Ξύπνησαν μνήμες του μικρού Αϊλάν. 34 πτώματα ξέβρασε η θάλασσα στα τουρκικά παράλια

Ξύπνησαν μνήμες του μικρού Αϊλάν. 34 πτώματα ξέβρασε η θάλασσα στα τουρκικά παράλια

Υγρός τάφος τα τουρκικά παράλια. Προσφυγές πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Λέσβο. Δραματικές εικόνες από ξεβρασμένα πτώματα. Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του ΙΟΜ για τους θανάτους των προσφύγων. Το 2015, η πιο θανατηφόρα χρονιά (Pics+ Vid)

Μνήμες της εικόνας του μικρού Αϊλάν, του άτυχου ανηλίκου που μετατράπηκε σε σύμβολο του προσφυγικού δράματος όταν το πτώμα του ξεβράστηκε στις ακτές της Αλικαρνασσού τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξύπνησαν και πάλι σήμερα στην Τουρκία. Οι αρμόδιες Αρχές ανακοίνωσαν τον τραγικό απολογισμό των 34 επιπλέον νεκρών προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους τρία παιδιά, έπειτα από τη βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο.

Οι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα σκάφη αναποδογύρισαν, πιθανότατα λόγω της θαλασσοταραχής. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσα ακριβώς ήταν τα πλοιάρια που βυθίστηκαν, ούτε και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτά.

Τα 24 πτώματα εντοπίστηκαν σε μια παραλία του Αϊβαλί, όπως ανέφερε η τουρκική ακτοφυλακή. Άλλα 10 βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής χωροφυλακής στο πρακτορείο Reuters.

Τηλεοπτικά πλάνα που πρόβαλε το πρακτορείο δείχνουν ένα πτώμα με πορτοκαλί σωσίβιο στην παραλία του Αϊβαλί να βρέχεται από τα κύματα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.

“Ακούσαμε ένα σκάφος να βυθίζεται και να χτυπάει στα βράχια. Υποθέτω πως αυτοί οι άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν από τα βράχια. Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε ως πολίτες”, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι εντεινόμενοι έλεγχοι κατά μήκος των τουρκικών ακτών δεν έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική να επιβιβάζονται σε μικρά σκάφη, συχνά σε κακή κατάσταση, προκειμένου να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου και να φτάσουν στα ελληνικά παράλια.

 

2015. Το έτος των νεκρών

Με 3.771 θανάτους, το 2015 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί στα χρονικά της ιστορίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, σε μία προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής  Οργανισμός Μετανάστευσης. Συγκριτικά, το 2014 στη Μεσόγειο καταγράφτηκαν 3.279 θάνατοι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο IOM εκτιμά ότι πάνω από 5.350 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2015. Ο Διεθνής Οργανισμός κατέγραψε επίσης ότι οι συνολικές αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη το 2015, έφτασαν τις 1.004.356 ή σχεδόν πέντε φορές περισσότερες από το προηγούμενο έτος.

Ο πιο θανατηφόρος μήνας του 2015 ήταν ο Απρίλιος, όταν σχεδόν 1.250 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε θάλασσες ή ακτές της Μεσογείου.

Περίπου το 70% των θανάτων σημειώθηκαν στην κεντρική διαδρομή, την οποία χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι που δρουν στις λιβυκές ακτές. Αυτό το ποσοστό, συγκρίνεται με το 97% των θανάτων που καταγράφονται κατά μήκος της ίδιας διαδρομής το 2014.

Επιπλέον, το 2015, το 21% των θανάτων συνέβησαν στην ανατολική Μεσόγειο σε σύγκριση με το μόλις 1% το 2014. Στην κεντρική Μεσόγειο, οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν κατά 9% πιο αυξημένοι από το προηγούμενο έτος με το ποσοστό να αντιστοιχεί σε18,5% ανά 1.000 ταξιδιώτες.

(Θάνατοι το 2015 σε μεσογειακές διαδρομές)

(Οι εθνικότητες προέλευσης προσφύγων)

(Οι χώρες των προσφύγων σε αριθμούς)

 

* Στοιχεία από Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης – International Organization for Migration (IOM)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα