Το μακρύτερο υποβρύχιο καλώδιο είναι ελληνικό και θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Κρήτη

Το μακρύτερο υποβρύχιο καλώδιο είναι ελληνικό και θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Κρήτη
Φωτογραφία αρχείου AP

Η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια και η θυγατρική της Fulgor κατασκεύασαν το μεγαλύτερο διεθνώς καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους 135 χλμ, που θα ποντιστεί από τον ΑΔΜΗΕ στα βαθιά νερά Πελοποννήσου - Κρήτης.

Ξεκινά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την ακριβή ημερομηνία να σχετίζεται και με τις καιρικές συνθήκες, η πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση ΠελοποννήσουΚρήτης από τον ΑΔΜΗΕ, μήκους 135 χιλιομέτρων.

Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα παρουσιάζει σειρά τεχνολογικών καινοτομιών. Καταρχάς, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως. Ακόμη μια καινοτομία συνιστά το γεγονός ότι η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. Επιπλέον, προκειμένου να γίνει δυνατή η υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες για τη βελτίωση του σχεδιασμού καλωδίων (καλώδια ελαφρύτερα και ισχυρότερα) και πόντισης καλωδίων (μεγαλύτερα σκάφη και βελτιωμένες τεχνικές).

Μόλις δοθεί ρεύμα τον Δεκέμβριο του 2020, η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η πόντιση του διπλού υποβρύχιου καλωδίου θα ξεκινήσει από τα Χανιά, παράλληλα, από τις δύο ανάδοχες εταιρείες, Fulgor-Ελληνικά Καλώδια και Prysmian. Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2020.

Τα υποβρύχια καλώδια κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα συνεχόμενα μήκη, από τα μακρύτερα υποβρύχια καλώδια σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα χερσαία καλώδια κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα.

Η Ελληνικά Καλώδια αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη. Κατασκευάζει καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις, καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι.Διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της θυγατρικής της Fulgor, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα, συνεχόμενα μήκη των μακρύτερων υποβρύχιων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσφατα η Ελληνικά Καλώδια υλοποίησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 180 εκ. ευρώ για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο της Fulgor. Ηλέκτριση για Νάξο και Σύρο Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της τρίτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η πόντιση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου Σύρου-Λαυρίου, μήκους 107 χλμ. με τάση τα 150 kV.

Επόμενο βήμα είναι να ηλεκτριστεί, κάτι που αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, αφού πρώτα προηγηθεί μια 24ωρη δοκιμή υψηλής τάσης χωρίς φορτίο. Στην πράξη με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται και η τρίτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια εφοδιασμού τους, την μείωση της επιβάρυνσης λόγω ΥΚΩ των καταναλωτών και την αξιοποίηση του δυναμικού των νησιών σε ΑΠΕ. Με την συγκεκριμένη διασύνδεση, η μεταφορική ικανότητα της Σύρου διπλασιάζεται, ενώ η τροφοδοσία του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια αποκτά μια ισχυρή θωράκιση μέσω backup γραμμής, απέναντι στο ενδεχόμενο βλάβης.

Στις αρχές Οκτωβρίου ηλεκτρίζεται επίσης και το καλώδιο της Νάξου. Είχε προηγηθεί προ αρκετών μηνών η δοκιμαστική ηλέκτριση των καλωδιακών συνδέσεων που υπάγονται στη β’ φάση του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ο λόγος για τα υποβρύχια καλώδια που ενώνουν την Πάρο με τη Νάξο και τη Νάξο με τη Μύκονο, η πόντιση των οποίων είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και απέμενε ως μόνη εκκρεμότητα η αποπεράτωση της κατασκευής του υποσταθμού της Νάξου. Πλέον τα πάντα είναι έτοιμα προκειμένου σε περίπου ένα μήνα από σήμερα να ηλεκτριστεί και το συγκεκριμένο καλώδιο.

Συνολικά το όφελος για τους καταναλωτές ρεύματος από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζονται τα οφέλη για το περιβάλλον από την παύση λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και από την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα