Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Διαβάζεται σε 5'
Λουλούδια στο σημείο του δυστυχήματος έξω από τη Βουλή
Λουλούδια στο σημείο του δυστυχήματος έξω από τη Βουλή EUROKINISSI

Το άσπρο… μαύρο επιχειρούν να κάνουν οι αστυνομικοί που επέβαιναν στο όχημα, το οποίο προσέκρουσε με τη μηχανή του 22χρονου Ιάσονα Λαλαούνη έξω από τη Βουλή το Μάρτιο του 2021, με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο μοτοσυκλετιστή Ιάσονα Λαλαούνη, που έχασε τη ζωή του από αστυνομικό όχημα έξω από τη Βουλή το 2021, προχώρησε η υπεράσπιση του οδηγού και αστυνομικού, που βρισκόταν στην υπηρεσία προστασίας επίσημου προσώπου, κατά την έναρξη της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Παρών στο δικαστήριο ήταν και ο κατηγορούμενος ο οποίος μέσω του συνηγόρου του εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του θύματος, μόνο για να ακουστεί από το ακροατήριο: «Μετά από τρία χρόνια…».

Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας και συνοδηγός του οχήματος επιχείρησε με την κατάθεσή του να αποδώσει εμμέσως ευθύνες στο νεαρό οδηγό της μηχανής. Δέχθηκε μάλιστα βροχή ερωτήσεων από το δικαστήριο, όταν υποστήριξε πως «εμείς τόσα χρόνια πάντα μπαίνουμε με αυτό το τρόπο», παρά το ότι υπάρχει ένδειξη υποχρεωτικής πορείας ευθεία. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε: «Ήμασταν επί της Β. Σοφίας για να μπούμε στη Βουλή και όπως κάθε φορά έτσι και τώρα βγάλαμε φλας για αριστερά, σταματήσαμε στο ύψος της εισόδου, πέρασαν κάποια οχήματα. Ένα ταξί μας έδωσε προτεραιότητα να περάσουμε, δεν ξεκινήσαμε και μας έκανε νόημα να περάσουμε. Έξω από τη Βουλή πάντα υπάρχει τροχονόμος. Αν χρειάζεται βγαίνει και τροχονομεί».

Περιέγραψε δε ότι αφού έλεγξαν πολλές φορές και ξεκινήσαν την πορεία για την είσοδο της Βουλής. «Πηγαίναμε με 5 χιλιόμετρα. Όταν ανέβηκαν οι 2 πρώτες ρόδες στο πεζοδρόμιο τρανταχτήκαμε από μια πολύ ισχυρή σύγκρουση. Δεν καταλάβαμε τι μας χτύπησε, εγώ χτύπησα το κεφάλι μου στο παρμπρίζ. Βγήκαμε έξω και πήγαμε προς το μοτοσυκλετιστή. Ένα κύριος δήλωσε διασώστης και εμείς κάναμε χώρο για να μην μαζεύονται πολλοί πάνω από τον Ιάσονα. Κάλεσα ασθενοφόρο, μας είπαν να κινήσουμε το όχημα και κάλεσα την υπηρεσία μου. Μετά καθίσαμε στην άκρη για να έρθει το ΕΚΑΒ. Μας χτύπησε στην πίσω πίσω μεριά του αυτοκινήτου, στο φανάρι». Πρόσθεσε δε πως «η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα, απλά έχει κάνει λάθος στη γραμμή που έχει πάρει. Θεωρεί πως το όχημα θα φύγει ομαλά μέσα αλλά το όχημα τελικά φρέναρε για να ανεβεί στο πεζοδρόμιο».

Στον νέο ισχυρισμό ότι η άλλη είσοδος της Βουλής ήταν κλειστή λόγω πορείας, η υποστήριξη της κατηγορίας επεσήμανε ότι υπάρχει νόμιμος τρόπος να εισέλθουν τα οχήματα στην είσοδο που χρησιμοποιήθηκε, τον οποίο όμως ο οδηγός δεν επέλεξε.

Πρόεδρος: Υπάρχουν βέλη που δεν επιτρέπουν αυτή τη πορεία;

Μάρτυρας: Στο μήκος τη Βασ. Σοφίας υπάρχουν ταμπέλες που απαγορεύουν τη στροφή αριστερά. Εκεί δεν υπάρχει τέτοια ταμπέλα.

Πρόεδρος: Υπήρχαν βέλη στην άσφαλτο που δείχνουν υποχρεωτική πορεία ευθεία;

Μάρτυρας: Ίσως να υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει πινακίδα που να απαγορεύει. Εμείς τόσα χρόνια πάντα μπαίνουμε με αυτό το τροπο. Τροχονόμος υπάρχει και όποτε το κρίνει βγαίνει να κάνει ρύθμιση. Εκείνη την ημέρα ήταν στο πεζοδρόμιο, δεν έκανε ρύθμιση.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι είχατε δικαίωμα να στρίψετε αριστερά;

Μάρτυρας: Ναι. Επειδή δεν υπήρχε πινακίδα.

Εισαγγελέας: Άλλο τί γινόταν και άλλο τί επιτρέπεται… εδώ υπήρχε διαγράμμιση για υποχρεωτική πορεία ευθεία. Είσαστε αστυνομικός, πιστεύετε ότι είχατε δικαιωμα;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Ποσά χρόνια είστε αστυνομικός;

Μάρτυρας: 2009

Εισαγγελέας: Μετά δεν έπρεπε να ελέγξετε; Να βγείτε προοδευτικά;

Μάρτυρας: Ναι. Έτσι πήγαμε.

Εισαγγελέας: Μα δεν θα τον είχατε δει;

Μάρτυρας: Ήταν δρόμος μονής κυκλοφορίας. Δεν είδαμε κάποιο όχημα να κάνει αριστερή προσπέραση, δεξιά δεν μπορούσαμε να δούμε. Πιστεύω βγήκαμε προοδευτικά.

Πάρεδρος: Τι σημαίνει αυτή η διαγράμμιση, και ας μην υπάρχει πινακίδα. Επειδή ορκιστήκατε να πείτε την αλήθεια…

Μάρτυρας: Υποχρεωτική πορεία σημαίνει.

Πάρεδρος: Επειδή γίνεται κατά παρέκκλιση λέτε, αυτό το νομιμοποιεί; Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται αποκλειστικό υπαίτιο θανάτου το μοτοσυκλετιστή; Θεωρείτε πως δεν ευθύνεστε για οτιδήποτε; Καμία αμέλεια οδηγού δεν υπάρχει;

Μάρτυρας: Προφανώς κάτι έχει πάει λάθος. Το ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό… δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Του έδωσε προτεραιότητα το ταξί και δεν μπορούσαμε να δούμε τους παράνομους. Έχει σταματήσει απέναντι ρεύμα

Πάρεδρος: Αν εγώ οδηγούσα και έκανα αυτή την κίνηση στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν θα είχα μεγάλη κύρωση; Πιστεύετε κύριε αστυνομικέ ότι θα είχα δίπλωμα σήμερα;

Μάρτυρας: Όλα αυτά τα χρόνια αυτό γίνεται…

Πάρεδρος: Δεν ξέρω τι κάνουν, δεν το παρακολουθώ. Υπάρχει πάντως και άλλη είσοδος.

«Προκλητικά εγκληματική οδηγική συμπεριφορά»

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα κατέθεσαν οι γονείς και τα δύο αδέλφια του Ιάσωνα Λαλαλούνη, που δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Ο πατέρας του 22χρονου μοτοσικλετιστή έκανε λόγο για «προκλητικά εγκληματική οδηγική συμπεριφορά του κατηγορούμενου που οδήγησε στο θάνατο του γιου μου και της οικογένειας μου». Συνέχισε δε λέγοντας : «είδα έναν άνθρωπο να μην ενδιαφέρεται καθόλου, δεν ήρθε δίπλα στο γιο μου εκείνη την ώρα, δεν επικοινώνησε μαζί μας. Στο νοσοκομείο ήρθε ο συνοδηγός ο οποίος δεν μας το είπε ποιός ήταν και ήρθε σαν συνάδελφος».

Όπως εξήγησε, ο γιος του ήταν τελειόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης στο σέρβις. «Εκείνη την ημέρα ήταν σε επίσκεψη σε συμφοιτητή του για να διαβάσουν. Οδηγούσε τρία χρόνια μηχανή και ήταν πολύ προσεκτικός γιατί έτσι τον έμαθα που οδηγώ 40 χρόνια.» ανεφερε και συνέχισε: «Ήμουν σίγουρος ότι φορούσε κράνος. Ήταν προϋπόθεση για να οδηγήσει όταν ξεκίνησε να οδηγεί μηχανή πρώτα θα είναι ασφαλής αυτός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αδελφή του θύματος, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου, που σκότωσε τον αδελφό μου και δηλώνει ότι του παρείχε πρώτες βοήθειες ενώ τον εγκατέλειψε στην άσφαλτο». Εμφανώς φορτισμένη, εξήγησε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος «έχει καταστρέψει μια οικογένεια. Ο Ιάσωνας έχασε τα όνειρα του. Την Τετάρτη θα γινόταν 26 χρονών. Ο κατηγορούμενος συνεχίζει τη ζωή του και εμείς χάσαμε τα πάντα. Δεν ήταν κοντά στον αδελφό μου ούτε την τελευταία του στιγμή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα