Τι σημαίνει η οδηγία της Κομισιόν για τέλος στις επιδοτήσεις ρεύματος

Τι σημαίνει η οδηγία της Κομισιόν για τέλος στις επιδοτήσεις ρεύματος
Λογαριασμός ρεύματος istock

Η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι τα όποια μέτρα δικαιολογούνται μόνον όταν αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Δεδομένη θεωρεί η Κομισιόν την περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στην ενεργειακή αγορά, ως συνέπεια της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου και με βάση αυτήν την υπόθεση κάνει συστάσεις προς τα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας, στο πλαίσιο της 6μηνιαίας έκθεσής της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα..

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα στήριξης που πέρασαν πέρυσι οι κυβερνήσεις ως “αντίδοτο” στην ενεργειακή κρίση, η Κομισιόν ζητά να τα απομακρύνουν ως τα τέλη του 2023. “Αν οι τιμές αυξηθούν εκ νέου και απαιτήσουν την εφαρμογή τους, τότε θα γίνουν στοχευμένα προς ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με δημοσιονομική ευθύνη και διατηρώντας τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας”, τονίζει σχετικά.

Ειδικά για τη χώρα μας, η Κομισιόν σημειώνει πως “το κόστος των έκτακτων μέτρων, ιδίως στον ηλεκτρισμό, συνεχίζει να καλύπτεται μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών. Το δημοσιονομικό τους βάρος υπολογίζεται σε 0,2% του ΑΕΠ για το 2023″.

Επίσης, τονίζεται ότι “τα περισσότερα μέτρα δεν είναι στοχευμένα προς ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ δεν προσφέρουν σήμα για μείωση της κατανάλωσης και εξοικονόμηση”.

“Τα εναπομείναντα έκτακτα ενεργειακά μέτρα πρέπει να αποσυρθούν, με πρώτα τα λιγότερο στοχευμένα, ενώ οι πόροι πρέπει να διοχετευθούν στην αντιμετώπιση του ελλείμματος”.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την ελληνική αγορά; Ότι το Σεπτέμβριο που λήγει η ισχύς των έκτακτων μέτρων (λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές ο κ. Σκρέκας παρέτεινε την ισχύ των μέτρων κατά τρείς μήνες), θα είναι πολύ δύσκολη η εκ νέου παράταση ισχύος τους.

Στη χώρα μας τα μέτρα είναι κατά κύριο λόγο τρία:

  • Η θέσπιση πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στην χονδρεμπορική αγορά.
  • Η αξιοποίηση των ποσών που προκύπτουν λόγω του πλαφόν, για τη χορήγηση επιδοτήσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις κατά σχεδόν οριζόντιο τρόπο. Όταν χρειάστηκαν επιπλέον ποσά δόθηκαν από τον προϋπολογισμό.
  • Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η αντικατάστασή της από την εκ των προτέρων ανακοίνωση τιμολογίων, κάθε 20 του μήνα, από τους προμηθευτές. Έτσι οι επιδοτήσεις καθορίζονταν κάθε μήνα κατά τέτοιο τρόπο ώστε τελικά ο καταναλωτής να πληρώνει την κιλοβατώρα στα επίπεδα των 15 με 16 λεπτά.

Εάν οι διεθνείς τιμές αερίου παραμείνουν χαμηλά, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, τότε και η χονδρική ρεύματος θα είναι σε «λογικά» επίπεδα και συνεπώς ακόμα και η πλήρης κατάργηση των επιδοτήσεων δεν θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα δύσκολα θα αρχίσουν εάν έχουμε εκ νέου αύξηση των ενεργειακών τιμών, οπότε οι καταναλωτές, με εξαίρεση τους ευάλωτους, θα μείνουν χωρίς δίχτυ προστασίας.

Ενεργειακό μείγμα

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η ευρωπαϊκή έκθεση παρατηρεί ότι το σχέδιο REPower EU εντάχθηκε γρήγορα στο ελληνικό ταμείο ώστε να στηριχθούν πρόσθετες πράσινες επενδύσεις.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, γίνεται λόγος για τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα. Για το λόγο αυτό προτείνεται η επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, η ολοκλήρωση των ρυθμιστικών πλαισίων για το υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και ένα πλαίσιο για το βιομεθάνιο. Παράλληλα, συστήνεται η εφαρμογή της νέας απλοποιημένης αδειοδοτικής διαδικασίας στις ΑΠΕ, όπως και η έμφαση στην αυτοκατανάλωση και τις ενεργειακές κοινότητες ώστε να διευρυνθεί η λαϊκή αποδοχή των ΑΠΕ.

Τέλος, η Κομισιόν ζητά δημοπρασίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και επιτάχυνση της εφαρμογής των έξυπνων μετρητών που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα