Σε διεθνή διαιτησία προσφεύγει η ΔΕΠΑ για τις εκκρεμότητες με τη Ρωσική Gazprom

Διαβάζεται σε 4'
Αγωγός της Gazprom
Αγωγός της Gazprom AP Photo Michael Sohn

Η εταιρεία εισέρχεται δυναμικά στην ηλεκτροπαραγωγή, συμμετέχοντας στη νέα μονάδα συμπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στις ΑΠΕ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρεί ότι έχει βάσιμα επιχειρήματα ώστε να προσφύγει σε διαιτησία σε ότι αφορά τη συμβατική της σχέση με τη ρωσική Gazprom.

Όπως δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ξιφαράς στο Power & Gas Forum, “πρέπει να έχουμε μια ανταγωνιστική τιμή και αυτή τη στιγμή δεν είναι”.

Ο κ. Ξιφαράς υπενθύμισε ότι δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση το να πάει σε μια διαδικασία διαιτησίας, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη υπόθεση με τη Botas. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η διαιτησία.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου τον τελευταίο χρόνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι αυτές επανέρχονται σταδιακά στα ιστορικά τους επίπεδα, τα οποία αντανακλούν τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης, μετά την υπέρβαση του διπλού σοκ στις διεθνείς αγορές, αρχικά της πανδημίας και στη συνέχεια, του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται σε επίπεδα πολύ ανταγωνιστικά για την εποχή μας.

Σε ερώτηση για το πώς διαχειρίζεται η ΔΕΠΑ τον περιορισμό της ζήτησης του φυσικού αερίου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη διετία, ο κ. Ξιφαράς εξήγησε ότι «η μείωση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την απότομη αύξηση των τιμών, συνέπεια του πολέμου, δείχνει όμως ήδη σημάδια επιβράδυνσης – η πτώση στην εγχώρια κατανάλωση το 2023 περιορίστηκε στο 10,3%, το 2023, έναντι πάνω από 19% το 2022. Σε ορισμένους κλάδους, μάλιστα, όπως η βιομηχανία και η ηλεκτροπαραγωγή, είχαμε αύξηση της κατανάλωσης…

Ο λόγος για αυτή την επιβράδυνση είναι ότι, με την αποκλιμάκωση των τιμών, το φυσικό αέριο έγινε και πάλι ανταγωνιστικό, ιδίως για τη βιομηχανία και τους μεγάλους καταναλωτές, αλλά και για τους οδηγούς και τα νοικοκυριά, στις μεταφορές και την οικιακή θέρμανση αντίστοιχα».

Και πρόσθεσε ότι: «Η σημασία του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο δεν αμφισβητείται, θα συνεχίσει να έχει κρίσιμο ρόλο στην πορεία προς την απανθρακοποίηση των ενεργειακών μας συστημάτων, καθώς αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα καλύπτει επιπλέον, σημαντικό μέρος του κενού στην ηλεκτροπαραγωγή που δημιουργείται από την απολιγνιτοποίηση».

Ο κ. Ξιφαράς τόνισε επίσης τη διαρκή ενίσχυση της επιχειρησιακής εξωστρέφειας της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να έχει διπλασιάσει τις ποσότητες που εξάγει τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία, σημείωσε ο κ. Ξιαφαράς οποία είναι ήδη παρούσα στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Μολδαβίας. Παράλληλα, είναι εγγεγραμμένη και εμπορεύεται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου σε βασικά χρηματιστήρια της περιοχής, όπως το GME της Ιταλίας, το CEEGEX της Ουγγαρίας και το Balkan Gas Hub της Βουλγαρίας.

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΔΕΠΑ στην ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε εκτενώς και στη συμμετοχή του ομίλου σε μια σειρά από μεγάλα διεθνή έργα που θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και συμβάλλουν στη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπως ο αγωγός IGB που βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία, και το FSRU Αλεξανδρούπολης που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά αυτόν τον μήνα:

«Οι υποδομές αυτές, με τη βοήθεια και την επανεργοποίηση του αγωγού Trans Balkan Pipeline, θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του Κάθετου Διαδρόμου, μεταφέροντας το φυσικό αέριο από Νότο προς Βορρά με ωφελημένους το σύνολο της ευρύτερης περιοχής. Ενώ δεν έχουν ημερομηνία λήξης αφού θα μπορούν να υποδεχτούν και «ανανεώσιμα» καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο».

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ εισέρχεται δυναμικά στην ηλεκτροπαραγωγή, συμμετέχοντας στη νέα μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας που αναπτύσσεται στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, η οποία θα λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο (και, αργότερα, πράσινα καύσιμα) και μπορεί να υποκαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Όπως επίσης και στην πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία με ισχύ 174 MW, την οποία θα η εταιρεία θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο μακροχρόνιας συμφωνίας.

Επιπλέον, η εταιρεία εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια αγορά λιανικής ενέργειας, μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία το 2023 προσέφερε μεσοσταθμικά τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά και το ίδιο συνεχίζει και στη νέα χρονιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα