Ο καύσωνας δοκιμάζει και τα δίκτυα ρεύματος

Διαβάζεται σε 4'
Ηλεκτρική ενέργεια
Ηλεκτρική ενέργεια Eurokinissi

Το πρόβλημα της επάρκειας δεν υφίσταται πλέον, καθώς είναι μεγάλη η παραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ωστόσο η καταπόνηση των καλωδίων εγκυμονεί κινδύνους.

Σε επιφυλακή βρίσκονται από σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας, ενόψει του καύσωνα που θα πλήξει τις περισσότερες περιοχές, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες κρίσης και για τα δίκτυα ρεύματος.

Η κατανάλωση λόγω της χρήσης κλιματιστικών εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί (ήδη βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα), ωστόσο αυτό πλέον δεν θεωρείται πρόβλημα όπως τα παλιότερα χρόνια. Κι αυτό γιατί το μεγάλο δυναμικό ΑΠΕ που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας -και ιδίως τα φωτοβολταϊκά-  υπερπαράγουν, καλύπτοντας κάθε ζήτηση, ενώ βεβαίως βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου, και οι λιγνιτικές είναι σε ετοιμότητα.

Πρόβλημα επάρκειας, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει. Πρέπει όμως να γίνει διαχείριση για τις ώρες που τα φωτοβολταϊκά παύουν απότομα να παράγουν (όταν πέφτει ο ήλιος), οπότε η ευστάθεια του συστήματος δοκιμάζεται.

Δεύτερο θέμα είναι η διαχείριση εισαγωγών και εξαγωγών ρεύματος, δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά σύνορα είναι …ανοιχτά.

Τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε επιφυλακή για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο δίκτυο (ιδίως της χαμηλής και μέσης τάσης) λόγω της καταπόνησης από τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει και γιαυτό οι διαχειριστές είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Για το σκοπό αυτό, χθες έγινες έκτακτη σύσκεψη συντονισμού της Ομάδας Εργασίας μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της χώρας εν όψει των επερχόμενων υψηλών θερμοκρασιών λόγω καύσωνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Τσάφος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Δέσποινα Παληαρούτα, ο Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, κ. Δημήτρης Φούρλαρης, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ, κ. Δημήτρης Μίχος και ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Νίκος Σκιαθίτης. Σημειώνεται ότι η εν λόγω Ομάδα Εργασίας έχει αναπτύξει από τον Απρίλιο συστηματική επικοινωνία για την αποφυγή προβλημάτων ηλεκτροδότησης.

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των μέχρι τώρα επιπτώσεων που είχαν οι υψηλές θερμοκρασίες στα υπόγεια και εναέρια καλώδια, καθώς και των άμεσων επεμβάσεων που χρειάστηκαν, προκειμένου να μη διαταραχθεί η συνεχής ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τις πρώτες 45 ημέρες της θερινής περιόδου. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 01/06/2025 έως και 15/07/2025 αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από 2 ώρες το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν (53,85% στο εναέριο δίκτυο, 75,76% στο υπόγειο δίκτυο, 100% σε υποσταθμούς υψηλής και μεσαίας τάσης). Τέλος, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα και το σχέδιο κάλυψης επάρκειας εφοδιασμού του συστήματος ακόμη και υπό έκτακτες συνθήκες, με την παράλληλη αξιοποίηση των προληπτικών μέτρων που έχουν αναπτυχθεί από τους Διαχειριστές.

Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει μια σειρά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεμα μέτρα για την θωράκιση του ελληνικού συστήματος, συνυπολογίζοντας την «ανετοιμότητα» των γειτόνων στο βαθμό ακόμη που προκύψει ανάγκη αποκοπής από τους Βόρειους γείτονες προκειμένου να παραμείνουν αναμμένα τα φώτα στην χώρα.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι στο διασυνοριακό σκέλος και με δεδομένη την έλλειψη παραγωγικής ισχύος στα Βαλκάνια (γηρασμένος θερμικός στόλος και αποσύρσεις) ο βασικός φόβος αφορά στα σύνορα με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όπου μια ενδεχόμενη αποκοπή θα «μεταβιβάσει» όλη την πίεση της περιοχής προς τα κάτω και την Ελλάδα, γεγονός που θα έχει επίπτωση τόσο στην λειτουργία του δικτύου όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα πρότυπα του περσινού καλοκαιριού.

Σε αυτή τη βάση, ο ΑΔΜΗΕ, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος και της συνολικότερης κατάστασης σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, καταστρώνει όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να μπορέσει να αποσοβήσει κάθε κίνδυνο εμπλοκής που ενδέχεται να οδηγήσει σε blackout.

Αυτό αφορά από τον εξοπλισμό του συστήματος με πηνία και άλλες εφαρμογές που βοηθούν στην αποκατάσταση της τάσης και την ισορροπία αέργου ισχύος με ενεργό ισχύ στο σύστημα μεταφοράς μέχρι την υιοθέτηση συντηρητικής προσέγγισης για τα μερίδια ΑΠΕ στο ημερήσιο ενεργειακό μίγμα, διατηρώντας standby εφεδρείες που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για την λειτουργία του συστήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα