ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ειδήσεις, νέα και ανακαλύψεις σχετικά με επιστημονικά θέματα.

Αστροναύτης

Αστρική σύλληψη: Και όμως το κατεψυγμένο σπέρμα διατηρεί τη ζωτικότητά του στο διάστημα

Επιστημονικό πείραμα ανοίγει τον δρόμο, ώστε πληρώματα μόνο γυναικών αστροναυτών να μπορούν μελλοντικά να αναπαράγουν στο διάστημα, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία ανδρών.

Έτοιμο για εκτόξευση το πειραματικό "ηλιακό ιστιοφόρο" LightSail 2 με μέγεθος φραντζόλας

Έτοιμο για εκτόξευση το πειραματικό "ηλιακό ιστιοφόρο" LightSail 2 με μέγεθος φραντζόλας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρόκειται για το αποκορύφωμα ενός δεκαετούς προγράμματος των επιστημόνων και μηχανικών της Πλανητικής Εταιρείας, η οποία είχε ιδρυθεί το 1980 από τρεις οραματιστές, μεταξύ των οποίων ο διάσημος αστρονόμος Καρλ Σέιγκαν - Πώς σχεδιάστηκε να λειτουργεί.

Το Mars 2020 rover θα δώσει κρίσιμες απαντήσεις για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

NASA: Το Mars 2020 rover θα δώσει κρίσιμες απαντήσεις για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή Mars 2020 απ' όπου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για την προσεδάφιση στη Σελήνη, την παροχή νερού και οξυγόνου στον Άρη και για τη συμπεριφορά νέων υλικών στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Η θέση του Πειραιά πριν από 600 εκατ. χρόνια

Ancient Earth: Δες πού ήταν το σπίτι σου πριν από 750 εκατ. χρόνια

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρόγραμμα με τη Γη σε ψηφιακή 3D μορφή σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τόσο τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στον πλανήτη μας τα τελευταία 750 εκατ. χρόνια αλλά και πού ήταν σε διάφορες περιόδους, η περιοχή που μένεις τώρα.

Ανωμαλία Σελήνης

Μυστήριο: Τεράστια μεταλλική μάζα εντοπίσθηκε κάτω από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Κάτι παράξενο κρύβεται στα έγκατα της Σελήνης. Η ανώμαλη μάζα βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο κρατήρα πρόσκρουσης του ηλιακού μας συστήματος, τη σεληνιακή λεκάνη Νοτίου Πόλου-'Αιτκεν, διαμέτρου περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

Σανταλόξυλο

Σήμα κινδύνου για τον πλανήτη: 600 είδη φυτών έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 250 χρόνια

Ο ρυθμός εξαφάνισης των φυτών είναι υπερδιπλάσιος του ρυθμού εξαφάνισης των ζώων, πουλιών και αμφίβιων, και έως 500 φορές μεγαλύτερος από τον φυσικό ρυθμό που υπήρχε πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

Ο Πλανήτης Δίας

Εντυπωσιακό θέαμα: Απόψε ο πιο φωτεινός και κοντινός Δίας του 2019

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Δίας θα φαίνεται φωτεινότερος και μεγαλύτερος από κάθε άλλη μέρα του 2019, καθώς θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο.

Εικόνα της "ραδιο-γέφυρας" που ανακαλύφθηκε

Ανακαλύφθηκε "ραδιο-γέφυρα" μήκους 10 εκατ. ετών φωτός που συνδέει δύο σμήνη γαλαξιών

Η "ραδιο-γέφυρα" συνδέει δύο σμήνη γαλαξιών και αποδίδεται στην ύπαρξη ενός διαγαλαξιακού πεδίου. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τέτοιο φαινόμενο και σε τέτοια κλίμακα στο σύμπαν.

Νερό από πλαστικά μπουκάλια

Πίνεις νερό από πλαστικό μπουκάλι; "Τρως" περισσότερα από 121.000 σωματίδια τον χρόνο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο μέσος άνθρωπος τρώει έως 121.000 μικροπλαστικά σωματίδια τον χρόνο και πολύ περισσότερα αν πίνει συνεχώς νερό από πλαστικά μπουκάλια. Το νερό στα πλαστικά μπουκάλια περιέχει περίπου 22 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από ό,τι της βρύσης.

Ο κορυφαίος Nευροεπιστήμονας Paul Zak στο 8ο Leadership Seminar της SARGIA Partners

Ο κορυφαίος Νευροεπιστήμονας Paul Zak στο 8ο Leadership Seminar της SARGIA Partners

Με ομιλητή τον κορυφαίο Νευροεπιστήμονα Paul Zak και την παρουσίαση της διεθνούς έρευνας εμπιστοσύνης, «OFactor», το 8ο Leadership Seminar της SARGIA Partners υποδέχεται τα στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.

Τείχος του Βερολίνου

"Ασθένεια των τειχών": Πώς τα συνοριακά τείχη μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως τουλάχιστον 70 τείχη-σύνορα, γεγονός που έχει ωθήσει πολλούς ερευνητές να ασχοληθούν με το πώς επηρεάζουν τους ανθρώπους που ζουν κοντά σε αυτά. Μπορούν να υποσκάψουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% περισσότερο - έρχεται κλίμα τροπικό

Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% περισσότερο - έρχεται κλίμα τροπικό

Παρά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται - Θα έχουμε τροπικό κλίμα σε 20 με 30 χρόνια σύμφωνα με τους επιστήμονες, μιας και η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

O ανθρώπινος εγκέφαλος

Το πιο σύντομο IQ τεστ: Τρεις ερωτήσεις μόνο, λίγοι απαντούν σωστά

LIFE GUIDE

Αυτό είναι το συντομότερο παγκοσμίως τεστ IQ και περιλαμβάνει μόλις τρεις ερωτήσεις. Όσο γρηγορότερα το κάνεις, τόσο πιο ευφυής φαίνεται να είσαι. Προσοχή όμως, δεν είναι όσο εύκολο δείχνει

Έκρηξη αστέρων κοντά στη Γη

Νέα θεωρία: Εκρήξεις αστέρων ανάγκασαν τους πρωτόγονους να κατέβουν από τα δέντρα και να περπατήσουν

Νέα ευφάνταστη θεωρία υποστηρίζει ότι αρχαίες εκρήξεις σούπερ-νόβα ανάγκασαν τους προγόνους του ανθρώπου να κατέβουν από τα δέντρα και να περπατήσουν στα δύο πόδια τους.

Άντρες-Γυναίκες

Το γυναικείο μυαλό λειτουργεί καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ των ανδρών στο κρύο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτός είναι ο λόγος που στους χώρους εργασίας διεξάγεται συχνά η «μάχη του θερμοστάτη», με τις γυναίκες συνήθως να επιθυμούν μεγαλύτερη θερμοκρασία και τους άνδρες μικρότερη.

Βίλεμ Αϊντχόφεν: O Ολλανδός γιατρός που εφηύρε το πρώτο πρακτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα

Βίλεμ Αϊντχόφεν: O Ολλανδός γιατρός που εφηύρε το πρώτο πρακτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα

Αν και ήταν γνωστό πριν από τον Βίλεμ Αϊντχόφεν ότι η καρδιά παράγει ηλεκτρικά ρεύματα, τα όργανα της εποχής δεν ήταν αρκετά ακριβή για να μετρήσουν το φαινόμενο χωρίς την τοποθέτηση ηλεκτροδίων απευθείας πάνω στην καρδιά.

Βλαβερές ουσίες

Ηρωίνη, meth ή αλκοόλ; Ποια ουσία είναι στην πραγματικότητα η πιο βλαβερή

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα που ίσως είχαν οι περισσότεροι, όσον αφορά στο ποια ουσία είναι η πιο επιβλαβής τόσο για τον ίδιο τον χρήστη όσο και για ευρύτερα τον κοινωνικό ιστό.

Φωτογραφίες του NEWS 247 από την προηγούμενη αναπαράσταση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον "πρώτο αναλογικό υπολογιστή"

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σαν σήμερα, το 1902, ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα. Αυτό το μηχάνημα αποτελεί τις ρίζες όλου του πολιτισμού και ολόκληρης της τεχνολογίας και στην ουσία πρόκειται για το αρχαιότερο "tablet".

3D illustration του εγκεφάλου

ΗΠΑ: Δημιουργήθηκε η πρώτη "έξυπνη" συσκευή ακοής που διαβάζει τον νου

Η "έξυπνη" συσκευή θα βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής να ακούνε καλύτερα σε ένα περιβάλλον που είναι θορυβώδες και μπορεί να σκεπάζει τον ήχο, τον οποίο εκείνοι θέλουν να ακούσουν.

Καφές και Τσάι

Έρευνα: Η συχνή κατανάλωση καφέ και τσάι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σύμφωνα με την έρευνα οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από δύο κούπες καφέ την ημέρα, είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, ενώ όσοι έπιναν αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού, είχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Αμποπτέρυξ

Εντυπωσιακό: Ανακαλύφθηκε ασυνήθιστος μικροσκοπικός δεινόσαυρος με φτερά νυχτερίδας

Ο δεινόσαυρος, που έμοιαζε με ιπτάμενο σκίουρο και ονομάσθηκε Αμποπτέρυξ, έζησε πριν 163 εκατομμύρια χρόνια, είχε μήκος μόνο 32 εκατοστών και βάρος περίπου 300 γραμμαρίων.