Τηλέμαχος Χυτήρης: Το τέλος του Ανδρέα Παπανδρέου και η γνωριμία με τη Φαραντούρη

Διαβάζεται σε 4'
Τηλέμαχος Χυτήρης: Το τέλος του Ανδρέα Παπανδρέου και η γνωριμία με τη Φαραντούρη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το βράδυ του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου στις 23 Ιουνίου του 1996, μίλησε μεταξύ άλλων ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Η γνωριμία και ο πολιτικός γάμος με τη Μαρία Φαραντούρη.

Καλεσμένος στην εκπομπή “Στιγμές” στο ONE Channel ήταν το βράδυ της Δευτέρας ο Τηλέμαχος Χυτήρης.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε ιστορίες από τη ζωή του και διηγήθηκε συγκινημένος τις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως τις έζησε.

“Το βράδυ εκείνο είχα πάει με τον Νίκο τον Αθανασάκη, που ήταν γραμματέας Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μας είχε καλέσει να πάμε στο σπίτι για να συζητήσουμε το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο ίδιος είχε την πρόθεση να συμμετάσχει και να κάνει μια ομιλία, πεντάλεπτη, γιατί ήταν αδύναμος. Αυτή η ομιλία είχε γραφτεί από τον Νίκο Αθανασάκη. Τη γνώριζα κι εγώ. Και πήγαμε στο σπίτι.

Εκεί, ως συνήθως ήταν και κάποιοι άλλοι, επομένως δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε. Μας είπαν καθίστε στο φαγητό και καθίσαμε. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας σηκώθηκε και είπε “με συγχωρείτε πολύ, εγώ θα αποχωρήσω”. Αποχώρησε και το εντυπωσιακό ήταν πως μας πλησίασε έναν έναν και χαιρέτησε δια της χειραψίας και την στιγμή που θα πήγαινε να χαθεί στην πόρτα του δωματίου που θα πήγαινε να αναπαυθεί γύρισε και μας χαιρέτησε όλους μαζί με το γνωστό του τρόπο.

Κι εμείς οι άλλοι, ήταν και κάποιοι γιατροί και κάποιοι φίλοι και καθίσαμε λίγο ακόμα. Κάποια στιγμή η γιατρός που ήταν στο πόδι του Κρεμαστινού ήρθε ταραγμένη και είπε ότι “ο πρόεδρος δεν είναι καλά”. Υπήρξε ταραχή μεγάλη. Εγώ μπήκα με έναν γιατρό στο δωμάτιο του Ανδρέα. Η σύζυγός του ήταν τρελαμένη. Ο γιατρός μου ζήτησε να τον βοηθήσω για προσπαθήσει να κάνει ανάνηψη. Βγάλαμε τα ρούχα από τον πρόεδρο, ο γιατρός έκανε μαλάξεις ειδικές για να γίνει ανάνηψη. Είχε και το μηχάνημα του καρδιογραφήματος και η γραμμή ήταν ευθεία, που σημαίνει ότι είχε επέλθει το τέλος. Δεν μπορούσε να γίνει ανάνηψη. Στο τέλος ο γιατρός εμφανώς στεναχωρημένος βγήκε από το δωμάτιο κι έμεινα εγώ με τον Ανδρέα, νεκρό πλέον. Του έκλεισα τα μάτια” περιέγραψε χαρακτηριστικά.

“Θα καείς δίπλα στο τζάκι”

“Αισθάνομαι τυχερός που βρέθηκα δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου”, πρόσθεσε. “Όταν πολλά χρόνια μετά μου είπε “θέλω να είσαι δίπλα μου” και ήμουν ως εκπρόσωπός του, ο,τι κι αν ήταν ο Ανδρέας, τότε θυμάμαι μου έλεγαν πολλοί, “είσαι πολύ κοντά στο τζάκι και θα καείς”. Εγώ το είπα στον Ανδρέα αυτό και του είπα πως “αν είμαι κούτσουρο θα καώ, αλλά δεν είμαι”. Και εκείνος μου είπε πως απαντούσα σωστά, τα κούτσουρα καίγονται”.

“Ο πρόεδρος δεν έκανε πολιτικό γάμο, εμείς κάναμε από τους πρώτους επί ΠΑΣΟΚ”

Για τη γνωριμία με τη Μαρία Φαραντούρη, θυμήθηκε πως ήταν γραμματέας του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στη Φλωρεντία με αντιδακτατορική δράση. Τη Φαραντούρη τη γνώρισε στη Ρώμη στα 20 του, σε συναυλία της ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη. Εκεί την κάλεσε στη Φλωρεντία για συναυλία. Η συναυλία στην πόλη έγινε ως αφιέρωμα στη Δημοκρατία και την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Τηλέμαχου Χυτήρη και μετά από άδεια του δημάρχου. “Η συναυλία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, την άνοιξη του ’68 έγιναν αυτά. Εγώ έκανα τις μεταφράσεις των ποιημάτων και των τραγουδιών, παρουσίασα την ορχήστρα, τη Μαρία, ήταν μια στιγμή ιδιαίτερη. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια κατεγράφη σε βιβλίο από πρώην αρχηγό της ΚΥΠ. Στο βιβλίο αυτό λέει πως η δικτατορία άρχισε να ασχολείται με το εξωτερικό από την άνοιξη του ’68 όταν στη Φλωρεντία παρουσιάσαμε την ορχήστρα Θεοδωράκης”.

Ο γάμος μετά από 17 χρόνια σχέση:

“Πήγαμε με φοιτητές και φάγαμε μετά τη συναυλία και σκέφτηκα πως η ορχήστρα θα μπορούσε να παίξει το καλοκαίρι σε περιοδεία στην Τοσκάνη. Με βάση την Πίζα έκαναν συναυλίες και εκεί γνωρίστηκα πολύ καλύτερα με τη Μαρία, όπου και ξεκίνησε ένας δεσμός που μετράει ως σήμερα, από το 1968. Ο γάμος ήρθε στην Ελλάδα επί ΠΑΣΟΚ όταν έγινε ο πολιτικός γάμος. Ήμασταν από τους πρώτους που έκαναν πολιτικό γάμο, ο πρόεδρος δεν έκανε, εμείς κάναμε. Τότε η Μαρία ήταν έγκυος στον γιο μας, το 1985″.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα