‘Watch Out’: Η καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ελλάδας

‘Watch Out’: Η καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ελλάδας
DECLIC

Η κοινωνική επιχείρηση των μαθητών του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης κατέκτησε το πρώτο βραβείο και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Ευρώπη (Vid)

Με ένα καινοτόμο, κοινωνικό προϊόν, μία έξυπνη συσκευή προειδοποίησης εμποδίων στο ύψος της κεφαλής για άτομα με προβλήματα όρασης, η μαθητική επιχείρηση «Watch Out» ανακηρύχθηκε «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2017» στον τελικό του 11 Πανελλαδικού Διαγωνισμού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company Of The Year» του Junior Achievement Europe, που θα πραγματοποιηθεί 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι 25 μαθητές Α’ Λυκείου της «Watch Out», του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης ανέπτυξαν μία έξυπνη, πρακτική και οικονομική λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης καθώς δεν υπήρχε έως τώρα τρόπος να προστατευθούν από ψηλά εμπόδια. Τα παιδιά σκέφθηκαν και δημιούργησαν έναν αισθητήρα υπερήχων που τοποθετείται διακριτικά σε καπέλο ή σκούφο και προκαλεί μία μικρή προειδοποιητική δόνηση όταν πλησιάζουν σε εμπόδιο στο ύψος του κεφαλιού τους, π.χ. σε ένα κλαδί ή πινακίδα που το παραδοσιακό μπαστούνι δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Είναι ένα προϊόν που κέρδισε το ενδιαφέρον των μελών του Πανελληνίου αλλά και του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Τυφλών, οι οποίοι δοκίμασαν με επιτυχία το προϊόν, ενώ υποστηρίζεται θερμά και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία.

«Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η ευαισθησία με την οποία τα παιδιά θέλησαν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Εικονικής Επιχείρησης «Watch Out» έκαναν εκτεταμένη έρευνα και δοκιμές με αυτούς που πραγματικά χρειάζονται το προϊόν τους, «άκουσαν» την αγορά τους και ανέπτυξαν ένα προϊόν ουσιαστικά καινοτόμο που μπορεί να βγει στις αγορές άμεσα. Απέδειξαν ότι τα παιδιά μας έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν μπροστά, αρκεί και εμείς – οι μεγαλύτεροι – να τους στηρίξουμε ή να μην είμαστε στα πόδια τους».

DECLIC

 

Τα παιδιά, όταν ανακοινώθηκε ότι κέρδισαν το πρώτο βραβείο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και κλάματα από τη χαρά τους. «Όταν το Νοέμβριο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece και αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα, σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε ότι φτάσουμε να κερδίσουμε το πρώτο βραβείο», είπε με δάκρυα στα μάτια η μαθήτρια, Διευθύντρια Μάρκετινγκ της «Watch Out», Nικολέττα Καλούτσικου. «Είμαστε ενθουσιασμένοι, συγκινημένοι και υπερήφανοι για τη δουλειά που κάναμε. Οι κόποι μας απέδωσαν καρπούς και νιώθουμε τεράστια χαρά και ικανοποίηση» δήλωσε ο μαθητής, Γενικός Διευθυντής της «Watch Out», Πασχάλης Κυζάκης. «Τώρα σηκώνουμε μανίκια για να εκπροσωπήσουμε επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη».

«Είμαστε σίγουροι ότι η «Watch Out» θα εντυπωσιάσει και στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, Aργύρης Τζικόπουλος. «Το προϊόν είναι πολύ έξυπνο και καινοτόμο, λύνει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και είμαι βέβαιος ότι τα αστέρια αυτά θα λάμψουν και στην Ευρώπη».

DECLIC

 

Κατά την παραλαβή του πρώτου βραβείου, τα παιδιά ευχαρίστησαν θερμά το ΣΕΝ/JA Greece και τους δύο ανθρώπους που τους καθοδήγησαν και τους βοήθησαν σε όλη αυτή τη διαδρομή, την καθηγήτριά τους Μαρία Δαμαλή και τον εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλο Κυριάκο Κελίδη, προϊστάμενο προμηθειών ΤΙΤΑΝ, εργοστασίου Θεσσαλονίκης.

Το Δεύτερο Βραβείο – «Βαc Bake»

Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε η μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Bac Bake» του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού. Τα παιδιά εντυπωσίασαν με την καλαίσθητη, πρωτοποριακή συσκευή που απολυμαίνει από βακτήρια και ιούς, με ακτίνες UV – C, συσκευές καθημερινής χρήσης (κινητά τηλέφωνα, τηλεκοντρόλ, πληκτρολόγια υπολογιστών, κλειδιά, οδοντόβουρτσες) ενώ χρησιμοποιείται και για το ημι-μόνιμο μανικιούρ! Υπεύθυνοι καθηγητές: Θάνος Καραμήτσας, Ελένη Μαρκοπούλου. Εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος: Γιώργος Ηγουμενάκης – Learning Assistance Director ERNST &YOUNG.

Το Τρίτο Βραβείο – «GReco». Η σύμπραξη δύο σχολείων που έκλεψε την παράσταση

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην μαθητική Εικονική Επιχείρηση «GReco» του 1 ΓΕΛ και του 2 ΕΠΑΛ Γιαννιτσών (σύμπραξη δύο σχολείων) που μετατρέπει οποιοδήποτε ποδήλατο σε ηλεκτρικό ή ηλιακό, εύκολα, γρήγορα και εξαιρετικά οικονομικά. Τα παιδιά επέλεξαν να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο που κέρδισε τους παρευρισκομένους. Η παρουσίαση έγινε από τον πρόεδρο της «Greco», Κωστή Γιαλαμά, ο οποίος κατέκτησε βραβείο Leadership (Ηγετικής Προσωπικότητας). Υπεύθυνοι καθηγητές: Φωτεινή Γραμμουσένη, Αντώνης Ανδρονίκου, Χρήστος Γαργάλας. Εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος: Μιλτιάδης Βογιατζής, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Στρατηγικής.

Υποτροφίες στα Θερινά Σχολεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Οι τρείς πρώτες ομάδες κέρδισαν και χρηματικό έπαθλο προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις που πήραν την 4 και την 5 θέση κέρδισαν υποτροφίες, προσφορά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

Τέταρτη θέση: «i-project» Β’ Αρσάκειο Λύκειο Εκάλης – Yποτροφία στο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας YES του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πέμπτη θέση: «Το πουγκάκι» 2ο Γε.Λ. Σταυρούπολης – Υποτροφία στο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Δύο μαθητές κέρδισαν βραβείο «Leadership – Ηγετικής Προσωπικότητας»

Για πρώτη φορά φέτος απονεμήθηκαν και δύο βραβεία «Leadership-Ηγετικής Προσωπικότητας» σε δύο μαθητές που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό.

1) Νάσια Βωβού – Αντιπρόεδρος Εικονικής Επιχείρησης

«Bac Bake» Μαθήτρια Ι.Β. 1 (Β’ Λυκείου) – Κολλέγιο Ψυχικού

2) Κωστής Γιαλαμάς – πρόεδρος Εικονικής Επιχείρησης «Greco», μαθητής Β’ Λυκείου – 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Έπαινος Ευρεσιτεχνίας στην Εικονική Επιχείρηση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Έπαινος Ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε στους μαθητές Λυκείου από την «Κιβωτό του Κόσμου», που πήραν μέρος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» και επέδειξαν μεγάλο ταλέντο και ενθουσιασμό. Τα παιδιά, μέσα από αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να υλοποιήσουν την έξυπνη ιδέα τους να φτιάξουν μολυβοστυλό, μολύβι και στυλό σε ένα, που το ονόμασαν Pen-Pen (pen-pencil). Τα παιδιά παρέλαβαν τον έπαινο μαζί με την παιδαγωγό, υπεύθυνη του προγράμματος Βίκυ Δούκα και τον εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλο Γιάννη Παπαδημητρίου από την MetLife Greece.

Βραβεία Εθελοντισμού στην MetLife και την Εθνική Τράπεζα

To Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece για τρίτη χρονιά απένειμε βραβείο εθελοντισμού στην πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία MetLife που έχει διαθέσει τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 350 εθελοντές για την υλοποίηση των προγραμμάτων του οργανισμού. Με βραβείο εθελοντισμού τιμήθηκε και η Εθνική Τράπεζα που επίσης έχει διαθέσει εκατοντάδες εθελοντές από την ίδρυση του ΣΕΝ/JA Greece, το 2005, σε όλη την Ελλάδα.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος μιλώντας στους μαθητές δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ταλέντο και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των ομάδων που διαγωνίσθηκαν, θυμίζοντας το δικό του επιχειρηματικό ξεκίνημα. Απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα του «Ελληνικού Κόσμου», ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, εξήρε την πορεία του ΣΕΝ όλα αυτά τα χρόνια τονίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο για την χώρα μας να ενισχύσει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα της εποχής, η ανεργία των νέων.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού: Λίτσα Παναγιωτοπούλου (πρόεδρος ΣΕΝ/JA Greece), Γεώργιος Δουκίδης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου (Εθνική Τράπεζα), Μανίνα Μενιδιάτη (Citi Ελλάδος), Σταύρος Μιχαηλίδης (MetLife), Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου (Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος (Accenture), Παναγιώτης Κετικίδης (CITY College), Αλέξανδρος Κωστόπουλος (FORESIGHT).

Yποστηρικτές του ΣΕΝ/JA Greece και του Τελικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού 2017

Μέγας χορηγός των προγραμμάτων του ΣΕΝ/JA Greece είναι η MetLife.

Κύριοι χορηγοί του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση»: Metlife, Citi, Εθνική Τράπεζα, General Mills, Accenture, SAP Hellas, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Χορηγοί της εκδήλωσης: ΑΒ Βασιλόπουλος, Aldemar, Opel Bank, Apivita, Chipita, 3E, Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-YES Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, VISION. Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN.

Ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός 2017 του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, του ΣΒΒΕ Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του ΟΠΑ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Xορηγοί Eπικοινωνίας: STAR CHANNEL, The Huffington Post Greece, Capital.gr, Kεφάλαιο, 95,2 Athens DJ, 969 Rock FM, Real News, Real FM, Real.gr, liberal.gr, AΠΕ-ΜΠΕ Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9, Αθήνα 984, epixeiro.gr, Voria.gr, Greenagenda.gr, Politisonline.gr, Timelink.gr, ka-business.gr.

«Εικονική Επιχείρηση» : Παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» , με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που αναπτύσσει πολλά προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα