Το NEWS 247 ρίχνει φως στο φαινόμενο “απαγωγή της τίγρης”: Από την Ιρλανδία στην αρπαγή Καραμολέγκου

Οι ρίζες και η πρώτη εμφάνιση της διαβόητης "τίγρης", της νέας μεθόδου απαγωγής επιφανών πολιτών. Πώς από την Ιρλανδία και τις μεγαλύτερες ληστείες τραπεζών, έφτασε στη χώρα μας. Το χρονικό των απαγωγών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο από το 1995 (Pics+Vid)
- 16 Ιανουαρίου 2014 12:08
Κωδική ονομασία: “Απαγωγή της τίγρης”. Γνώριμη στις αστυνομικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άγνωστο στους περισσότερους απλούς πολίτες. Με αφορμή, την απαγωγή του γνωστού επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου, το NEWS 247 επιχειρεί να ρίξει φως στον τρόπο δράσης, στις ρίζες και στην προέλευση της διαβόητης μεθόδου, που στόχο είχε ανέκαθεν τη λεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Πώς πήρε το όνομα της “τίγρης” η απαγωγή Καραμολέγκου
Tiger kidnapping ή αλλιώς η “απαγωγή της τίγρης” που παρουσιάστηκε ως φαινόμενο στη Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία και Βέλγιο είναι η νέα “μόδα” δράσης που εμφανίζει αυξητικές τάσεις και στη χώρα μας, όπως έγινε και στην περίπτωση της απαγωγής του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου.
Αρχικά, οι δράστες εντοπίζουν τους στόχους τους ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα θυμάτων ή συγγενών τους.
Οι απαγωγές έχουν συνήθως μικρή διάρκεια και στόχοι είναι συνήθως, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με μεγάλα έσοδα ή διευθυντές τραπεζών προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να εισπράττουν λύτρα για την άμεση απελευθέρωσή τους.
Τις περισσότερες φορές κρατούν το θύμα τους μέσα σε οχήματα, διαρκώς κινούμενα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή ηλεκτρονικού εντοπισμού τους από την αστυνομία.
Το όνομα “τίγρης” φαίνεται ότι αποδίδεται στην καταδίωξη ή ανθρωποκυνηγητό που προηγείται της απαγωγής. Φημολογείται ότι οι απαγωγείς αυτού του τύπου είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι σε ειδικά στρατόπεδα που μπορούν σήμερα να παρομοιαστούν με ομάδα SWAT.
Αυτού του είδους οι απαγωγές, μπορούν να περιλαμβάνουν δύο στάδια εγκλήματος. Από τη μία, την καθεαυτού απαγωγή και από την άλλη, την τοποθέτηση βόμβας, τη δολοφονία ή την κλοπή.
Πώς δόθηκε τέλος στην περιπέτεια του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου.
Οι πραγματικές ρίζες του κακού
Η πρακτική αυτή πρωτοεφαρμόστηκε από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, ο οποίος απήγαγε πολίτες, προκειμένου να τους εξαναγκάσει σε τοποθέτηση βομβών σε αυτοκίνητα.
Η πρώτη καταγεγραμμένη εγκληματική πράξη χρονολογείται το 1972, αλλά ο όρος χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα το 1980, ενώ φαίνεται ότι καθιερώθηκε την επόμενη δεκαετία. Από τη στιγμή μάλιστα που η μέθοδος συνδυάζει δύο τύπους εγκλημάτων, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν στατιστικά και πραγματικοί αριθμοί των δραστών, αλλά και των θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τρανταχτά παραδείγματα “απαγωγών της τίγρης” που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας είναι η ληστεία στη Northern Bank το 2004 (λεία 26.5 εκατ. ευρώ) και την Bank of Ireland το 2009 (λεία 7.6 εκατ. ευρώ), με ταυτόχρονες απαγωγές υψηλόβαθμων στελεχών και στις δύο περιπτώσεις.
(Αστυνομικές Αρχές καταφθάνουν στην Bank of Ireland, λίγε λεπτά μετά τη ληστεία της χρονιάς)
(Το ρεπορτάζ που μετέδιδαν ιρλανδικά μέσα)
Σε παλιότερο δημοσίευμά της η National Herald Tribune ανέφερε ότι οι απαγωγές συγκεκριμένα στην Ιρλανδία αυξήθηκαν δραματικά, λόγω του ότι πρόκειται για μία κλειστή και μικρή κοινωνία, στην οποία ο στόχος μπορεί εύκολα να παρακολουθηθεί.
Μετά την πολύκροτη υπόθεση της ληστείας στην Ιρλανδική Τράπεζα του 2009, το μέλος του εθνικού Κοινοβουλίου, Charlie Flanagan σημείωσε ότι “οι απαγωγές – τίγρης καταγράφονται πλέον με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Δηλαδή, μία κάθε εβδομάδα”.
(Αξιωματούχος της αστυνομίας έξω από την Nothern Bank το 2004, Πηγή: Reuters)
Το δραματικό παράδειγμα της Ελλάδας
Πότε όμως η “διαβόητη τίγρης” έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα;
* Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 ομάδα απαγωγέων απήγαγε 61χρονο χρυσοχόο, έξω από το σπίτι του και τον οδήγησαν σε περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Κατά τη διάρκεια της αρπαγής, οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με οικείους του και απαίτησαν χρήματα και πλάκες χρυσού για να τον αφήσουν ελεύθερο. Τελικά δεν καταβλήθηκαν τα λύτρα, καθώς ο απαχθείς κατάφερε να διαφύγει εκμεταλλευόμενος στιγμιαία ολιγωρία τους.
* Στις 23 Δεκεμβρίου 2011, απήγαγαν 71χρονο χρυσοχόο, την ώρα που πλησίαζε στο σπίτι του, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Δύο κουκουλοφόροι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του στη μέση του δρόμου και αφού προκάλεσαν φθορές σε αυτό σπάζοντας τα τζάμια, με την απειλή όπλου, του φόρεσαν κουκούλα στο κεφάλι, του έδεσαν τα χέρια με ταινία και τον έβαλαν στο πορτ – μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους. Στη συνέχεια τον οδήγησαν σε αποθήκη κτιρίου σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους οικείους του. Ο απαχθείς αφέθηκε ελεύθερος στην περιοχή του Ασπροπύργου, στις 24-12-2011, αφού προηγουμένως οι δράστες παρέλαβαν μέρος των λύτρων που απαιτούσαν.
* Στις 2 Μαρτίου 2012, πέντε δράστες ακινητοποίησαν 32χρονο γιο, ιδιοκτήτη εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων και πολύτιμων μετάλλων, την ώρα που ετοιμαζόταν να εισέλθει με το αυτοκίνητό του σε πιλοτή πολυκατοικίας κοντά στο σπίτι του. Αφού του φόρεσαν κουκούλα και τον χτύπησαν σε διάφορα σημεία του σώματός του, τον έβαλαν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου του, στο οποίο επιβιβάστηκαν κάποιοι από τους δράστες. Σε περιοχή της Δυτικής Αττικής τον επιβίβασαν σε άλλο αυτοκίνητο εγκαταλείποντας εκεί το δικό του και τον οδήγησαν σε κτίριο ιδιοκτησίας ενός εκ των δραστών στην περιοχή του Ασπροπύργου. Στη συνέχεια, οι δράστες επικοινώνησαν με τους οικείους του και απαιτούσαν ως λύτρα την καταβολή χρυσού. Στις 02-03-2012, ο απαχθείς αφέθηκε ελεύθερος, αφού καταβλήθηκε μέρος των λύτρων.
* Τον Μάιο του 2012 είναι χαρακτηριστική η απαγωγή 35χρονης γυναίκας. “Προσπάθησαν να απαγάγουν το επτάχρονο παιδί μου και τους ικέτευσα να πάρουν εμένα. Με κράτησαν για περισσότερες από εικοσιπέντε ημέρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο το είχαν καλύψει με κουκούλα, και μου επέτρεπαν μόνο τις σωματικές μου ανάγκες. Αρχικά ζητούσαν 3 εκατ. ευρώ και 30 κιλά χρυσού, για να με αφήσουν”, είχε περιγράψει η ίδια τότε στους αστυνομικούς. Το θύμα της απαγωγής ήταν συνιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας. Ακολούθησαν περίπου δέκα τηλεφωνικές επικοινωνίες των απαγωγέων με τον σύζυγο της απαχθείσας και τελικά αφέθηκε ελεύθερη στις 19 Ιουνίου 2012, με καταβολή 346.500 ευρώ σε μετρητά.
* Στις 7 Ιουνίου 2012, 15χρονος μαθητής απήχθη από το σχολείο του, μπροστά στα μάτια των συμμαθητών του . Ο 15χρονος είναι γιος του διευθυντή υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας. Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με την οικογένεια, ζητώντας λύτρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και ενώ, κλιμάκια της Αθήνας μετέβησαν στην περιοχή για να συντονίσουν τις προσπάθειες, το παιδί επικοινώνησε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας με τους γονείς του και τους έδωσε στίγμα για το που βρίσκεται. Ο πατέρας του ανηλίκου μετέβη, μετά τις σχετικές οδηγίες, στη Δροσιά Ευβοίας όπου και βρήκε το παιδί σώο και αβλαβές. Στους δράστες δεν δόθηκαν τελικά τα λύτρα.
* Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιείται απόπειρα απαγωγής γιου γνωστού εφοπλιστή στο Καβούρι . Πρόκειται για τον 33χρονο Ανδρέα Ιωάννη Μαρτίνο, της Minerva-Marine, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει. Ο 33χρονος, είχε φύγει από την εταιρία του και κατευθυνόταν προς το Καβούρι. Κάποια στιγμή καταλαβαίνει ότι ένα φορτηγό και ένα ΙΧ, τον έχουν βάλει στη μέση. Ξαφνικά, το ένα φορτηγό σταματά και κατεβαίνουν 4 άτομα οπλισμένα. Ο εφοπλιστής, δεν πτοήθηκε, πάτησε γκάζι και κατάφερε να ξεφύγει με όπισθεν, χτυπώντας το ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες. Στη συνέχεια έκανε αναστροφή στη Βουλιαγμένης και επέστρεψε στην εταιρεία του, όπου ενημέρωσε την αστυνομία. Εκτός από το ΙΧ που κάηκε, το φορτηγάκι, με το οποίο διέφυγαν οι κακοποιοί, βρέθηκε καμένο στην οδό Αιόλου και Ηρακλειδών.
Οι απαγωγές που συγκλόνισαν την Ελλάδα
1995: Απαγωγή του επιχειρηματία και ενός εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Μακεδονικός Χαλβάς, Αλέξανδρου Χαΐτογλου, στις 15 Δεκεμβρίου 1995 από τους αδελφούς Νικόλαο και Βασίλη Παλαιοκώστα.
1996: Απαγωγή της 24χρονης καθηγήτριας Γαλλικών Ζέτας Κουκέα. Είχε απαχθεί έξω από το σπίτι της στο Ν. Ψυχικό από έναν οδηγό ταξί – που γνώριζε τον πατέρα της – και άλλα τρία άτομα.
1996: Απαγωγή του 21χρονου φοιτητή Διαμαντή Τσαμπάζη, γιου εργολάβου της Θεσσαλονίκης. Έξι Αλβανοί, εκ των οποίων οι δύο καταδικάστηκαν, τον οδήγησαν στην Αλβανία. Εκεί στάλθηκαν τα λύτρα 150 εκατομμυρίων δραχμών.
1997: Η εξάχρονη κόρη εμπόρου αυτοκινήτων στο Ηράκλειο Κρήτης πέφτει θύμα απαγωγής. Ως δράστες κατηγορήθηκαν η νηπιαγωγός της μικρής, ο γιος της και άλλα δύο άτομα.
2000: Τέσσερις Ελληνες απήγαγαν τον 18χρονο Γιώργο Περιστέρη, γιο αρχιτέκτονα από τη Θεσσαλονίκη. Κρατήθηκε όμηρος για δύο ημέρες.
2002: Απάγεται στις 11 Απριλίου η 6χρονη κόρη επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης. Το κορίτσι έμεινε στα χέρια των απαγωγέων 26 ημέρες. Οι τέσσερις ομογενείς δράστες ζητούσαν 3 εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωσή της.
2008: Η απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά κοντά στο σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Οι δράστες πήραν ως λύτρα περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Δύο μήνες αργότερα, συνελήφθη ως εγκέφαλος της απαγωγής ο – δραπέτης σήμερα – Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με άλλους τέσσερις συνεργούς.
2009: Ο επιχειρηματίας Περικλής Παναγόπουλος πέφτει θύμα απαγωγής στις 13 Ιανουαρίου. Οι δράστες τον άφησαν ελεύθερο δεκατρείς ημέρες αργότερα μετά την καταβολή λύτρων ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αστυνομία συνέλαβε μερικούς μήνες μετά 18 άτομα.
(Με πληροφορίες από wikipedia, “Τα Νέα”, “Bήμα”, “Ελεύθερος Τύπος”)