Αυτό είναι το πιο μακρινό σώμα που εντοπίστηκε ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα

Αυτό είναι το πιο μακρινό σώμα που εντοπίστηκε ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα
Farout, το πιο απομακρυσμένο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα

Το όνομά του τα λέει όλα: "Απομακρυσμένο"! Είναι η νέα μεγάλη αστρονομική ανακάλυψη και βρίσκεται σε απόσταση 120 φορές μεγαλύτερη από όσο απέχει η Γη από τον Ήλιο.

Είναι το πιο μακρινό σώμα που έχει βρεθεί ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα. Για πρώτη φορά στα χρονικά βρέθηκε σώμα σε απόσταση μεγαλύτερη περισσότερες από 100 φορές από αυτή που χωρίζει τον πλανήτη μας από τον Ήλιο. Για την ακρίβεια, υπολογίστηκε ότι η απόσταση του από το πιο λαμπρό άστρο του ηλιακού μας συστήματος είναι 120 φορές μεγαλύτερη από τη δική μας. Ως εκ τούτου, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το παρατσούκλι με το οποίο το “βάφτισαν” οι Αμερικανοί αστροφυσικοί που το βρήκαν: “Farout” (δηλαδή “απομακρυσμένο”).

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα γι αυτό; Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για έναν πλανήτη “νάνο”, με διάμετρο περί τα 500 χλμ. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το ροζ χρώμα του. Ένα χρώμα, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μαρτυρά ότι έχει πάρα πολύ πάγο πάνω στην επιφάνειά του. Κάτι που, πάντα σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι φυσικό λόγω της τεράστιας απόστασής του από τον ήλιο και επακόλουθο της ιδιαίτερα αργής περιστροφής του γύρω από αυτόν. Σύμφωνα δε με τους πρώτους υπολογισμούς τους, η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο δεν αποκλείεται να διαρκεί περισσότερα από 1.000 χρόνια. Πράγμα το οποίο πρακτικά, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι ένα έτος στο συγκεκριμένο σώμα ενδέχεται να διαρκεί…. 1.000 δικά μας!

Η κωδική και “επιστημονική” ονομασία του “απομακρυσμένου” είναι 2018 VG18 και ο εντοπισμός του από τους Σκοτ Σέπαρντ του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, Τσαντ Τρουχίγιο του Πανεπιστημίου της Β.Αριζόνα και Ντέηβιντ Θόλεν του Πανεπιστημίου της Χαβάης, είναι ένα άκρως εντυπωσιακό επίτευγμα. Που δεν είναι το μοναδικό ή το πρώτο τους. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που πριν από λίγα χρόνια είχαν μιλήσει για την ύπαρξη ενός “κρυμμένου” ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, πολύ μεγαλύτερου από τη Γη, του διαβόητου “Πλανήτη Χ”.

Οι ίδιοι αναφέρουν πάντως ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε το νέο αυτό σώμα κι αυτό εξαιτίας της τεράστιας απόστασής του. Για να αντιληφθεί κανείς την τάξη μεγέθους, το νέο σώμα εντοπίστηκε σε απόσταση 120 αστρονομικών μονάδων. Κάθε αστρονομική μονάδα ισούται με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, ήτοι περί τα 150 εκατ. χλμ. Μέχρι σήμερα, το πιο μακρινό σώμα που είχε εντοπιστεί ήταν η “Eris” σε απόσταση 96 αστονομικών μονάδων. Ενώ από τα “γνωστά” μας σώματα, το πιο απομακρυσμένο είναι ο Πλούτωνας με απόσταση μόλις… 34 αστρονομικές μονάδες. Οι τρεις επιστήμονες υποστηρίζουν πάντως ότι η περιοχή στην οποία εντοπίστηκε το νέο σώμα ενδέχεται να κρύβει και άλλες πολλές “εκπλήξεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα