ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ειδήσεις, νέα και ανακαλύψεις σχετικά με επιστημονικά θέματα.

Στερεό μεταλλικό πυρήνα ίδιου σχεδόν μεγέθους με αυτόν της Γης έχει ο πλανήτης Ερμής

Στερεό μεταλλικό πυρήνα ίδιου σχεδόν μεγέθους με αυτόν της Γης έχει ο πλανήτης Ερμής

Ο Ερμής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θυμίζει μπάλα κανονιού, αφού ο μεταλλικός πυρήνας του καταλαμβάνει σχεδόν το 85% του όγκου του πλανήτη. Ο τεράστιος πυρήνας του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια.

Πρωτοπαππάς: Το 2021 - 2022 οι πρώτες εκτοξεύσεις του ελληνικού οχήματος στη Σελήνη

Πρωτοπαππάς: Το 2021 - 2022 οι πρώτες εκτοξεύσεις του ελληνικού οχήματος στη Σελήνη

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

"Προχωρά η σχεδίαση του ελληνικού σεληνιακού οχήματος" λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού - Πώς η Ελλάδα "πρόλαβε" άλλες ευρωπαϊκές χώρες και Διαστημικούς Οργανισμούς και το χρονοδιάγραμμα.

Πλανήτης Άρης, καρέ από τη NASA

Ημερίδα με θέμα Hellas to The Moon: Συζητήσεις για αποστολή ελληνικού ρομπότ στη Σελήνη

Στην Ημερίδα με θέμα "Hellas to The Moon" που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού της αποστολής ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη

Ροζ Πανσέληνος

Ροζ Πανσέληνος: Απόψε το εντυπωσιακό ανοιξιάτικο φεγγάρι

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η "Ροζ Πανσέληνος" έχει πάρει το όνομά της από το λουλούδι Wild Ground Phlox, ένα από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζει την Άνοιξη, και θα είναι ορατή το βράδυ της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, στις 02:12.

Κίνα: Σχεδιασμός της πρώτης τολμηρής αποστολής ταυτόχρονα σε αστεροειδή και κομήτη το 2022

Κίνα: Σχεδιάζει ταυτόχρονη αποστολή σε αστεροειδή και κομήτη το 2022

Σχεδιάζεται ρομποτική διαστημική αποστολή κατά την οποία σκάφος θα επισκεφτεί αρχικά έναν αστεροειδή, θα συλλέξει δείγματα και στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τον κομήτη 133P.

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ θα σπάσει το παγκόσμιο γυναικείο ρεκόρ διαστημικής πτήσης

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ θα σπάσει το παγκόσμιο γυναικείο ρεκόρ διαστημικής πτήσης

Η Κοχ θα παραμείνει στο διάστημα 328 μέρες, αγγίζοντας έτσι και το ανδρικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα για αστροναύτη της NASA, που από το 2016 κατέχει ο Σκοτ Κέλι με 340 μέρες.

Διάστημα

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο διάστημα το πρώτο μόριο που υπήρξε ποτέ στο σύμπαν

Πρόκειται για το υδρίδιο του ηλίου, η «υπογραφή» του οποίου ανιχνεύθηκε στον γαλαξία μας. Η ανακάλυψη αποδεικνύει την ύπαρξη του στο διάστημα, η οποία έως σήμερα ήταν θεωρητική.

Αστεροειδής

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει σήμερα ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη

Ένας αστεροειδής σε μέγεθος μεγάλης πολυκατοικίας θα περάσει σήμερα στο μισό της απόστασης ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο. Θα περάσει ξανά κοντά από τη Γη το 2034, το 2041 και το 2048.

Εκκλησία - Φωτό αρχείου

Έλληνες επιστήμονες ψηφιοποιούν χριστιανικά χειρόγραφα στο Σινά

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διασώζοντας την ιστορία και σημαντικά κειμήλια της Χριστιανοσύνης, οι επιστήμονες από την Ελλάδα δημιουργούν μια μοναδική βάση δεδομένων, που περιλαμβάνει ακόμη και πρώιμα αντίγραφα των Ευαγγελίων.

Ερευνητές κατασκεύασαν την πρώτη 3D printed καρδιά από κύτταρα και ιστό ασθενούς

Ερευνητές κατασκεύασαν την πρώτη 3D printed καρδιά από κύτταρα και ιστό ασθενούς

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ομάδα ερευνητών από το Τελ Αβίβ κατάφερε να εκτυπώσει με επιτυχία την πρώτη 3D printed καρδιά με κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία, θαλάμους και κοιλίες, χρησιμοποιώντας κύτταρα και άλλο βιολογικό υλικό από τον ασθενή.

Κρόνος Δακτύλιοι

Στον Τιτάνα του Κρόνου υπάρχουν λίμνες μεθανίου με βάθος 100 μέτρα

Ορισμένοι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης περασμένης ή και τωρινής ζωής στον Τιτάνα, μέσα στις λίμνες των υδρογονανθράκων του. Ο Τιτάνας έχει τη μεγαλύτερη γεωλογική ομοιότητα με τη Γη από κάθε άλλο σώμα.

Δύτης στον βυθό (φωτό αρχείου)

Πετρελαιοφάγα μικρόβια βρέθηκαν στην Τάφρο των Μαριανών

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, στην Τάφρο των Μαριανών, εντοπίστηκαν άφθονα βακτήρια που "τρώνε" πετρέλαιο. Μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκαν σε μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμοί που διασπούν τους υδρογονάνθρακες.

Φωτογραφία αρχείου

Είναι ευκολότερο να κόψεις το κάπνισμα, αν το κάνεις μαζί με τον σύντροφό σου

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πολύ ευκολότερη είναι η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να το κόψουν μαζί, από ό,τι μόνος του ο καθένας, δείχνει βρετανική έρευνα με επικεφαλής μια Ελληνίδα.

Η πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε

Ποουβέχι: Έτσι θα ονομαστεί η πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε - Τι σημαίνει

Το ποιητικό, χαβανέζικο όνομα που προτείνει ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης Λάρι Κιμούρα για την πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ)

Δημήτρης Ψάλτης

Δημήτρης Ψάλτης: Με κάθε ανακάλυψη θυμόμαστε ότι το ανθρώπινο μυαλό έχει πολλά να προσφέρει

Ο καθηγητής αστρονομίας και φυσικής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με κομβικό ρόλο στο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για την σπουδαία ανακάλυψη και για την πορεία του μέχρι αυτή τη σημαντική στιγμή της καριέρας του.

Το διάστημα φαίνεται να αλλάζει το σώμα, δείχνει η πρωτοποριακή μελέτη των δίδυμων αστροναυτών Κέλι

Το διάστημα αλλάζει το σώμα, δείχνει πρωτοποριακή μελέτη δίδυμων αστροναυτών

Ο Σκοτ που είχε μείνει στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016, φαίνεται να γέρασε λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ, που είχε μείνει στον πλανήτη μας. Η μελέτη των διδύμων είναι το πρώτο βήμα για να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα κατά πόσο τα μακρινά διαστημικά ταξίδια ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα λείψανα άγνωστου είδους ανθρώπου

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα λείψανα άγνωστου είδους ανθρώπου

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο "άνθρωπος της Λουζόν", ή Homo luzonensis, δεν είναι άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου. Ζούσε όμως την ίδια περίοδο με τον Χόμπιτ αλλά και με τον Homo sapiens, υποείδος του οποίου είναι ο άνθρωπος.

Φωτογραφίες σαν αυτήν οδήγησαν τους επιστήμονες στον εντοπισμό της μαύρης τρύπας που φωτογραφήθηκε

Μαύρη Τρύπα: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρώτη φωτογραφία

Πλέον υπάρχει απόδειξη! Οι μαύρες τρύπες στο διάστημα είναι υπαρκτές και τώρα πια ξέρουμε πως μοιάζουν. Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή την πρώτη φωτογραφική απεικόνιση αυτού του κοσμικού θαύματος.

Δημήτρης Ψάλτης

Δημήτρης Ψάλτης: Ο Έλληνας πίσω από την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας μιλά για το ιστορικό επίτευγμα

Ο Έλληνας αστροφυσικός Δημήτρης Ψάλτης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ιστορικό επίτευγμα της πρώτης φωτογράφησης μιας μαύρης τρύπας και δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε ξανά η θεωρία του Αϊνστάιν.

Έτσι είναι μία "μαύρη" τρύπα - Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία

Έτσι είναι μία "μαύρη" τρύπα - Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα αντικρίζει μια "μαύρη τρύπα", χάρη στη πρώτη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες σε παράλληλες συνεντεύξεις Τύπου ανά τον κόσμο.

Φωτογραφία αρχείου

NASA: Οι ανακοινώσεις για την πρώτη απεικόνιση "μαύρης τρύπας"

Παρακολουθείστε ζωντανά τις ανακοινώσεις της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η ανθρωπότητα θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά τη φωτογραφική απεικόνιση μιας "μαύρης τρύπας".

Μαύρη Τρύπα (καλλιτεχνική απεικόνιση)

Αντίστροφη μέτρηση: Σήμερα θα δούμε πιθανότατα πώς μοιάζει μια "μαύρη τρύπα"

Η ανθρωπότητα θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά τη φωτογραφική απεικόνιση μιας "μαύρης τρύπας", σε μία από τις πλέον βαρυσήμαντες επιστημονικές ανακοινώσεις των τελευταίων ετών.

Γιατροί (φωτό αρχείου)

"Fake καρκίνους" δημιουργεί πρόγραμμα λογισμικού - Εμφανίζει ανύπαρκτους όγκους

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ισραηλινοί ερευνητές δημιούργησαν ένα κακόβουλο πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο μπορεί να αλλοιώσει τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες ενός ανθρώπου και να εμφανίσει ανύπαρκτους όγκους.

Αστροναύτης

Ο διπλός στόχος της NASA: Άνθρωποι στη Σελήνη το 2024 και στον Άρη το 2033

«Θέλουμε να πετύχουμε μια προσεδάφιση στον Άρη το 2033. Μπορούμε να επιταχύνουμε την προσεδάφιση στον Άρη, αν επιταχύνουμε την προσελήνωση». Η επιτάχυνση της επιστροφής στη Σελήνη το 2024 πιθανώς υποκρύπτει και πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο πλανήτης Άρης

Θέλεις να στείλεις τη φωνή σου στον Άρη; Πάρε μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό

Οι Γήινοι που ενδιαφέρονται να ακουστεί η φωνή τους στον "κόκκινο πλανήτη" πρέπει να στείλουν το ηχογραφημένο μήνυμά έως τις 20 Απριλίου στο διαγωνισμό που διοργανώνει τσεχική υπηρεσία.

Οργή στις ΗΠΑ για την Ινδία: Διέλυσε δορυφόρο με αντιβαλλιστικό πύραυλο

Οργή στις ΗΠΑ για την Ινδία: Διέλυσε δορυφόρο με αντιβαλλιστικό πύραυλο

Η Ινδία πραγματοποίησε μία δοκιμή του εθνικής σχεδίασης πύραυλου κατά δορυφόρων, ο οποίος έπληξε με επιτυχία έναν απενεργοποιημένο ινδικό δορυφόρο σε υψόμετρο 300 χλμ. Οργισμένη η NASA για τα διαστημικά "σκουπίδια" και την ασφάλεια του ISS.

Έγκυος επισκέπτεται τον γιατρό της

Νέο απλό τεστ αίματος κάνει πιο γρήγορη τη διάγνωση προεκλαμψίας στις εγκύους

LIFE GUIDE

Η προεκλαμψία είναι ύποπτη σε περίπου μία στις δέκα κυήσεις. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες ζωτικών οργάνων της εγκύου και να αποβεί μοιραία για την ίδια και για το παιδί της.