Ο καλός καιρός απέτρεψε το ηλεκτρικό μπλακάουτ τις ημέρες του Πάσχα

Ο καλός καιρός απέτρεψε το ηλεκτρικό μπλακάουτ τις ημέρες του Πάσχα
ΔΕΔΔΗΕ eurokinissi

Χωρίς σοβαρά προβλήματα και με ελάχιστες περικοπές ΑΠΕ «βγήκε» το τριήμερο για το ηλεκτρικό σύστημα που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ.

Ευνοϊκές αποδείχθηκαν για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος οι καιρικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από το Μεγάλο Σάββατο και μετά, με συνέπεια να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό οι κίνδυνοι για την ευστάθεια του συστήματος και, κατά συνέπεια, η ανάγκη παρεμβάσεων από τον ΑΔΜΗΕ.

Υπό αυτή την έννοια, η πιο δύσκολη ημέρα ήταν η Μεγάλη Παρασκευή, καθώς από το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός ήταν συννεφιασμένος στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, με συνέπεια να περιοριστεί η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Έτσι, η μειωμένη παραγωγή «συγχρονίστηκε» με τη «βουτιά» στη ζήτηση, που καταγράφηκε το τριήμερο που ακολούθησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ χρειάστηκε να προχωρήσει σε πολύ περιορισμένες περικοπές ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς και ο ΔΕΔΔΗΕ σε ακόμη λιγότερες περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στο δίκτυο.

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε παράλληλα σε περιορισμό της δυναμικότητας εισαγωγών στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας μας, από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Το «μπλόκο» ήταν στοχευμένο στις ώρες παραγωγής των φωτοβολταϊκών (από τις 10 το πρωί ως τις 17:00) ενώ αποφασίσθηκε προληπτικά, ώστε σε κάθε περίπτωση να είναι εγγυημένη η ευστάθεια. Εξάλλου, ο περιορισμός των διασυνδετικών δικαιωμάτων εισαγωγών «μεταφράζεται» σε περικοπή εισαγωγών μόνον αν εκείνες τις ημέρες και τα χρονικά διαστήματα σχεδιαζόταν όντως να μεταφερθούν εντός συνόρων ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές αγορές.

Όπως είναι φυσικό, η ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώθηκε το Πάσχα δεν αίρει σε καμία περίπτωση τους κινδύνους που έχει επισημάνει ο ΑΔΜΗΕ και οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να ανακύπτουν τις περιόδους όπου η μειωμένη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια συνδυάζεται με αυξημένη «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Κίνδυνοι που «ήρθαν για να μείνουν» τα επόμενα χρόνια (έως ότου εφαρμοσθεί μαζικά η αποθήκευση) και οι οποίοι αυξάνονται όσο λιγότερο σύμμαχος αποδειχθεί ο καιρός – όπως συνέβη στις 26 Μαρτίου, όταν το φορτίο στο σύστημα περιορίστηκε στα μόλις 500 Μεγαβάτ.

Σε αυτό το πλαίσιο, όταν χρειάζεται να αποσοβηθούν ανάλογα ενδεχόμενα προβλήματα, o ΑΔΜΗΕ επιστρατεύει προς ώρας οριζόντιες και αναλογικές περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, με βάση την ισχύ παραγωγής εκείνη τη στιγμή κάθε σταθμού ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ. Επίσης, σε πρώτη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναλάβει να συνδράμει σε επείγουσες περιπτώσεις, με περικοπές σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων περί τα 700-900 MW (με όρους ωστόσο εγκατεστημένης ισχύος και όχι ισχύος παραγωγής). Παράλληλα, ο Διαχειριστής του δικτύου διανομής πρόκειται να καταρτίσει ένα πλάνο για την ενίσχυση ανά 6μηνο των σταθμών που θα μπορεί να περικόπτει.

Δεύτερο αντίμετρο του ΑΔΜΗΕ είναι η παρέμβαση στο διασυνοριακό εμπόριο, ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο όποιος περιορισμός στις εισαγωγές προγραμματίζεται 2 ημέρες νωρίτερα, ώστε να προκαλείται η μικρότερη δυνατή διαταραχή στις αγορές από τις οποίες θα προέρχονταν οι εισαγωγές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα