προς δημοσίευση τα στοιχεία των ερευνών τους και μια φορά το χρόνο να τα αποστέλλουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τα στοιχεία θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο στο τέλος κάθε έτους.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα