ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ειδήσεις, νέα και ανακαλύψεις σχετικά με επιστημονικά θέματα.

Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός Δημήτρης Αυγερινός

ΗΠΑ: Πρωτοποριακή διπλή καρδιοχειρουργική επέμβαση από Έλληνα γιατρό

Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός Δημήτρης Αυγερινός και η ομάδα του επινόησαν ένα καινοτόμο σχέδιο για μια διπλή σταδιακή χειρουργική επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Η αποστολή DART

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για το πρώτο τεστ του αμυντικού συστήματος της Γης

Η αποστολή DART της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και θα δείξει αν έχουμε την τεχνολογία να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Επιστήμονες δημιούργησαν προτομή από DNA κοριτσιού 70.000 ετών

Επιστήμονες δημιούργησαν προτομή από DNA κοριτσιού 70.000 ετών

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το κρανίο και την προτομή ενός προϊστορικού κοριτσιού, κατάφεραν να δημιουργήσουν Ισραηλινοί επιστήμονες, με βάση στα οστά μιας δεκατριάχρονης που είχε πεθάνει πριν από 70.000 χρόνια και τα οποία είχαν βρεθεί το 2008 σε σπήλαιο.

Η σκόνη αστεροειδούς που οδήγησε σε παγετώνες και πώς θα μπορούσαμε να "ψύξουμε" τη Γη

Η σκόνη αστεροειδούς που οδήγησε σε παγετώνες και πώς θα μπορούσαμε να "ψύξουμε" τη Γη

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την συντριβή ενός τεράστιου αστεροειδούς στο ηλιακό μας σύστημα, ενδεχομένως να βοηθήσει τους επιστήμονες να προκαλέσουν ψύξη της Γης σε περίπτωση μείζονος καταστροφής του κλίματος.

Έμβρυο σε υπερηχογράφημα

Έρευνα: Σωματίδια ρύπων του αέρα φθάνουν μέχρι τον πλακούντα του εμβρύου

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής της εγκύου, πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρούς μωρού.

Μεγαλύτερο άστρο νετρονίων

Νέα ανακάλυψη: Το βαρύτερο και πυκνότερο άστρο νετρονίων έχει μέγεθος πόλης

Ανακαλύφθηκε το βαρύτερο και πυκνότερο άστρο νετρονίων (πάλσαρ) μέχρι σήμερα, που έχει "στριμώξει" υπερδιπλάσια μάζα από τον Ήλιο μέσα σε μια σφαίρα με μέγεθος όσο μια πόλη.

Γυναίκα με νόσο Πάρκινσον

Φάρμακο για την υπερπλασία του προστάτη φέρεται να "φρενάρει" τη νόσο Πάρκινσον

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ουσία, που χαλαρώνει τους μυς της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, διευκολύνοντας την ούρηση, φαίνεται να έχει και άλλη θεραπευτική δράση, στα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά λόγω του Πάρκινσον.

Ασυνήθιστη δραστηριότητα από την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας: Καταβροχθίζει ό,τι βρίσκει δίπλα της

Ασυνήθιστη δραστηριότητα από την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας: Καταβροχθίζει ό,τι βρίσκει δίπλα της

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί η μαύρη τρύπα, που αποκαλείται "Τοξότης", έχει ενεργοποιηθεί τόσο πολύ και έχει μεγαλώσει τα «γεύματα» μεσοαστρικών νεφών και σκόνης που περιφέρονται γύρω της

Ερευνητές δημιούργησαν το πιο μαύρο υλικό που έχει υπάρξει ποτέ

Ερευνητές δημιούργησαν το πιο μαύρο υλικό που έχει υπάρξει ποτέ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το υλικό αποτελείται από μικροσκοπικούς νανοσωλήνες άνθρακα κάθετα ευθυγραμμισμένους πάνω σε ένα υπόστρωμα αλουμινίου - Κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του νέου υλικού, οι επιστήμονες κάλυψαν με αυτό το υλικό, σαν μανδύα, ένα φυσικό διαμάντι 16,8 καρατίων, κάνοντας το να «εξαφανιστεί».

Νεκροτομείο

Μακάβρια ανακάλυψη: Τα πτώματα κινούνται περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον θάνατο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς μπορεί να εξηγηθεί η κίνηση των σορών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη αυτή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις αστυνομικές έρευνες για την εξιχνίαση εγκλημάτων.

Άγγελος Τσιάρας: Θέλω απάντηση στο αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες

Άγγελος Τσιάρας: Θέλω απάντηση στο αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες

Ο Έλληνας αστροφυσικός μιλά στο News 24/7 για την ανακάλυψη νερού στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, στην οποία προχώρησε η ομάδα του. Ποια η εμπλοκή του στη διαστημική αποστολή "Ariel" που θα εκτοξευτεί το 2028 και ποια ταινία που διαδραματίζεται στο διάστημα θεωρεί πιο "ορθή" επιστημονικά.

3D απεικόνιση εξωπλανητών σε εικόνα της NASA

Τι δηλώνει ο Έλληνας αστρονόμος που βρήκε νερό σε "κατοικήσιμο" εξωπλανήτη

Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που εντοπίστηκε νερό σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης. Τι δηλώνει ο Άγγελος Τσιάρας, Έλληνας αστρονόμος στη Βρετανία.

Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο εξωπλανήτη

Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο εξωπλανήτη

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που εντοπίστηκε νερό σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης. Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες με επικεφαλής έναν Έλληνα αστρονόμο, τον Άγγελο Τσιάρα

Συνετρίβη η άκατος προσελήνωσης Vikram της Ινδίας

Σελήνη: Συνετρίβη η άκατος προσελήνωσης Vikram της Ινδίας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ινδία έχασε επαφή με την άκατο προσελήνωσης Vikram του σκάφους Chandrayaan-2, η οποία μάλλον συνετρίβη στη Σελήνη - Η Ινδία θέλει να γίνει η τέταρτη χώρα που θα έκανε επιτυχή προσελήνωση, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα.

Εξετάσεις στο κεφάλι ασθενή (φωτογραφία αρχείου)

Ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ακόμη και μετά από δεκαετίες

Τα περισσότερα θύματα σοβαρού τραυματισμού είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα της τοξικής πρωτεΐνης του, η οποία αποτελεί δείκτη νευροεκφύλισης και πρόδρομο γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας.

Το κοινό "μόντεμ" της γλώσσας

Έρευνα: Τι κοινό έχουν όλες οι γλώσσες του πλανήτη

Ο ρυθμός μετάδοσης πληροφοριών φαίνεται πως είναι σχεδόν ίδιος για όλες τις γλώσσες της Γης, ανεξάρτητα από την προέλευση και τη δομή τους: 39 bits ανά δευτερόλεπτο, περίπου διπλάσιος από τον κώδικα Μορς.

Σελήνη

Ένα παράξενο γυαλιστερό ζελέ βρέθηκε στη "σκοτεινή" πλευρά της Σελήνης

Το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 βρήκε ένα παράξενο γυαλιστερό ζελέ στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού και η ινδική άκατος Vikram του σκάφους Chandrayaan-2 ετοιμάζεται να "πατήσει" στον Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Δίας και δορυφόρος

Πέντε μικρά φεγγάρια του Δία απέκτησαν αρχαιοελληνικά ονόματα

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος έχει 79 γνωστά φεγγάρια και 12 από αυτά είχαν ανακαλυφθεί το 2018. Τώρα πλέον τα πέντε από τα 12 απέκτησαν επίσημα ονόματα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ).

Φιόντορ, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που ταξιδεύει στο διάστημα

Ρωσία: Το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ έφτασε με επιτυχία στο Διαστημικό Σταθμό

Το ρομπότ Φιόντορ απολογήθηκε για την καθυστέρηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, γράφοντας: «Με συγχωρείτε για την καθυστέρηση. Έπεσα σε κίνηση. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω το έργο»!

Πρόβατα (ΦΩΤΟ Αρχείου)

Εδιμβούργο: Μεταλλαγμένα πρόβατα κατά της νόσου Μπάτεν

ΥΓΕΙΑ

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ηθικά διλήμματα σε αυτό το πρότζεκτ δεδομένου ότι περιλαμβάνει ζώα προγραμματισμένα να πεθάνουν, ωστόσο ο απώτερος στόχος είναι η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Χειρουργοί (φωτογραφία αρχείου)

Εφικτή η μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο την επόμενη τριετία

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι η καρδιακή λειτουργία χοίρων, στους οποίους χορηγήθηκε microRNA-199 μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποκαταστάθηκε σχεδόν πλήρως. Πρώτα θα δοκιμάσουν μεταμόσχευση νεφρών και, έπειτα, σε καρδιάς.

Ο επικεφαλής των εταιρειών SpaceX και Tesla Έλον Μασκ

Έλον Μασκ: "Βομβαρδίστε με πυρηνικά τον Άρη" για να γίνει κατοικήσιμος

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σε μία ακόμη ανατρεπτική πρόταση προχώρησε ο αμφιλεγόμενος και εκκεντρικός μεγιστάνας, ζητώντας να βομβαρδιστεί με πυρηνικά ο "κόκκινος πλανήτης" προκειμένου έτσι να καταστεί πιο φιλόξενος για τον άνθρωπο.

Χημεία

Πρωτοποριακό: Δημιουργήθηκε ο πρώτος δακτύλιος καθαρού άνθρακα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η δημιουργία δακτυλίων άνθρακα, όπου το κάθε άτομο συνδέεται μόνο με δύο «γείτονες» του, είχε αποδειχθεί αδύνατη έως τώρα. Οι επιστήμονες θα μελετήσουν πλέον τις βασικές ιδιότητες του νέου μορίου, από το οποίο μπορούν μέχρι στιγμής να συνθέσουν μόνο ένα κάθε φορά.

Μπάνιο σε θάλασσα

Τα αντηλιακά απελευθερώνουν μέταλλα μέσα στο θαλασσινό νερό

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι σε μια τυπική καλοκαιρινή μέρα στην παραλία οι λουόμενοι, λόγω του αντηλιακού, μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση του αλουμινίου στο θαλασσινό νερό κατά 4% και του τιτανίου κατά σχεδόν 20%.

Χιονισμένες βουνοκορφές

Βρέθηκαν μικροπλαστικά ακόμη και στα παρθένα χιόνια της Αρκτικής και των Άλπεων

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ερευνητές βρήκαν στους επιπλέοντες πάγους του αρκτικού ωκεανού μεταξύ Γροιλανδίας και Σβάλμπαρντ μια μέση ποσότητα 1.760 μικροπλαστικών σωματιδίων ανά λίτρο - Μεταφέρονται από τον αέρα λένε οι επιστήμονες.

Πανσέληνος - Φωτό Αρχείου

Δεκαπενταύγουστος με πανσέληνο: Γιατί φέτος το φεγγάρι θα είναι μικρότερο

Για τους περισσότερους είναι η πιο όμορφη και ρομαντική πανσέληνος της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση η πανσέληνος του Αυγούστου είναι πάντα ένα από τα πιο ξεχωριστά γεγονότα του καλοκαιριού. Ακόμη και φέτος που θα είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες χρονιές.