ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ειδήσεις, νέα και ανακαλύψεις σχετικά με επιστημονικά θέματα.

Πλανήτες.

Ηράκλειο: Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο, παγωμένο πλανήτη

Ο νέος πλανήτης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντοπίστηκε στο κοντινότερο πλανητικό μας σύστημα. Νέες παρατηρήσεις, αναλύσεις και προσομοιώσεις αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για το νέο ουράνιο αντικείμενο.

Καλλιτεχνική απεικόνιση εξωπλανήτη και άστρου

Ανακαλύφθηκαν ακόμη έξι εξωπλανήτες γύρω από τρία άστρα

Οι πλανήτες έχουν μάζες τριπλάσιες έως δεκαπλάσιες της Γης και εντοπίστηκαν με μία νέα τεχνική που επιτρέπει να βρεθούν συστήματα, στα οποία οι πλανήτες είναι σχεδόν κολλητά στα άστρα τους.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος μετακινείται με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων προς τη Σιβηρία

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης μετακινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τη Σιβηρία

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης μετακινείται πια με μεγάλη ταχύτητα 50 χιλιομέτρων τον χρόνο προς τη Σιβηρία και για πρώτη φορά διέσχισε τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς.

Αντισυλληπτικά χάπια

Έρχεται το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που θα λαμβάνεται μόνο μία φορά το μήνα

Το πρώτο μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα. Μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην αποτροπή ανεπιθύμητων κυήσεων που προέκυπταν από παραλήψεις των ημερησίων χαπιών.

Ο πρώτος τεράστιος εξωπλανήτης γύρω από ένα άστρο "λευκό νάνο"

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης γύρω από άστρο "Λευκός Νάνος"

Ο εξωπλανήτης εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Διαθέτει μάλιστα μια ουρά σαν κομήτη, καθώς σταδιακά εξαερώνεται υπό την επίδραση του καυτού άστρου του.

Κουνούπια

Κουνούπι: Μια ανθρώπινη ιστορία του πιο φονικού θηρευτή μας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πέθαιναν κατά χιλιάδες εξαιτίας των κουνουπιών - Συχνά οι νεκροί από τα κουνούπια ήταν πολύ πιο αποφασιστικής σημασίας από ό,τι οι νεκροί στα πεδία των μαχών.

Καλλιτεχνική απεικόνιση μαύρης τρύπας

Αστρονομία: Μπορεί να υπάρχουν πλανήτες γύρω και από μαύρες τρύπες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πλανήτες μπορεί να σχηματισθούν και σε πιο ακραία περιβάλλοντα, όπως είναι οι μαύρες τρύπες. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι με τη μελέτη τους ανοίγει ένας νέος δρόμος για την αστρονομία.

Επιστήμονες άκουσαν για πρώτη φορά την καρδιά μιας γαλάζιας φάλαινας

Επιστήμονες άκουσαν για πρώτη φορά την καρδιά μιας γαλάζιας φάλαινας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η βασική διαπίστωση είναι ότι η τεράστια καρδιά του θαλάσσιου θηλαστικού δουλεύει απρόσμενα αργά -σχεδόν στο όριο των φυσικών δυνατοτήτων της - όταν η φάλαινα βουτάει μέσα στο νερό και τρώει.

Χειρουργείο

Νεκροφάνεια: Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους για να σωθεί η ζωή τους

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η τεχνική που δοκιμάστηκε περιλαμβάνει την ταχεία ψύξη του ασθενούς στους 10-15 βαθμούς Κελσίου. Όλο το αίμα αντικαταστάθηκε με παγωμένο αλατούχο διάλυμα και η εγκεφαλική δραστηριότητα σταμάτησε σχεδόν τελείως. Άγνωστα, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα.