Οι 13 πόλεις της Ελλάδας που θα φτάσει το φυσικό αέριο το 2024

Διαβάζεται σε 5'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο AP Photo

Το καλοκαίρι το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της Italgas για τα ελληνικά “assets” μετά την ενοποίηση των τριών Εταιρειών Διανομής.

Την διεύρυνση των καταναλωτών φυσικού αερίου με την ένταξη 13 νέων πόλεων στο δίκτυο διανομής μέσα στο 2024 σχεδιάζει η πρώην ΔΕΔΑ και νυν «ENAON Eda», όπως ονομάζεται πλέον ο ενιαίος διαχειριστής των δικτύων διανομής υπό την σκέπη του Ιταλικού ενεργειακού Ομίλου Italgas.

Οι 13 νέες πόλεις που θα προστεθούν στο «χάρτη» του δικτύου διανομής αερίου είναι οι εξής: τα Γρεβενά, η Λιβαδειά, τα Γιαννιτσά, η Βέροια, η Φλώρινα, η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, η Άμφισσα, η Αλεξάνδρεια, το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα, η Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Όπως αναφέρθηκε από την διοίκηση της εταιρείας κατά στην χθεσινή συνέντευξη τύπου σε Έλληνες και Ιταλούς δημοσιογράφους, η αρχή θα γίνει με την πόλη των Γρεβενών με το «commissioning» να προγραμματίζεται στον Μάρτιο για ακολουθήσουν η Φλώρινα και η Καστοριά.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να δουλεύει το πρότζεκτ «Πάτρα», στοχεύοντας σε 38.000 νέους πελάτες το 2024 στη πόλη. Στο κομμάτι της επέκτασης του δικτύου, τα σχέδια των Ιταλών για το 2024 προβλέπουν έργα για πάνω από 650 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και περίπου 50 χιλιόμετρα μέσης πίεσης, ενώ συγκεκριμένα για την Αττική, μιλάμε για 30 χιλιόμετρα νέου δικτύου κατά την φετινή χρονιά. Επιπρόσθετα, η ψηφιοποίηση του δικτύου με την ενσωμάτωση «έξυπνων μετρητών» και προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων για την κυβερνοασφάλεια καταλαμβάνουν κεντρική θέση στα άμεσα σχέδια της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Francesca Zanninotti, η εταιρεία αριθμεί σήμερα 50.000 έξυπνους μετρητές με την πρόθεση να προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών συμβατικών «ρολογιών» την διετία 2024-2025 με δεδομένο ότι από το 2025, θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα η εγκατάσταση του Nimbus, της τελευταίας γενιάς «H2 ready» έξυπνου μετρητή, με πολυάριθμες λειτουργίες, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τον Όμιλο.

Για την ψηφιοποίηση των δικτύων θα αξιοποιηθεί, σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο, μια πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Italgas για τον σκοπό αυτό και επιτρέπει τον εξ αποστάσεως έλεγχο των δικτύων. Στο κομμάτι των υποδομών να προσθέσουμε τα σχέδια της εταιρείας να ολοκληρώσει την αντικατάσταση των παλιών δικτύων μέχρι το 2026, όπου στην Αττική απομένουν, όπως αναφέρθηκε 55 περίπου χιλιόμετρα.

Στο κομμάτι της ασφάλειας αξιόλογα αποτελέσματα που διασφαλίζουν τους κατάλληλους όρους για την συνέχεια και την ενσωμάτωση συστημάτων κυβερνοασφάλειας αφορούν τα «πεπραγμένα» του 2023. Αναλυτικότερα, τον τελευταίο χρόνο, η χρήση της τεχνολογίας Picarro επέτρεψε την εποπτεία 9.100 χιλιομέτρων αγωγών όταν το σύνολο του ελληνικού δικτύου διανομής ανέρχεται σε 7.500 χιλιόμετρα. Στην πραγματικότητα, με την Picarro, ελέγχθηκε το 120% του δικτύου, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αυτό που απαιτείται από τους ελληνικούς κανονισμούς και ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η τεχνολογία Picarro επέτρεψε να προσδιοριστεί το επίπεδο απόδοσης του ελληνικού δικτύου, που ήδη προσεγγίζει τα πρότυπα του Ομίλου, με σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Να αναφέρουμε ότι η διοίκηση του Ομίλου εξήγγειλε την επικαιροποίηση του στρατηγικού πλάνου το ερχόμενο καλοκαίρι με την προσθήκη νέων επενδύσεων στο τομέα της διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τα σχέδια της εταιρείας στη λεπτομέρειά τους για το 2025. Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο Στρατηγικό Σχέδιο για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της Italgas προβλέπει επενδύσεις ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα το 2029.

Ξεχωριστή θέση στα σχέδια του ομίλου κατέχει το βιομεθάνιο, όπου σύμφωνα με την διοίκηση, υπάρχουν σχέδια να προχωρήσουν παρεμβάσεις στα δίκτυα κατά τα πρότυπα της ιταλικής εμπειρίας. Βέβαια, όπως αναφέρθηκε, βασική προϋπόθεση αποτελεί η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που, ως γνωστόν, βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα και αναμένεται να λυθεί με σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το επόμενο διάστημα. Δεν παρέλειψαν ωστόσο να σημειώσουν ότι χρειάζεται κινητροδότηση προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια αξιοποίησης του δικτύου φυσικού αερίου για την μεταφορά βιομεθανίου.

Ως προς τα τιμολόγια, η διοίκηση της Italgas επιβεβαίωσε την πρόθεση του Ομίλου να προχωρήσει σε ένα ενιαίο τιμολόγιο στα πλαίσια μεγαλύτερης απλοποίησης της διαδικασίας τιμολόγησης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, κατά τα πρότυπα του συστήματος στην Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις για τα τιμολόγια για φέτος έχουν ανακοινωθεί από την ΡΑΑΕΥ, ενώ το μέτρο του ενιαίου τιμολογίου προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι οι όποιες διαφορές στη τιμολόγηση από περιφέρεια σε περιφέρεια αναμένεται να είναι ανεπαίσθητες, προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση στην πρόσβαση στο σύστημα και ορθός επιμερισμός του κόστους στο σύνολο της βάσης των χρηστών.

Τέλος, ο κ. Gallo, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των τιμών φυσικού αερίου (θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα) και για την κατανάλωση, υπογραμμίζοντας ότι το φυσικό αέριο αποτελεί καύσιμο-γέφυρα, δίχως το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί η «πράσινη» μετάβαση, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το κόστος που συνεπάγεται ο μόνιμος εξοβελισμός του καυσίμου από το ενεργειακό μίγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα