Crash test για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας από τα πρώτα κύματα καύσωνα

Διαβάζεται σε 3'
Crash test για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας από τα πρώτα κύματα καύσωνα
ISTOCK

Οι καύσωνες μπορούν να αυξήσουν την ημερήσια ζήτηση ενέργειας έως και 14% και να διπλασιάσουν τις μέσες τιμές.

Τόσο Ιούνιο όσο και μέχρι στιγμής τον Ιούλιο η Ευρώπη βίωσε διαδοχικά κύματα καύσωνα, με το θερμόμετρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40°C.

Αυτό εκτόξευσε τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, καθώς η χρήση κλιματιστικών αυξήθηκε κατακόρυφα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις διακοπές λειτουργίας σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, έθεσε μια πρόκληση για τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Τέτοια συμβάντα θα γίνονται συχνότερα και θα απαιτούν προληπτικό σχεδιασμό από τους διαχειριστές του δικτύου.

Τον Ιούνιο του 2025 καταγράφηκε η υψηλότερη καταγεγραμμένη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ – 45 TWh , η οποία διατήρησε την επαρκή τροφοδοσία του δικτύου κατά τις ώρες της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών, οι διαφορές τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασαν τα 400 €/MWh. Οι καύσωνες καθιστούν τις αιχμές της ζήτησης ενέργειας πιο έντονες λόγω των αναγκών ψύξης. Αυτό καθιστά επικερδή την αποθήκευση και την ευελιξία.

Τα κύματα καύσωνα δεν θα εξαφανιστούν, αντίθετα εκτιμάται ότι θα γίνουν πιο έντονα στο μέλλον. Λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεών τους, όπως η αποθήκευση σε μπαταρίες, η διασύνδεση, η ευελιξία στη ζήτηση και τα δυναμικά τιμολόγια, θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό μέρος του σχεδιασμού του δικτύου και του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ευτυχώς, δεν υπάρχει έλλειψη ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια των καυσώνων. Η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι η αποθήκευση ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας, για να βοηθήσει στην τροφοδοσία του κλιματισμού μέχρι αργά το βράδυ.

Όπως υπογραμμίζει ο Pawel Czyzak, προσωρινός διευθυντής Προγράμματος Ευρώπης του Ember, από τις οικονομικές προκλήσεις έως τις προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας, οι καύσωνες προκαλούν σημαντικές διαταραχές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι καύσωνες μπορούν να αυξήσουν την ημερήσια ζήτηση ενέργειας έως και 14% και να διπλασιάσουν τις μέσες τιμές. Οι τάσεις της ζήτησης, σε συνδυασμό με τις διακοπές λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών, οδήγησαν σε δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας με διάφορους τρόπους. Οι προκλήσεις αυτές αντισταθμίζονται εν μέρει από τις μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας που διατίθενται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις φθηνότερες μορφές ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει η Ευρώπη. Ωστόσο, όταν δύει ο ήλιος, η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι φυσικά πιο ακριβή. Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν κλιματιστικά για να δροσίζονται κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά όταν δύει ο ήλιος, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να χρησιμοποιούν μονάδες κλιματισμού που καταναλώνουν ενέργεια.

Ενώ οι καύσωνες αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τους διαχειριστές δικτύων, παρουσιάζουν επίσης μια ευκαιρία για λύσεις καθαρής ευελιξίας. Λόγω της υψηλής προσφοράς ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της αιχμής της ζήτησης που σχετίζεται με την ψύξη αργά το απόγευμα, τα ημερήσια περιθώρια τιμών ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν σε πάνω από 400 €/MWh την 1η Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι η αντιστοίχιση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με την παραγωγή είχε μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Οι μονάδες αποθήκευσης επωφελήθηκαν από τις διαφορές τιμών, φορτίζοντας σε χαμηλές τιμές και εκφορτώνοντας κατά τις ακριβές ώρες αιχμής, μειώνοντας την ανάγκη για δαπανηρά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα το βράδυ και υποστηρίζοντας την εξισορρόπηση του δικτύου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα