Από το βράδυ της Πέμπτης, έχουμε και επισήμως... "Earth 2.0", μετά τις ανακοινώσεις της NASA.
Η αποστολή του τηλεσκοπίου Kepler της NASA, επιβεβαίωσε τον πρώτο πλανήτη που βρίσκεται σε "κατοικήσιμη ζώνη" γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο.
Ο Kepler-452b είναι ο μικρότερος πλανήτης που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα με τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή γύρω από ένα άστρο όπου το νερό θα μπορούσε να συγκεντρωθεί πάνω στην επιφάνεια ενός πλανήτη σε τροχιά ενός άστρου τύπου G2, όπως ο ήλιος μας.
"Μπορούμε να φανταστούμε τον Kepler 452b σαν έναν μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που ανακάλυψε τον πλανήτη,Τζον Τζένκινς, επιβεβαιώνοντας πως είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Kepler 452B.
-Ο πλανήτης Kepler 452b, βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κύκνου. Ο Κύκνος είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας και είναι αμφιφανής στην Ελλάδα. Η ονομασία Κύκνος οφείλεται στον Ερατοσθένη, ενώ οι υπόλοιποι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τον αστερισμό Όρνις (πουλί γενικά).
-Ο πλανήτης είναι περίπου κατά 60% μεγαλύτερος από τη Γη. Το νερό του πλανήτη μπορεί να βρίσκεται σε υγρή μορφή, αλλά και ο ήλιος του κατατάσσεται στον φασματικό τύπο G2, όπως και ο δικός μας.
-Δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ούτε η μάζα ούτε η σύστασή του, ωστόσο με βάση προηγούμενες μελέτες οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει βραχώδη επιφάνεια. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τους αστρονόμους, να έχει και ηφαιστειακή δραστηριότητα.
-Παρά το μεγαλύτερο μέγεθός του σε σχέση με τη δική μας Γη, η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον αστέρα είναι 385 ημέρες, κάτι που καθιστά ένα έτος όμοιο χρονικά με ένα αντίστοιχο δικό μας.
-Το μητρικό άστρο Kepler-452 έχει "ηλικία" 6 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή είναι γηραιότερο κατά 1,5 δισ. χρόνια από τον Ήλιο. Επίσης, έχει την ίδια θερμοκρασία, είναι 20% πιο φωτεινό και έχει 10% μεγαλύτερη διάμετρο.
Το γεγονός ότι το αστέρι γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο Kepler 452b είναι 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από τον Ήλιο με τον οποίο κατά τα άλλα έχει πολλά κοινά στοιχεία, μπορεί να δώσει μια ιδέα στους επιστήμονες του ποιο θα μπορούσε να είναι το μακρινό μέλλον της Γης. "Ο Kepler 452b μπορεί να υφίσταται σήμερα αυτό που θα πάθει η Γη σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όταν ο Ήλιος μας θα γεράσει και θα γίνει πιο φωτεινός", εξήγησε ο αστρονόμος του SETI Νταγκ Κάλντγουελ.
-Ο Kepler 452b είναι ηλικίας 6 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ λαμβάνει 10% περισσότερη ενέργεια από τη Γη από τον "ήλιο" του.
-Ο Kepler 452b είναι ένας από τους δώδεκα νέους εξωπλανήτες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ. Για να παραμείνουν σ' αυτόν, οι εξωπλανήτες θα πρέπει να διαθέτουν διάμετρο κατά δύο φορές μικρότερη από εκείνη της Γης και να βρίσκονται σε τροχιά στην "κατοικήσιμη ζώνη" ενός αστεριού, δηλαδή ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά από αυτό ώστε να μην είναι πολύ θερμοί ή πολύ ψυχροί για να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους.
-Μέχρι σήμερα, ο κατάλογος που έχει συντάξει η NASA με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ περιλαμβάνει συνολικά 4.696 εξωπλανήτες. Το διαστημικό τηλεσκόπιο παρουσίασε βλάβη στα μέσα του 2013, όταν δύο από τα γυροσκόπιά του σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι εξωπλανήτες αυτοί παρατηρήθηκαν πριν διαπιστωθεί η βλάβη στο Κέπλερ.
Η αποστολή Kepler ξεκίνησε το 2009 και στόχος της ήταν να ερευνήσει για πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Η πρώτη ανακάλυψη εξωπλανήτη έγινε πριν 20 χρόνια. Με την αποστολή Kepler επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη περισσοτέρων από χιλίων πλανητών, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 περιπτώσεις ακόμα, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Σημειώνεται ότι η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές επιστημονικό περιοδικό NewScientist ανέπτυξε μια νέα διαδραστική ιστοσελίδα με την ονομασία "How Many Earths" που σκοπό έχει να μας παρουσιάσει όλους τους πιθανά κατοικήσιμους εξωπλανήτες.
Την ίδια ώρα η NASA, ετοιμάζει ακόμα μία μεγάλη αποστολή για την εξερεύνηση του Διαστήματος, η οποία θα αποτελέσει τη συνέχεια της τωρινής αποστολής Kepler.
Η νέα αποστολή ονομάζεται TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) και είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2017.
Σε αυτή την αποστολή θα χρησιμοποιηθούν 4 κάμερες για παρακολούθηση ολόκληρου του ουρανού (στην Kepler είναι εφικτή η παρακολούθηση μόνο ενός μικρού μέρους) με την εστίαση να γίνεται σε ακόμη φωτεινότερα αστέρια.
Earth’s bigger, older cousin! @NASAKepler discovers new distant planet that's near-Earth-size: http://t.co/kEdzbbFEqE pic.twitter.com/hoog1ZsdNs
— NASA (@NASA)
July 23, 2015
Newly discovered Kepler-452b is first near-Earth-size planet in 'habitable zone' around a sun-like star. @NASAKepler https://t.co/agH7IrILBn
— NASA (@NASA)
July 24, 2015
#Kepler spotted an Earth twin – could Tatooine from “Star Wars” be next? Read more: http://t.co/XXWExziIPr pic.twitter.com/fzLPpLrWLh
— Scientific American (@sciam)
July 24, 2015
η NASA ανακάλυψε νέα γη.αντε.μπρος.να αραιωνουμε σιγα σιγα.2 ωρες έψαχνα να παρκάρω παλι σήμερα
— don V (@kosmasharismas)
July 23, 2015
Αν πάμε στην νέα γη και αλλάξουμε όνομα χώρας, σβήνεται το χρέος;
— Σπύρος γραμμένος (@spirosgrammenos)
July 23, 2015
Σε άλλα νέα, η NASA ανακάλυψε εξωηλιακό πλανήτη, παρόμοιο με τη Γη. Αλλά ας πούμε για τον Θηβαίο που μας καίει. pic.twitter.com/d1Qvn8mXFC
— I_Cynical (@I_Cynical)
July 23, 2015
τωρα με τη γη και τη νεα γη οι σχεσεις απο απόσταση παιρνουν αλλη διάσταση
— Κίκα Μπάιτς Μπετα (@kika_el)
July 23, 2015
Η NASA δηλώνει ότι ανακάλυψε μια Νέα Γη. Στα σχέδια της η αποστολή του Γιάννη Σπαλιάρα για αναπαραγωγή του ανθρώπινου γένους.
— Misfit (@teokeh)
July 23, 2015
Βρέθηκε νεα Γη πίσω απ´ τον ήλιο λεει η ΝΑΣΑ. Απογειώθηκε ήδη το πρώτο διαστημόπλοιο με το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ
— Χριστοφ. Ζαραλικος (@zaralikos)
July 23, 2015
1400 έτη φωτός απέχει η Νέα Γη. Να βάλουμε σ' ένα διαστημόπλοιο τον Μητσοτάκη τότε να πάει που θα προλάβει να τον δει σίγουρα.
— Πέτεμυ (@Mr_Petemy)
July 23, 2015
Θαρρώ προτρέχουμε, παιδιά. Τι πάει να πει «νέα Γη»; Χαλκιδική έχει αυτός ο πλανήτης; #standards
— Loukritia (@loukritia_sin)
July 23, 2015
Η Γη 2.0 κολλάει λιγο περιμένω την ενημέρωση σε γη 2.1
— Νακούλης (@nakoulis)
July 23, 2015
Πόσα χρόνια χρειάζεται να πάμε στον Kepler-452b; Πας στοιχημα ότι ειναι λιγότερα από όσα η Ελλάδα θα είναι σε μνημόνιο;
— Στραφταλίδα (@petroulasep)
July 23, 2015