Ταυτοποίηση 29 χρόνια μετά τον πνιγμό

default image

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά που βρέθηκαν στη λίμνη της Βουλιαγμένης το 2006. Ανήκουν σε Αμερικανούς πολίτες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια κατάδυσης το 1978

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά που βρέθηκαν από Έλληνες δύτες στη λίμνη της Βουλιαγμένης το 2006. Ανήκουν στους Αμερικανούς πολίτες Ντόναλτ Μιχόντ, Τζαν Γκράνροθ και τον αδελφό της Μαρκ Γκράνροθ. Όλοι τους χάθηκαν κατά τη διάρκεια κατάδυσης που έκαναν στις 9 Σεπτεμβρίου 1978. Τα οστά αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA, ύστερα από εκτεταμένες αναλύσεις του στρατιωτικού ιατροδικαστή του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Αρχιλοχία Μιχόντ γίνεται την Παρασκευή στην εκκλησία του Αγ. Ιωσήφ, στο Μπίντεφορντ, της πολιτείας Μέιν. Η νεκρώσιμος ακολουθία για τη Σμηνίτη Γκράνροθ και τον αδελφό της Μαρκ Γκράνροθ θα γίνει το Σάββατο 4 Αυγούστου, στις 11.00 πμ στην Εκκλησία των Μεθοδιστών στη Σεμπέκα της Μινεσότας. Θα αποδοθούν πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

Οι οικογένειες των δυτών ενημερώθηκαν και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες που έγιναν για την επιστροφή των οστών των αγαπημένων τους στις ΗΠΑ. “Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα επιθυμεί να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την εξαιρετική και ανιδιοτελή προσπάθεια όλων των Ελλήνων που είχαν συμμετοχή στην πολύμηνη προσπάθεια εξεύρεσης των οστών. Οι εθελοντές δύτες που ανέσυραν τα οστά κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

“Η πρεσβεία επιθυμεί να κάνει συγκεκριμένα ιδιαίτερη μνεία στην αστυνομία Λιμένος Βουλιαγμένης υπό την διοικητή Κωνσταντίνο Πετρίδη, καθώς και στους εθελοντές δύτες Κώστα Λαζανά, Θανάση Λιόση, Ζαχαρία Βιβιλάκη και Μάκη Θέμελη. Εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαιτέρως εκ μέρους των οικογενειών των τριών δυτών η πρεσβεία εκφράζει την πολύ μεγάλη της ευγνωμοσύνη προς τον κ. Λαζανά και τους συνεργάτες του.

Επιπλέον το Τμήμα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών προέβη επίσης σε εκτεταμένη εξέταση των οστών. Απευθύνουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες στο Τμήμα αυτό, καθώς και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πολλούς άλλους ανώνυμους Έλληνες που στο πλαίσιο σχετικών αρμοδιοτήτων από τη θέση που βρίσκονταν, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, συνέδραμαν στις προσπάθειες ανεύρεσης. Χωρίς τις δικές τους προσπάθειες οι οικογένειες των δυτών θα εξακολουθούσαν να βιώνουν αβεβαιότητα και αφόρητη λύπη”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα