ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ειδήσεις, νέα και ανακαλύψεις σχετικά με επιστημονικά θέματα.

Αντισυλληπτικά χάπια

Έρχεται το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που θα λαμβάνεται μόνο μία φορά το μήνα

Το πρώτο μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα. Μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην αποτροπή ανεπιθύμητων κυήσεων που προέκυπταν από παραλήψεις των ημερησίων χαπιών.

Ο πρώτος τεράστιος εξωπλανήτης γύρω από ένα άστρο "λευκό νάνο"

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης γύρω από άστρο "Λευκός Νάνος"

Ο εξωπλανήτης εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Διαθέτει μάλιστα μια ουρά σαν κομήτη, καθώς σταδιακά εξαερώνεται υπό την επίδραση του καυτού άστρου του.

Κουνούπια

Κουνούπι: Μια ανθρώπινη ιστορία του πιο φονικού θηρευτή μας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πέθαιναν κατά χιλιάδες εξαιτίας των κουνουπιών - Συχνά οι νεκροί από τα κουνούπια ήταν πολύ πιο αποφασιστικής σημασίας από ό,τι οι νεκροί στα πεδία των μαχών.

Καλλιτεχνική απεικόνιση μαύρης τρύπας

Αστρονομία: Μπορεί να υπάρχουν πλανήτες γύρω και από μαύρες τρύπες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πλανήτες μπορεί να σχηματισθούν και σε πιο ακραία περιβάλλοντα, όπως είναι οι μαύρες τρύπες. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι με τη μελέτη τους ανοίγει ένας νέος δρόμος για την αστρονομία.

Επιστήμονες άκουσαν για πρώτη φορά την καρδιά μιας γαλάζιας φάλαινας

Επιστήμονες άκουσαν για πρώτη φορά την καρδιά μιας γαλάζιας φάλαινας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η βασική διαπίστωση είναι ότι η τεράστια καρδιά του θαλάσσιου θηλαστικού δουλεύει απρόσμενα αργά -σχεδόν στο όριο των φυσικών δυνατοτήτων της - όταν η φάλαινα βουτάει μέσα στο νερό και τρώει.

Χειρουργείο

Νεκροφάνεια: Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους για να σωθεί η ζωή τους

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η τεχνική που δοκιμάστηκε περιλαμβάνει την ταχεία ψύξη του ασθενούς στους 10-15 βαθμούς Κελσίου. Όλο το αίμα αντικαταστάθηκε με παγωμένο αλατούχο διάλυμα και η εγκεφαλική δραστηριότητα σταμάτησε σχεδόν τελείως. Άγνωστα, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα.

Εξωγήινα σάκχαρα βασικά για τη ζωή ανιχνεύθηκαν σε μετερωρίτες

Εξωγήινα σάκχαρα βασικά για τη ζωή ανιχνεύθηκαν σε μετερωρίτες

Η ανακάλυψη ενισχύει την άποψη ορισμένων επιστημόνων ότι ο βομβαρδισμός κάποτε του πλανήτη μας από αστεροειδείς -τα μητρικά σώματα των μετεωριτών- υπήρξε η πηγή των θεμελιωδών λίθων της ζωής.

Ηλικιωμένη γυναίκα

Έξι στους δέκα ανθρώπους έχουν κατάθλιψη τον τελευταίο μήνα της ζωής τους

ΥΓΕΙΑ

Ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης εμφανίζουν σταδιακή αύξηση από τον δωδέκατο έως τον τέταρτο μήνα πριν από τον θάνατο και μετά απότομη κλιμάκωση κατά το τελευταίο τετράμηνο.

Μικρή αλλά όχι μηδαμινή η πιθανότητα εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους από φυσική καταστροφή

Μικρή αλλά όχι μηδαμινή η πιθανότητα εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους από φυσική καταστροφή

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα αποκαλύπτει ότι η πιθανότητα να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μέσα στο 2020, σχεδόν σίγουρα δεν είναι μεγαλύτερη από μία στις 14.000, ενώ πιθανώς είναι μικρότερη και από μία στις 87.000.

Άστρο-πύραυλος εκσφενδονίστηκε και ταξιδεύει με ταχύτητα ρεκόρ

Άστρο-πύραυλος εκσφενδονίστηκε και ταξιδεύει με ταχύτητα ρεκόρ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το άστρο κινείται πλέον τόσο γρήγορα, που αναμένεται να έχει βγει από τον γαλαξία μας σε περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, χωρίς ποτέ πια να επιστρέψει, ταξιδεύοντας στη συνέχεια για πάντα στο αχανές κενό του διαγαλαξιακού χώρου.

"Άροκοθ": Το πιο μακρινό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα που έχει ποτέ φθάσει διαστημικό σκάφος

"Άροκοθ": Το πιο μακρινό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα που έχει ποτέ φθάσει διαστημικό σκάφος

Το σώμα Άροκοθ, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα, είναι από τους χιλιάδες μικρούς παγωμένους κόσμους στη Ζώνη Κάιπερ. Είχε ανακαλυφθεί το 2014 με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Γυναίκα που τρώει στην παραλία

Υγεία: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες στην επιλογή φαγητού και επαγγέλματος

Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες πιο αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα από αυτές που δεν το κάνουν.

Γη

Η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο - "Ανακαλύπτει" ξανά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Ο τεχνητός «Κοπέρνικος» έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο πλανήτης μας και ο Άρης κινούνται πέριξ του Ήλιου, μελετώντας πώς φαίνονται από τη Γη οι κινήσεις του άστρου μας και του γειτονικού πλανήτη.

Ρώμη, Ιταλία

Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν πράγματι στη Ρώμη

Άνθρωποι από όλον τον αρχαίο κόσμο, πολλοί από αυτούς μετανάστες, συνωστίζονταν στους δρόμους της Ρώμης πριν 2.000 χρόνια . Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από την Ανατολή.

Διάβαση Ερμή μπροστά από τον Ήλιο

Δευτέρα 11 Νοέμβρη: Μία σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο - Ορατή και από την Ελλάδα

Ο Ερμής θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032. Η έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας θα γίνει στις 14:35.

Το χρυσό μετάλλιο απέσπασε η ερευνητική ομάδα "iGEM Thessaly" στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

Το χρυσό μετάλλιο απέσπασε η ερευνητική ομάδα "iGEM Thessaly" στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, ανάμεσα σε 375 ομάδες με το ερευνητικό της έργο "ODYSSEE" το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης.

Ιλαρά

Έρευνα: Η ιλαρά "διαγράφει" μέρος της μνήμης του ανοσοποιητικού

Τα ευρήματα εξηγούν γιατί τα παιδιά εμφανίζουν άλλες λοιμώξεις μετά την ιλαρά και τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών. Μετά την ιλαρά, τα αντισώματα των παιδιών μειώνονταν από 11 έως 73%.