Νέος αγωγός αερίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια

Νέος αγωγός αερίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια

Ο νέος αγωγός ενδεχομένως να συνδεθεί ή ακόμη και να αποτελέσει μέρος άλλων υπό ανάπτυξη ή μελέτη project όπως ο αγωγός Turkish Stream ή ο South Stream

Μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή αγωγού μήκους 160 χιλιομέτρων που θα συνδέει την ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, υπέγραψε την Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας, με τον ομόλογό του Krste Miladinov επικεφαλής της εταιρείας MER των Σκοπίων.

Ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από την Νέα Μεσημβρία και θα καταλήγει στο Stip (FYROM) προσφέροντας απευθείας πρόσβαση σε προμήθεια αερίου για το κράτος των Σκοπίων από το τερματικό της Ρεβυθούσας.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο νέος αγωγός θα μπορεί επίσης να συνδεθεί με άλλα project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται για την περιοχή. Συγκεκριμένα μέσω του νέου έργου θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου της FYROM με τον TAP. Ταυτόχρονα, ο νέος αγωγός ενδεχομένως να συνδεθεί ή ακόμη και να αποτελέσει μέρος άλλων υπό ανάπτυξη ή μελέτη project όπως ο αγωγός Turkish Stream ή ο South Stream.

Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή του MoU αποφασίστηκε η δημιουργία δύο ομάδων εργασίας οι οποίες θα ασχοληθούν με τη μελέτη σκοπιμότητας αλλά και με το σχεδιασμό και κατασκευή του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φορά που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η προοπτική κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ήταν την περασμένη Άνοιξη, όταν ο υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης μιλώντας στο Athens Energy Forum αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις, ενώ αργότερα τον περασμένο Αύγουστο επήλθε σχετική συμφωνία και σε επίπεδο υπουργείων εξωτερικών κατά την επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Ν. Κοτζιάς στα Σκόπια.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, χαιρετίζοντας τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών και στην ενεργητική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας. Το σημαντικό αυτό έργο, της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω ενός νέου διασυνδετηρίου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην πΓΔΜ, μέσω πολλαπλών πηγών φυσικού αερίου, υπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τιμών και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Άλλη μία φορά αποδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που καλείται να παίξει η Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα