Από Ηγουμενίτσα και Ραφήνα ξεκινάει ο εξηλεκτρισμός των λιμανιών

Διαβάζεται σε 3'
Από Ηγουμενίτσα και Ραφήνα ξεκινάει ο εξηλεκτρισμός των λιμανιών
To λιμάνι της Ηγουμενίτσας Eurokinissi

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα έως το 2030, θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τα ελλιμενισμένα πλοία, στα λιμάνια που περιλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.

Ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες εφαρμογές εξηλεκτρισμού ελληνικών λιμανιών, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία η δημοπράτηση υποδομών cold ironing σε Ηγουμενίτσα και Ραφήνα. Τα απαιτούμενα κεφάλαια έχουν εξασφαλιστεί από κοινοτικούς πόρους και πιο συγκεκριμένα από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας της Ευρώπη».

Όπως ανέφερε σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ ο Δρ. Νίκος Στεφανάκης, Βοηθός Διευθυντής στο Τμήμα Έρευνας & Καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ, τα έργα για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος Aflion – Ifra, χρηματοδότησης ύψους 8,9 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη δημιουργία τριών θέσεων ηλεκτροδότησης πλοίων.

Μάλιστα, οι προσφορές είναι πιθανό να αποσφραγιστούν και αυτή την εβδομάδα. Οι θέσεις ηλεκτροδότησης αναμένεται να είναι έτοιμες έως τα τέλη του 2026.

Στη Ραφήνα προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων θέσεων ηλεκτροδότησης πλοίων, με τον διαγωνισμό να προγραμματίζεται για το καλοκαίρι. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης εκτείνεται έως το τέλος του 2028, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Decompress, που έχει διασφαλίσει κεφάλαια 9,67 εκατ. ευρώ.

Στο Decompress έχουν ενταχθεί επίσης οι τεχνικές μελέτες για την επέκταση του cold ironing και σε πλοία κρουαζιέρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, από το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται και οι τεχνικές μελέτες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παροχής ρεύματος (Onshore Power Supply – OPS) σε τρία ακόμη λιμάνια: Λαύριο, Καβάλα και Κέρκυρα.

Οι μελέτες προβλέπουν τη δημιουργία 29 συνολικά θέσεων ηλεκτροδότησης στα τρία αυτά λιμάνια. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η ανάπτυξη εννέα θέσεων ηλεκτροδότησης στον λιμένα Λαυρίου, 11 θέσεων στον λιμένα Κέρκυρας και εννέα στον λιμένα Καβάλας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα έως το 2030, θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τα ελλιμενισμένα πλοία, στα λιμάνια που περιλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Μέσω της σύνδεσής των σκαφών με το ηλεκτρικό δίκτυο και της διακοπής λειτουργίας των μηχανών τους, όταν ελλιμενίζονται, θα μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα της ναυσιπλοΐας, βοηθώντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να τηρήσουν τις περιβαλλοντικές τους δεσμεύσεις. Επίσης, θα περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στις περιοχές γύρω από τα λιμάνια και στις γειτονικές αστικές ζώνες.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΑΕΥ έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον εξηλεκτρισμό των λιμανιών, για το οποίο είχε αναθέσει σχετική μελέτη στην ECCO International.

Αρχικά θα διενεργηθεί μία «κλειστή» άτυπη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποτυπωθούν τα σχόλια και οι παρατηρήσεις τους. Η Ρυθμιστική Αρχή θα αξιολογήσει αν χρειάζεται να γίνουν κάποιες «στοχευμένες» παρεμβάσεις στο πλαίσιο, ώστε στην τελική του εκδοχή να τεθεί πλέον σε δημόσια διαβούλευση και να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα