Τον πρόεδρο της Μολδαβίας υποδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας

default image

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν υποδέχθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν υποδέχθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας δήλωσε τη χαρά του για την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στη χώρα μας, τονίζοντας ότι τις δύο χώρες συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, καθώς εκεί πολλοί Έλληνες ηγεμόνες έζησαν και κυβέρνησαν τη Μολδαβία. “Ο Υψηλάντης εκεί είχε το αρχηγείο του και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ένα δώρο από τη Μολδαβία προς την Ελλάδα. Η επιστροφή της οικείας που έζησε και έδρασε ο Υψηλάντης”, είπε ο κ. Παπούλιας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως είναι ανέφελες και χωρίς προβλήματα. Υπάρχει ένα πλούσιο νομικό πλαίσιο που διευκολύνει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Συνεργασία φιλική και εγκάρδια. Η σημερινή υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας των δύο χωρών συντείνει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων. Άλλωστε η βούληση αυτή και από τα δύο μέρη είναι εκπεφρασμένη. “Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων”, κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευχαριστώντας τον Μολδαβό ομόλογό του και αποδεχόμενος την πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν ανέφερε ότι από τη πρώτη στιγμή, από τότε που οι δύο ηγέτες φύτευσαν στις Μηλιές ένα πλατάνι, οι σχέσεις έγιναν εγκάρδιες και φιλικές. Η ιστορία υποδεικνύει -είπε ο κ. Βορόνιν- ότι οι χώρες με ιστορικούς δεσμούς δεν έχουν απαραίτητα φιλικές σχέσεις. Η δική μας περίπτωση είναι διαφορετική. Η μακραίωνη σχέση μας βασίζεται στη φιλία και ενδυναμώθηκε από τους κοινούς αγώνες για την ανεξαρτησία. Εύχομαι, είπε, και οι σημερινοί Έλληνες και οι Μολδαβοί να συνεχίσουν και να αναπτύξουν τις σχέσεις αυτές.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά της χώρας του, ο Μολδαβός πρόεδρος τόνισε ότι βρίσκεται σε μία περίοδο μεταρρυθμίσεων και είναι πολύ σημαντικό στη δύσκολη πορεία προς την ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές να έχει δίπλα της την Ελλάδα. Επίσης, είπε, είναι σημαντικό για μας ότι η ειλικρινής στάση της Ελλάδας δίπλα μας ώστε να μπορέσουμε και εμείς, κάποια στιγμή, να ενταχθούμε στους ευρωπαϊκούς κόλπους.

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι η επιθυμία της Μολδαβίας είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να έχουν τις καλύτερες προοπτικές. Προηγουμένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή επί της Ηρώδου Αττικού τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, παρουσία του πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων και ανταλλαγή δώρων και παρασήμων. Στη συνέχεια διεξήχθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και υπεγράφησαν τρεις διμερείς συμφωνίες, παρουσία των δύο προέδρων:

    – Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, Διαχείρισης Προσωπικού και Οργάνωσης από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, υπουργό Τοπικής Δημόσιας Διοίκησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Βιτάλιε Βράμπιε.

    – Συμφωνία για συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης από την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, υπουργό Τοπικής Δημόσιας Διοίκησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Βιτάλιε Βράμπιε.

    – Συμφωνία για αμοιβαία συνδρομή και βοήθεια μεταξύ των τελωνειακών αρχών των δύο χωρών από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα και τη γενική διευθύντρια τελωνειακής υπηρεσίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κ. Φεοντόσια Φουρκουλίτσα.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα