Τσάφος: Επιφυλακή για θερμό ενεργειακό καλοκαίρι σε Ελλάδα και Ευρώπη
Διαβάζεται σε 3'
Τις τελευταίες εβδομάδες η Κομισιόν ζήτησε στοιχεία για τα προγράμματα συντηρήσεων και τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών.
- 25 Ιουνίου 2025 06:41
Το υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις και βρίσκεται σε επιφυλακή, τόνισε ο υφυπουργός, Νίκος Τσάφος, μιλώντας χθες στο Hydrogen & Green Gases Forum που οργάνωσε το energypress.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκυρία σήμερα στην αγορά πετρελαίου είναι θετική σε παραγωγή και ζήτηση, καθώς υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα της τάξης των 5,5 εκατ. βαρελιών.
Αντιθέτως, στο αέριο οι τιμές είναι κοντά στα 40 ευρώ/MWh και αυτό προκαλεί περισσότερη ανησυχία. Ο κ. Τσάφος επισήμανε ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας των καταναλωτών εφόσον χρειαστεί. Πάντως, η χονδρική τον Ιούνιο βρίσκεται στα 84 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε είναι πρώιμη η όλη συζήτηση για επιδοτήσεις.
Μιλώντας για τις ευρύτερες εξελίξεις και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΑ Ευρώπη στις τιμές χονδρικής, ο κ. Τσάφος σχολίασε ότι πέρυσι η Ευρώπη αντέδρασε αργά στα όσα συνέβησαν.
“Πλέον μπαίνουμε σε ένα καλοκαίρι με διαφορετική προσέγγιση. Τις τελευταίες εβδομάδες η Κομισιόν ζήτησε στοιχεία για τα προγράμματα συντηρήσεων και τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών, άρα είναι καλύτερη η συνεννόηση. Δεν περιμένουμε να ενεργοποιηθεί η task force, αλλά υπάρχει ήδη δραστηριότητα και συντονισμός”, υπογράμμισε.
Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ έχει θέσει και το θέμα του αλγόριθμου βάσει του οποίου λειτουργεί η αγορά ρεύματος: “Έχουμε κάνει ανάλυση που δείχνει ότι υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις από το ιδανικό μοντέλο. Θέλουμε να βάλουμε το θέμα στο ευρωπαϊκό τραπέζι, είναι τεχνικό ζήτημα και πρέπει να φέρουμε στοιχεία. Παράλληλα, συνεχίζουμε να πιέζουμε για το πολιτικό μομέντουμ υπέρ της ενιαίας αγοράς”, ανέφερε ο κ. Τσάφος.
Περνώντας στα ζητήματα που απασχολούν την αγορά των ΑΠΕ, ο υφυπουργός σχολίασε ότι “έχουμε βάλει πάρα πολλά φωτοβολταϊκά στο σύστημα και βλέπουμε τις συνέπειες με περικοπές και μηδενικές τιμές”.
Τα μοντέλα δείχνουν ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, προκύπτουν τιμές ή πολύ ψηλές ή πολύ χαμηλές, άρα πρόκειται για μια δυσλειτουργία. Ο κ. Τσάφος το αντιμετωπίζει ως θέμα οικονομικό που άπτεται της προσφοράς και ζήτησης.
Τέλος, ο υφυπουργός μίλησε και για το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, καθώς βρίσκεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη συγκεκριμένη αγορά.
Όπως ανέφερε σχετικά, “το βιομεθάνιο έχει ξεκάθαρο ρόλο, ιδίως στην ικανότητά του να μπαίνει στα δίκτυα και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε.
Από την άλλη, το υδρογόνο είναι διαφορετικό. Θεωρώ ότι ξεκινήσαμε στην Ευρώπη με υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω ως χώρα, αλλά πρέπει να βρούμε διακριτά έργα με εσωτερική λογική.
Το δεύτερο σκέλος είναι η διεθνής διάσταση. Υπήρχε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για εισαγωγή υδρογόνου σε χώρες όπως η Γερμανία. Άποψή μας είναι ότι αν υπάρχει η αγορά, θέλουμε να είμαστε προμηθευτής. Γνώμονας είναι το κόστος και όφελος από την κάθε επένδυση. Σήμερα βασικό ερώτημα είναι ότι έχουμε πολλές τεχνολογίες μπροστά μας και πρέπει να διαλέξουμε το βέλτιστο χαρτοφυλάκιο λύσεων”, κατέληξε.