“Βροχή” τα αιτήματα από αγρότες για να βάλουν φωτοβολταϊκά στο χωράφι

Διαβάζεται σε 3'
Φωτοβολταϊκά συστήματα
Φωτοβολταϊκά συστήματα ISTOCK

Προβλέπεται ενίσχυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50 Κιλοβάτ από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις.

Πολύ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι αγρότες, με «πρωταθλητές» μάλιστα εκείνους του Θεσσαλικού κάμπου, για να αξιοποιήσουν την επιδότηση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», και να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα που τους επιτρέπουν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, κυρίως για το πότισμα, και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 9 Απριλίου που άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος, έχουν υποβληθεί πάνω από 3.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους. Μάλιστα, μέσα στην πρώτη εβδομάδα «ενεργοποίησης» της πλατφόρμας, οι διεκδικούμενες επιχορηγήσεις είχαν ξεπεράσει τον προϋπολογισμό της δράσης, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 15 Μαΐου και στη συνέχεια, η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού. Στην πρώτη ομάδα προτεραιότητας θα περιληφθούν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW, ενώ στη δεύτερη για ηλιακά συστήματα πάνω από 10,8kW και έως 50kW.

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους. Επίσης, στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» εξαγγέλθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και μέσα σε μόλις δυο μήνες από την εξαγγελία, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, δρομολόγησε τις σχετικές διαδικασίες.

Προβλέπεται η ενίσχυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μετρητή.

Παρατάσεις

Εν τω μεταξύ, δυνατότητες παράτασης της χρονικής προθεσμίας των τιμών αναφοράς έργων ΑΠΕ, οι οποίες είτε είναι διοικητικά οριζόμενες είτε έχουν κατακυρωθεί μέσω διαγωνισμών, προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που συζητείται ήδη στις επιτροπές της Βουλής.

Η ρύθμιση, η οποία δεν υπήρχε στο κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπει ότι και στις δύο περιπτώσεις, για να κάνουν χρήση της παράτασης, οι παραγωγοί θα πρέπει να αποδεχθούν μείωση της ταρίφας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα