Οικονομική στήριξη για 24 επενδύσεις στην παραγωγή “πράσινων” προϊόντων

Διαβάζεται σε 3'
Πράσινη ενέργεια
Πράσινη ενέργεια ISTOCK

Το πρόγραμμα Produc-E Green που ολοκληρώνεται στις 15 Μαρτίου αντλεί χρηματοδότηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Σήμα» για την εκπλήρωση του στόχου δημιουργίας εγχώριας αλυσίδας αξίας σε μία σειρά από κλάδους της ενεργειακής μετάβασης, δίνει το μέγεθος της συμμετοχής που καταγράφεται στο πρόγραμμα «Produc-E Green». Κι αυτό γιατί στο πρόγραμμα έχουν ήδη υποβληθεί 24 business plan, τα οποία διεκδικούν οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων σε κατηγορίες εξοπλισμού και τεχνολογιών που πρωταγωνιστούν στην «πράσινη» οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αιτήσεων εκπνέει την Παρασκευή, 15 Μαρτίου. Στο διάστημα που μεσολαβεί, αναμένεται να αυξηθούν τα επενδυτικά σχέδια προς ένταξη στο πρόγραμμα, με την υποβολή ή την οριστικοποίηση ακόμη περισσότερων αιτήσεων. Οι αξιολογήσεις των υποβεβλημένων επενδυτικών σχεδίων ξεκινούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για την ένταξή τους στη δράση.

Τα 24 επιχειρηματικά σχέδια, που προς ώρας είναι υποψήφια για στήριξη, δεσμεύουν πάνω από το 40% της δράσης. Αντικείμενό τους είναι η δημιουργία καινούριων παραγωγικών μονάδων, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενων βιομηχανιών, ή η αλλαγή παραγωγικού αντικειμένου από υφιστάμενες βιομηχανίες, με τη στροφή τους σε εντελώς νέα για εκείνες προϊόντα και εξοπλισμό.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 199,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Θέση» στα υποψήφια business plan έχουν επενδύσεις για την παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων, ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών κυψελών, εξοπλισμού ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών, καθώς και ηλεκτρικών καλωδίων. Την ίδια στιγμή, στήριξη διεκδικούν επιχειρηματικά σχέδια για την παραγωγή συστημάτων ψύξης – κλιματισμού, όπως αντλιών θερμότητας και εναλλακτών θερμότητας, με ανάκτηση πρώτων υλών από φωτοβολταϊκά πάνελ. Το ίδιο ισχύει και με υποψήφιες επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρογεννητριών και ηλεκτρικών μετασχηματιστών.

Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με το παραγωγικό αντικείμενο των επιλέξιμων επενδύσεων να διευρύνεται στην πορεία, ώστε να συμπεριλάβει σχεδόν όλους τους κλάδους που εμπλέκονται στην ενεργειακή μετάβαση. Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο προστέθηκε μεταξύ άλλων και η ναυπήγηση πλοίων και πλωτών κατασκευών μηδενικών εκπομπών ρύπων CO2, μέγιστου μήκους έως 41 μέτρα και δυναμικότητας έως 350 επιβατών και 15 αυτοκινήτων.

Τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται μέχρι το 70%, ενώ εξαρτώνται από τον τόπο (Περιφέρεια /Περιφερειακή Ενότητα) εγκατάστασης της επένδυσης, καθώς και από το μέγεθος της εταιρείας που αποτελεί δικαιούχο της δράσης. Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται η κατασκευή ή και αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων ή και επέκταση – εκσυγχρονισμού υφισταμένων, η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και η κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, η προμήθεια εξοπλισμού παραγωγής, για την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων, για την προμήθεια λογισμικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα