Η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης R&D – Η περίπτωση της Sunlight

Η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης R&D – Η περίπτωση της Sunlight

Μαγνήτης για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη γίνεται η Ελλάδα, καθώς διεθνείς αλλά και εγχώριες εταιρείες δημιουργούν κέντρα καινοτομίας και R&D στη χώρα μας.

Απόδειξη των παραπάνω είναι το γεγονός ότι πέρυσι η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη επίδοση της τα τελευταία χρόνια σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

Και, μολονότι η χώρα μας έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει μέχρι να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα δεδομένα του 2019 αντιπροσωπεύουν την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, τόσο ως απόλυτο νούμερο όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα κορυφαίων εταιρειών που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη στη χώρα μας είναι η Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόσο η Deloitte όσο και η Cisco έχουν κάνει αντίστοιχες επενδύσεις στην πόλη. Αντίστοιχα, στα Ιωάννινα, Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας λειτουργούν η γερμανική εταιρεία Ρersonal & Informatik AG (P&I), όπως επίσης και η TeamViewer. Επιπλέον, τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας μέσω της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας Vodafone Innovus, ανακοίνωσε πρόσφατα η Vodafone.

Επένδυση 105 εκατ. ευρώ από τη Sunlight

Τη μεγαλύτερη όμως επένδυση στον κλάδο από ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε η Sunlight, εταιρεία του ομίλου Olympia, συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού. Συγκεκριμένα, η εταιρεία επενδύει 105 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον αντίστοιχο κέντρο που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη. Πρόκειται για τρανή απόδειξη ότι οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν στον τομέα σε σχέση με τις ξένες πολυεθνικές. Μάλιστα, τα 50 εκατ. από τη συνολική επένδυση χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, γεγονός που πιστοποιεί και το διεθνές ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Το εν λόγω ερευνητικό κέντρο που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα εστιάσει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο φιλικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, θα δώσει έμφαση στις εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), στις μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, στις μπαταρίες για την ναυτιλία και τα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η Sunlight θα επενδύσει στη χώρα μας με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης.

Μάλιστα, το ερευνητικό αυτό κέντρο αποτελεί προπομπό για την επένδυση, άνω των 200 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Sunlight για την παραγωγή μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στην ελληνική εταιρεία σε μια αγορά που θα φτάσει τα 250 δισ. ευρώ το 2025.

Ανάμεσα στις θετικές συνέπειες του έργου συγκαταλέγεται η δημιουργία έως 1500 έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια, που θα περιλαμβάνουν επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου γνώσεων και εξειδίκευσης. Παράλληλα, προβλέπεται η συνεργασία με ΑΕΙ και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.

«Εμείς στον Όμιλο Olympia εμπιστευόμαστε το ταλέντο και την κατάρτιση των Ελλήνων επιστημόνων και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιστήμονές μας μπορούν να γίνουν το ‘κλειδί’ για την εθνική μας δυναμική» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia προσθέτοντας πως «φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε παραγωγικό υπόδειγμα το οποίο θα εμπνεύσει και θα παροτρύνει τους επιστήμονες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στην ανάδειξή της ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης».

Αντίστοιχα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight κ. Λάμπρος Μπίσαλας τόνισε πως «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, κεφαλαιοποιώντας 12 χρόνια εμπειρίας στις τεχνολογίες λιθίου, η SUNLIGHT έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στο πρόγραμμα Important Project of Common European Interest που αποτελεί μέρος των συνολικών δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των μπαταριών. Η παρουσία της χώρας μας και η εκπροσώπηση της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της επένδυσης της SUNLIGHT, σε μια περίοδο ανακοπής της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα λόγω της πανδημίας, συνιστά επιτυχία και θέτει τις βάσεις για την ένταξη της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα