Παράταση στις προθεσμίες για τους μνηστήρες του ΔΕΣΦΑ

A part of the newly inaugurated Arab Gas Pipeline Project is seen near the Egyptian town of Taba, Sunday 27 July 2003, where Egyptian President Hosni Mubarak and Jordan's King Abdullah open the first phase of the pipeline that will eventually carry natural gas from Egypt to Jordan, Lebanon, Syria, Turkey and onto Europe. The first part of the pipeline which will provide Egyptian gas to Jordan was opened today with 16 km of the pipeline going under the Gulf of Aqaba to the port city of Aqaba, Jordan.  EPA PHOTO/EPA/STR
A part of the newly inaugurated Arab Gas Pipeline Project is seen near the Egyptian town of Taba, Sunday 27 July 2003, where Egyptian President Hosni Mubarak and Jordan's King Abdullah open the first phase of the pipeline that will eventually carry natural gas from Egypt to Jordan, Lebanon, Syria, Turkey and onto Europe. The first part of the pipeline which will provide Egyptian gas to Jordan was opened today with 16 km of the pipeline going under the Gulf of Aqaba to the port city of Aqaba, Jordan. EPA PHOTO/EPA/STR EPA

Παρά την ολιγοήμερη παράταση, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το 66% του Διαχειριστή Αερίου, από αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες είναι δεδομένο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε σήμερα κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ενδιαφερόμενος επενδυτής και σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ, την παράταση μέχρι τις 7 Αυγούστου 2017 της καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Σήμερα εξέπνεε η προθεσμία και ο νέος υποψήφιος επενδυτής ζήτησε την παράταση της διαδικασίας προκειμένου να μπορέσει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.

Με όλα τα ενδεχομένα ανοικτά, ακόμη και αυτό της παράτασης, εκπνέει σήμερα η επίσημη προθεσμία προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι για το ΔΕΣΦΑ να υποβάλουν στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Παρότι η πιθανότητα παράτασης είχε συνδεθεί τις προηγούμενες μέρες με μια αναγκαία πίστωση χρόνου προκειμένου στο μεταξύ η ΡΑΕ να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία καθορισμού των χρεώσεων αερίου για την επόμενη τετραετία, το ενδιαφέρον για το ΔΕΣΦΑ είναι υπαρκτό.

Ανθρωποι που γνωρίζουν τις εξελίξεις μιλούν για δύο "σίγουρες" υποψηφιότητες, δίχως να αποκλείουν και περισσότερες. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οι πληροφορίες μιλούν για :

Μια κοινοπραξία υπό τις Fluxys, και Gasunie, δηλαδή την βελγική και ολλανδική εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

Την ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύων SNAM, από κοινού πιθανώς με κάποιο fund, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική δύναμη του σχήματος. Η SNAM διαπραγματευτόταν στον προηγούμενο διαγωνισμό με τη Socar την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της προϋπόθεσης που είχε θέσει η DGcomp προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση στην αζερική εταιρεία.

Ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι Ισπανοί της ENAGAS. Στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ τρίμηνο του 2017, ο πρόεδρος της Enagás επεσήμανε ότι η εταιρεία παρακολουθεί με ενδιαφέρον την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, δίχως ωστόσο στη δεδομένη στιγμή να μπορεί να προκαταβάλει το ενδεχόμενο επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

SHARE:

24Media Network