Στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ

Στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ
Σε καλό κλίμα η συνάντηση Καραμανλή-Μέρκελ

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατόπιν πρόσκλησης του Κώστα Καραμανλή

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στο άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.

“Η Γερμανία αποτελεί σταθερό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και η χώρα μας αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό των Γερμανών”, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Άριστες χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ τις διμερείς σχέσεις και “πολιτικό φίλο” τον Κώστα Καραμανλή. Εξήρε δε το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, λέγοντας ότι για τη Γερμανία οι ρυθμοί ανάπτυξης 4% “είναι απλά ένα όνειρο”.

Στην ατζέντα των συνομιλιών, εκτός των διμερών σχέσεων, τέθηκε το θέμα των κλιματικών αλλαγών, το Κυπριακό, το Κόσοβο και η ευρωπαϊκή συνθήκη. Κώστας Καραμανλής και Άγκελα Μέρκελ τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω προώθησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

 Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο ο πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημα για μια κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να μην δοθεί σε καμία πλευρά η αίσθηση της ταπείνωσης. Αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση εάν η κάθε πλευρά επιμένει στις θέσεις της.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας “πλήρης συμφωνία, πλήρης ένταξη” ενώ ευχήθηκε από τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής να αναδειχθεί στην Τουρκία μία κυβέρνηση που θα προχωρήσει με γοργά βήματα την ευρωπαϊκή προοπτική και θα συμβάλει στις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Η Άγκελα Μέρκελ, πάντως, χαρακτήρισε πρόβλημα τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και προειδοποίησε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Επί τάπητος τέθηκε, όπως αναμενόταν, το ζήτημα των εξοπλισμών. Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στον αμυντικό τομέα. Σημείωσε δε ότι η χώρα μας έχει ενδιαφέρον, κάποια στιγμή, να προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικών αεροπλάνων Eurofighter. Η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησε με την άποψη ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει να είναι ανοιχτές και διαφανείς και εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον, λέγοντας ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν.


Εκδήλωση στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Την ανάγκη να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, παρουσία του πρωθυπουργού, μελών του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτών καθώς επίσης εκπροσώπων του ελληνικού και γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για συμμετοχή στην κατασκευή έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα, τόνισε ότι στόχος είναι η ένταξή του σε ένα πλαίσιο που θα σέβεται το περιβάλλον. Αναφέρθηκε τέλος στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, σημειώνοντας ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών παρουσίασε αύξηση 40% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στα επιτυχημένα βήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα το 2006 παρουσίασε αύξηση των εξαγωγών πάνω από 18%. Παράλληλα, επιχειρεί να καθιερωθεί ως ενεργειακός κόμβος, με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Στο μεταρρυθμιστικό έργο της γερμανίδας καγκελάριου αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. “Τα τελευταία δύο χρόνια η κ.Μέρκελ ανέλαβε ένα έργο που επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή της Γερμανίας” είπε ο Δημήτρης Σιούφας και σημείωσε ότι η επιτυχία της Γερμανίας θα είναι επιτυχία ολόκληρης της Ευρώπης.

 

Συνάντηση Μέρκελ-Παπούλια

 

Στην οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα από τις πυρκαγιές αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τη γερμανίδα καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, συνεχάρη την κ. Μέρκελ για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα ολοκληρώνεται την Παρασκευή με το κλειστό γεύμα που παραθέτει προς τιμήν της στη Ραφήνα ο Κώστας Καραμανλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα