Συνεργασία ΤΕΡΝΑ – Κοπελούζου για μέγα αιολικό στην Κρήτη

Συνεργασία ΤΕΡΝΑ – Κοπελούζου για μέγα αιολικό στην Κρήτη

Σε ένα κοινό πρότζεκτ συγχωνεύονται τα δυο μεγάλα έργα για τα αιολικά των ομίλων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΕΛΙΚΑ (Όμιλος Κοπελούζου), προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ.

Μέχρι πρότινος, τα δυο έργα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα, με τη συνολική ισχύ του κάθε πρότζεκτ να ανέρχεται στα 1000MW, ενώ προβλέπονταν και διαφορετική διασύνδεση. Με τη συγχώνευση των έργων επιδιώκεται η χρηματοδότησή τους από το πακέτο Γιουνκέρ, κάτι που θα καταστήσει πιο ρεαλιστική την προοπτική υλοποίησής τους.

Η συνολική ισχύς των αιολικών, τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στους 4 νομούς της Κρήτης, θα ανέρχεται σε 950MW.

Το έργο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πύλη των Επενδυτικών Έργων, περιλαμβάνει επίσης ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο μήκος 320 km από την περιοχή της Κορακιάς, το οποίο θα καταλήγει στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης των Αχαρνών. Προβλέπεται, δε, και αμφίδρομη ροή στο καλώδιο.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου προσδιορίζεται ο Απρίλιος του 2019 και το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ.

Το έργο αποσκοπεί στη διασφάλιση της αδιάλειπτης τροφοδότησης της Κρήτης με τον απαιτούμενο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του, θα μειωθούν και τα κόστη της ΔΕΗ από την απόσυρση των πετρελαϊκών σταθμών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται ως εφεδρείες. Η απόσυρση των πετρελαϊκών μονάδων θα έχει συνακόλουθο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως προβλέπεται, η παραγόμενη από τα αιολικά ενέργεια θα υποκαταστήσει τη θερμική παραγωγή στην Κρήτη, κάτι που θα αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις ΥΚΩ.

Για την κατασκευή του έργου προβλέπεται ότι θα απασχοληθούν 1000 εργαζόμενοι, ενώ 300 επιπλέον θέσεις εργασίας προβλέπονται για τη φάση λειτουργίας του.

Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι το έργο, παρότι έχει λάβει άδεια παραγωγής είναι σε πολύ αρχικό στάδιο μελέτης και προφανώς δεν υπάρχουν ακόμα οι όροι που θα επιτρέψουν να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση υλοποίησής του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα