ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ειδήσεις, νέα και ανακαλύψεις σχετικά με επιστημονικά θέματα.

Άστρο-πύραυλος εκσφενδονίστηκε και ταξιδεύει με ταχύτητα ρεκόρ

Άστρο-πύραυλος εκσφενδονίστηκε και ταξιδεύει με ταχύτητα ρεκόρ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το άστρο κινείται πλέον τόσο γρήγορα, που αναμένεται να έχει βγει από τον γαλαξία μας σε περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, χωρίς ποτέ πια να επιστρέψει, ταξιδεύοντας στη συνέχεια για πάντα στο αχανές κενό του διαγαλαξιακού χώρου.

"Άροκοθ": Το πιο μακρινό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα που έχει ποτέ φθάσει διαστημικό σκάφος

"Άροκοθ": Το πιο μακρινό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα που έχει ποτέ φθάσει διαστημικό σκάφος

Το σώμα Άροκοθ, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα, είναι από τους χιλιάδες μικρούς παγωμένους κόσμους στη Ζώνη Κάιπερ. Είχε ανακαλυφθεί το 2014 με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Γυναίκα που τρώει στην παραλία

Υγεία: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες στην επιλογή φαγητού και επαγγέλματος

Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες πιο αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα από αυτές που δεν το κάνουν.

Γη

Η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο - "Ανακαλύπτει" ξανά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Ο τεχνητός «Κοπέρνικος» έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο πλανήτης μας και ο Άρης κινούνται πέριξ του Ήλιου, μελετώντας πώς φαίνονται από τη Γη οι κινήσεις του άστρου μας και του γειτονικού πλανήτη.

Ρώμη, Ιταλία

Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν πράγματι στη Ρώμη

Άνθρωποι από όλον τον αρχαίο κόσμο, πολλοί από αυτούς μετανάστες, συνωστίζονταν στους δρόμους της Ρώμης πριν 2.000 χρόνια . Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από την Ανατολή.

Διάβαση Ερμή μπροστά από τον Ήλιο

Δευτέρα 11 Νοέμβρη: Μία σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο - Ορατή και από την Ελλάδα

Ο Ερμής θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032. Η έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας θα γίνει στις 14:35.

Το χρυσό μετάλλιο απέσπασε η ερευνητική ομάδα "iGEM Thessaly" στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

Το χρυσό μετάλλιο απέσπασε η ερευνητική ομάδα "iGEM Thessaly" στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, ανάμεσα σε 375 ομάδες με το ερευνητικό της έργο "ODYSSEE" το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης.

Ιλαρά

Έρευνα: Η ιλαρά "διαγράφει" μέρος της μνήμης του ανοσοποιητικού

Τα ευρήματα εξηγούν γιατί τα παιδιά εμφανίζουν άλλες λοιμώξεις μετά την ιλαρά και τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών. Μετά την ιλαρά, τα αντισώματα των παιδιών μειώνονταν από 11 έως 73%.

Σεισμικό ρήγμα Φυλής: Πώς δημιουργήθηκε και πώς είναι από κοντά

Σεισμικό ρήγμα Φυλής: Πώς δημιουργήθηκε και πώς είναι από κοντά

Το ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1999 αλλά και τον πρόσφατο σεισμό της Μαγούλας είναι ορατό και προσβάσιμο αρκεί κανείς να γνωρίζει τι βλέπει - Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέλαβε να μας ξεναγήσει.

Κοπέλα που ακούει μουσική

Ο εγκέφαλος χρειάζεται από 100 έως 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αναγνωρίσει έναν οικείο ήχο

Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν γρήγορα οικείους ήχους συνεπώς τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολύ χρήσιμα για τη δημιουργία θεραπευτικών παρεμβάσεων βασισμένων στη μουσική.

Γυναίκες που βγάζουν selfie

Έρευνα: Ο ναρκισσισμός κάνει καλό ως αντίβαρο απέναντι σε στρες και κατάθλιψη

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αν και ο ναρκισσισμός θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους ως ένα αρνητικό γνώρισμα της προσωπικότητας, η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν και ψυχικά οφέλη για όσους είναι ναρκισσιστές.

Αρχαιολογικός χώρος (ΦΩΤΟ Αρχείου)

Οι επιστήμονες καταλήγουν: Στη νότια Αφρική η κοιτίδα της ανθρωπότητας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) εμφανίσθηκαν στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια, όμως έως τώρα παρέμενε ασαφές και αντικείμενο διαμάχης πού ακριβώς αυτό συνέβη.

Πουλί κρατά ένα σκουλήκι στο στόμα του (φωτογραφία αρχείου)

Πάνω από 150 σκουλήκια ζουν σε ένα τ.μ. χώματος και μόνο στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν καθόλου

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σκουλήκια βρέθηκαν σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής. Στις περιοχές όπου το χώμα δεν είναι μόνιμα παγωμένο ή πολύ υγρό ή τελείως ξηρό όπως στις ερήμους, τα σκουλήκια θεωρούνται οι αόρατοι, αλλά σημαντικοί "μηχανικοί του οικοσυστήματος".

Φωτογραφία από τον αμερικανικό οργανισμό NOAA,  που διεξάγει έρευνες για την τρύπα του όζοντος

Η τρύπα του όζοντος συρρικνώθηκε το 2019 περισσότερο από κάθε άλλη φορά

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική. Το στρώμα όζοντος της στρατόσφαιρας προστατεύει τον πλανήτη από τη δυνητικά επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

Διάττοντες Αστέρες (φωτογραφία αρχείου)

Ωριωνίδες: Κορυφώνονται απόψε - Φθινοπωρινή βροχή από πεφταστέρια

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων αστέρων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για να δείτε τα πεφταστέρια.

Πλανήτης Γη

Γεωχημικές "νεκροψίες" πλανητών μαρτυρούν πως η Γη δεν είναι και τόσο μοναδική

Οι πρώτες γεωχημικές "νεκροψίες" πλανητών γύρω από άλλα άστρα ενισχύουν την άποψη ότι η Γη δεν είναι τόσο μοναδική στο σύμπαν. Δείχνουν ότι άλλοι κόσμοι πιθανότατα έχουν παρεμφερή γεωχημική σύσταση με τον δικό μας.

Διαμαρτυρία στο Λονδίνο για την κλιματική αλλαγή

Κλιματική αλλαγή: Διεθνής πρωτοβουλία της Ελλάδας για την προστασία των μνημείων

Εάν δεν ληφθούν μέτρα η ζημία -τόσο στον φυσικό όσο και στον πολιτιστικό πλούτου του πλανήτη- θα είναι μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με τον κύριο Ζερεφό, ακαδημαϊκός καθηγητής.

Ο λόφος της Στελίδας στη Νάξο

Έρευνα: Νεάντερταλ έφθασαν στη Νάξο πριν 200.000 χρόνια περπατώντας ή με πλεούμενο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο επίκεντρο της αρχαιότερης γνωστής εγκατάστασης και δραστηριότητας στο κεντρικό Αιγαίο, αναδεικνύεται ο λόφος της Στελίδας, στη Νάξο. Τι διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι που κάνουν έρευνες στην περιοχή.

Joseph Plateau

Joseph Plateau: 218 χρόνια από τη γέννησή του - Η ανακάλυψη του Βέλγου φυσικού

Ο Plateau υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας και η Google τον τιμά σήμερα στο doodle της. Δημιούργησε μία συσκευή με την ονομασία "φαινακιστοσκόπιο" και ήταν η αρχή του κινηματογράφου.

Ημερολόγιο 1582: Οι δέκα μέρες του Οκτωβρίου που δεν υπήρξαν ποτέ

Ημερολόγιο 1582: Οι δέκα μέρες του Οκτωβρίου που δεν υπήρξαν ποτέ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τον Οκτώβριο του 1582 εφαρμόστηκε η αλλαγή από το παλιό, ιουλιανό ημερολόγιο στο νέο Γρηγοριανό. Για να γίνει αυτό και για να επαναφέρει το ημερολόγιο στις εποχές, ο Πάπας Γρηγόριος ΧΙΙΙ διέγραψε 10 ημέρες από το έτος 1582.

Φωτογραφίες αρχαίων κοιλάδων στον Άρη

ESA: Στον Άρη κάποτε κυλούσαν μεγάλα ποτάμια

Νέες φωτογραφίες αρχαίων κοιλάδων στον Άρη, όπου κάποτε υπήρχαν τρεχούμενα νερά ποταμών από το σκάφος Mars Express της ESA. Οι εικόνες δείχνουν πολλαπλά φαράγγια βάθους 200 μέτρων και πλάτους 2 χιλιομέτρων.