Ολοκληρώνεται η επεξεργασία των στοιχείων για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Διαβάζεται σε 3'
Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη (φωτογραφία αρχείου)
Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Η κοινοπραξία της ExxonMobil με την Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης τον Μάρτιο.

Τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα στοιχεία από τις λεγόμενες «σεισμικές» έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη. Τότε θα ενημερωθεί η κυβέρνηση από την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy και εφόσον οι ενδείξεις είναι ισχυρές, το σχήμα θα υποβάλει αίτημα για ερευνητική γεώτρηση.

Την τελική απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέχρι σήμερα επεξεργασία των δεδομένων ευνοεί το επόμενο βήμα από την κοινοπραξία, δηλαδή να κάνει ερευνητική γεώτρηση. Εφόσον αυτό πράγματι επαληθευτεί, η κοινοπραξία θα προβεί μέσα στην άνοιξη στο σχετικό αίτημα προς την κυβέρνηση.

Ένα και πλέον χρόνο μετά την ανακοίνωση από την ΕΔΕΥΕΠ του προγράμματος για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε έξι μπλοκς της χώρας (Κέρκυρα, Ιόνιο, Ιωάννινα, Κυπαρισσιακός, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης), η συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες ξανανοίγει και πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε τι ακριβώς κρύβουν τα χερσαία και θαλάσσια αυτά οικόπεδα, με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επόμενος γύρος παραχωρήσεων.

Σημειωτέον ότι τα μπλοκς της Κρήτης δεν βρίσκονται κοντά σε κανένα διεκδικούμενο σημείο από τη Λιβύη, η οποία πέρυσι τον Ιανουάριο είχε προβεί σε αιτιάσεις για τις σεισμικές έρευνες που διεξάγονταν νοτιοδυτικά του νησιού, για λογαριασμό της ExxonMobil – Helleniq Energy.

Όπως είχε απαντήσει, τότε, το ελληνικό ΥΠΕΞ, οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, έλαβαν χώρα σε περιοχές απόλυτης ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στο γεγονός ότι το Μάρτιο θα ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο ΓΓ Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Τέλης Αιβαλιώτης. «Οι σεισμικές έρευνες δείχνουν αν υπάρχει (σημαντικό κοίτασμα) και πόσο πιθανολογείς να υπάρχει. Εάν η πιθανολόγηση είναι πολύ ισχυρή, μετά προχωράς σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να δεις αν όντως αυτό που είδες υπάρχει και μετά είναι η εκμετάλλευση. Το Μάρτιο θα έχουμε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, με την απόφαση να ανήκει στην κυβέρνηση», είχε δηλώσει το Δεκέμβριο ο κ. Αϊβαλιώτης.

Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία, ανάλυση και ερμηνεία των συλλεχθέντων δεδομένων, αυτή κράτησε περίπου ένα χρόνο από τότε που ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, δηλαδή από το Φεβρουάριο του 2023.

Οι πέντε από τις επτά σεισμικές έρευνες που οργάνωσε  η ΕΔΕΥΕΠ είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022 και έγιναν από δύο ειδικά σκάφη. Είχαν προηγηθεί δύο στις αρχές του 2022. Συνολικά από τις επτά έρευνες συλλέχθηκαν γεωφυσικά δεδομένα σχεδόν 13.000 χλμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα