ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ειδήσεις, νέα και ανακαλύψεις σχετικά με επιστημονικά θέματα.

Comet 46P/Wirtanen

Υπερθέαμα: Ο κομήτης 46Ρ/Βιρτάνεν περνά κοντά από τη Γη το Σαββατοκύριακο - Ορατός με γυμνά μάτια

Θα είναι ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια, ενώ πολλά τηλεσκόπια θα τον παρακολουθούν. Θα φαίνεται σαν ένα κινούμενο πρασινωπό σημάδι δεξιά από τον αστερισμό του Ωρίωνα.

Το Μυρμήγκι "Δράκουλας"

Μυρμήγκι "δράκουλας": Το ζώο με την πιο γρήγορη κίνηση - Οι δαγκάνες του κινούνται με 320 χλμ/ώρα

Ποια τσίτα; Το μυρμήγκι «Δράκουλας» κατέχει πλέον το ρεκόρ του ζώου με την πιο γρήγορη κίνηση στη φύση. Οι δαγκάνες του μπορούν να αρπάξουν κάτι με ταχύτητα που φθάνει τα 90 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Βακτήρια σε μεγέθυνση

Οικοσύστημα στα έγκατα της Γης με οργανισμούς-"ζόμπι" - "Δείχνουν" εξωγήινη ζωή

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δεκαετής επιστημονική έρευνα έδειξε ότι κάτω από τα πόδια μας βρίσκεται ένα μέχρι πρότινος άγνωστο οικοσύστημα, σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από αυτό όλων των ωκεανών της Γης. Τα παράδοξά του που αναζητούν απαντήσεις.

H Δρ. Τζέιν Γκούντολ σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

Δρ. Τζέιν Γκούντολ: Η σωτηρία της Γης βρίσκεται στις ηθικές επιλογές και αποφάσεις του καθενός

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στη γλώσσα των χιμπατζήδων συστήθηκε στο κοινό της στη Θεσσαλονίκη η διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγος, ηθολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

Ελευθέριος Τσιρίδης, Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Παγκοσμίως πρωτοπόρα στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος

Είναι άγνωστο στους περισσότερους, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η Θεσσαλονίκη κρατά τα παγκόσμια σκήπτρα στην πρωτοπορία της αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος με τις νέες μεθόδους μικρής επεμβατικότητας.

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν περισσότερα από 105 χρόνια σύμφωνα με τον καθηγητή Πλάτωνα Τήνιο

Έλληνας καθηγητής: Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν πάνω από 105 χρόνια

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

"Στο χέρι μας να κάνουμε τη μακροβιότητα δώρο και όχι κατάρα" δήλωσε ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος. Οι συντάξεις "η κορυφή του παγόβουνου ενός πολύ πιο ουσιαστικού θέματος" κατά τον ίδιο.

Ο εξωπλανήτης ΗΑΤ-Ρ-11b, με ατμόσφαιρα από ήλιο.

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης με ατμόσφαιρα από ήλιο φουσκωμένη σαν μπαλόνι

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις έκαναν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Η μία αφορά τον εξωπλανήτη με ατμόσφαιρα από ήλιο και η άλλη έναν πλανήτη που σχηματίζει κάτι σαν ουρά κομήτη.

Η δρ. Τάνια Σίνγκερ

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για μπούλιγνκ σε εργαζομένους

Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα επικεφαλής γνωστού επιστημονικού φορέα εξαναγκάζεται σε παραίτηση με την κατηγορία ότι καταπίεζε, εκφόβιζε και απαξίωνε λεκτικά το προσωπικό της.

Φωτογραφία αρχείου

Πειραματικό τεστ "βλέπει" κάθε είδος καρκίνου σε 10 λεπτά

Ένα πειραματικό καθολικό τεστ αίματος μπορεί να κάνει διάγνωση οποιουδήποτε καρκίνου μέσα σε μόνο δέκα λεπτά, δίνοντας μια έγκαιρη προειδοποίηση στους γιατρούς για να ψάξουν περισσότερο το ζήτημα.

Γαλαξιακό σύστημα σε γραφική απεικόνιση

Ήχοι του Σύμπαντος: Πραγματικότητα ή Ψευδαίσθηση;

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπάρχει ήχος στο σύμπαν; Πως προκύπτουν οι ηχητικές καταγραφές που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ως δεδομένα από τους διάφορους διαστημικούς οργανισμούς ;Ο αναπληρωτής καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, απαντά.

Μυστηριώδης σεισμός ξεκίνησε από νησί στην Αφρική και διαπέρασε όλο τον πλανήτη

Σεισμός - μυστήριο: "Κούνησε" όλον τον πλανήτη για 20 λεπτά χωρίς να τον καταλάβει κανείς

Τα σεισμικά κύματα ξεκίνησαν από ένα γαλλικό νησί στην Αφρική και έφτασαν μέχρι τη Χαβάη, 18.000 χιλιόμετρα μακριά. Πρωτοφανές φαινόμενο κατά την επιστημονική κοινότητα. Ποια θεωρία εκτιμάται ότι εξηγεί το γεγονός, που έγινε αντιληπτό μόνο από τα μηχανήματα.

Γιατρός

Αυτοί είναι οι 14 Έλληνες στη λίστα επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο "The Highly Cited Researchers" συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science.

Σελήνη

Αυτές είναι οι εννέα επιχειρήσεις που η NASA θα πάρει μαζί της στη Σελήνη

Η κατάκτηση του διαστήματος ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς και τα φιλόδοξα σχέδια των Αμερικανών περιλαμβάνουν πιο στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην κατεύθυνση αυτή.

Κινέζος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τα πρώτα στον κόσμο γενετικά τροποποιημένα μωρά

Γεννήθηκαν τα πρώτα στον κόσμο γενετικά τροποποιημένα μωρά;

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κινέζος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι βοήθησε να έλθουν στον κόσμο δίδυμα κορίτσια των οποίων το DNA είχε τροποποιήσει στο στάδιο του εμβρύου. Αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του, πρόκειται για μια ριζοσπαστική επιστημονική εξέλιξη.

Φωτογραφία αρχείου

Αποκαθήλωση μετά από 130 χρόνια: Εγκρίθηκε η ιστορική αναθεώρηση του ορισμού του κιλού

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών απεφάνθη, ότι το παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της μάζας, έπαψε να αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον ορισμό του κιλού. H αναθεώρηση θα τεθεί επίσημα σε ισχύ στις 20 Μαΐου του 2019.